Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Feszty - körkép...és kevés más...

E-mail Nyomtatás PDF

Újnyilasok, bőrfejűek pártja lett a Jobbik; Magyar hírlap

Egyetlen jó választás van a populista- és szélsőjobboldallal szemben ; Népszava

Visszaállítjuk Zugló jó hírét” – MSZP–SZDSZ-es visszaélések ideje lejárt;   Magyar Nemzet

A Fidesz és az MSZP velejéig hazug történelmi párbaja;                         Népszabadság

...Ezeket, a Parlamentbe igyekvő pártjaink tartják egymásról! Nem valami biztató a jövő, ha saját magukról EZT tartják politikusaink...

--------------------------------

Értelmes dologról is írnék!

Hoszú vajúdás után, végre restaurálták a Feszty -körképet!

A Feszty-körkép (tulajdonképpeni címén: A magyarok bejövetele) Feszty Árpád festőművész panorámaképe a honfoglalásról. Jelenleg az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban látható.

A körkép története 1891-ben kezdődik. Feszty Árpád egyik párizsi útja során megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napóleoni csatát. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő családtagjainak: ő a bibliai özönvíz történetét viszi vászonra. Felesége megrettent a hír hallatán, hiszen ő is festő volt, tudta mekkora költségekkel jár egy ilyen beruházás. Apósa, Jókai Mór, rábeszélte vejét, hogy az özönvíz helyett fesse meg inkább a magyarok bejövetelét. Ezzel készen is állt az ötlet: a körkép témája: a honfoglalás, címe A magyarok bejövetele.

1894 tavaszán, amikor a kép befejezéséhez értek, Feszty maga végezte el a mű összharmóniájához szükséges utolsó simításokat.

A megnyitás napja 1894. május 13-án érkezett el. Óriási közönség volt kíváncsi a képre, mely a budapesti millenniumi kiállítás egyik legfőbb attrakciójának számított. A vásznat később lebontották és Londonba szállították a Világkiállításra. 1909-ben vitték vissza Budapestre. 1909. május 30-án volt A magyarok bejövetele második ünnepélyes megnyitója, ezután újabb felújításra szorult rossz állapota miatt. Miután befejezték a munkákat, a körkép látogatottsága csökkent.

A II. világháborúban a fővárost ért egyik bombatámadás során a körkép épülete és vászna is károkat szenvedett. Ennek következtében eső és hó verte a képet. A határmódosítások után az egyetlen megmentője, Feszty István, a festő unokaöccse „külföldivé” vált, Feszty Masának pedig, Feszty Árpád lányának pedig nem volt lehetősége, hogy megmentse a képet.

Az 1970-es években határozat született a Nemzeti Történelmi Emlékpark építéséről Ópusztaszeren. Megkezdődtek a restaurálási folyamatok, és a körképcsarnok építése is. Az építés 1979-ben abbamaradt, a vászon darabjait újra hengerekben raktározták el. 1991-ben egy lengyel restaurátorcsoport pályázaton elnyerte az újabb helyreállítást. 1995-től újra az eredeti szerepét tölti be, a Nemzeti Emlékpark fő attrakciójaként hatalmas érdeklődést vált ki a látogatókból.

A kétezres évekre, a Rotunda épülete ismét elhasználódik. A pénzügyi források szűkössége miatt, nem marad pénz a sorozatos beázások, és a gombásodás megakadályozására..Jellemző az anyagi helyzetre, hogy műanyag vödrökkel "védték" a becsöpögő víztől a képet...Míg végre  a politikai, és gazdasági akarat egységbe tömörülve, felismerte a végveszélyt, és összegyűlt a pénz az újabb  felújításra!

Sikerült a víz nyomait eltüntetni, az eredeti színekkel restaurálni a képet, és a kép előtti makett kiállítást is közelről láthatóvá tenni, egy üveghíddal!

Hogy április 1-jén, alkalmi ünnepség keretében kerüljön átadásra legfőbb látványosságunk, a megújított Feszty-körkép.

(igyekeztem a teljes képet feltölteni, így sikerült)...

TELJES_FESZTY

 

 


Módosítás dátuma: 2010. április 22. csütörtök, 14:06  

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 29 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások