Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

a fagyás különböző pillanatai

E-mail Nyomtatás PDF

Kemény időket élünk. Pontosabban  kemény hideg időket!

-Minden tiszteletem Erőss Zsolté, ő zsigerig ismeri a hideget, a fagyot.Most már a hidegen kívül mással is meg kell kűzdenie...

Nem gyerekjáték az ilyen zord idő.A megfagyás elég kellemetlen halálnem.-Persze milyen halál kellemes..?! Motoron is, esetleg különleges lehet, de nem kellemes...

Testközelből élem át a hideg különböző hatásait nap- mint nap! Ezen "élményeimből" :

Természetesen felkészülök, meleg helyen tárolt ruhával, cipővel.Több réteg ruha fölé kerül a vastag bőr síruha, de szellősen, hogy a rétegek közé préselődő esetleges meleg levegő is fűtsön.A bukósisak alatt kapucni, vagy vékony sapka dukál, nyakig lehúzva, szemnél kivágva, hogy lássak.

-Fel a motorra, ki a szabadba!

Aranyszabály, hogy mozdulatlan soha nem szabad ülni (gubbasztani)! Az egyes megállások közt is,

állandóan tornáztatom az ujjaim, mozgatom a lábam a taposólemezen.Csak vékony ötujjas kesztyűt hordhatok, különben nem lenne biztos a fogás, (több, vagy épp kevesebb lapot vennék elő)!

Az ülésre feltétlen kell egy vastag báránybőr, egy idő után bemelegszik, és az embert alulról fűti.Az első leszállásig...

Elsőnek azon ujjaim fáznak, amikről már jött le köröm, vagy épp sérültek...Kezdődik egy tompa, hideg érzés, mintha élettelen lenne...Szinte érzem, ahogy a hidegtől reped ki az ujjaim végén a bőr.

A fogásom bizonytalanná válik. A fogaim, az állam adja fel következőre.Az öszes tömés egyenként fáj, fura fémes érzés lepi el a szám: hideg tömb az egész  állam...Próbálok gyorsabb tempóban kilehelni melegebb levegőt, de ettől csak bepárásodik a plexi, és kintről ráfagy a pára, képződik egy jeges réteg...Innentől nem is tudom egyszerűen felnyitni a plexit.

-Nincs értelme sietni! A nagyobb sebességnél, jobban jön szembe a hideg zúzmarás-ködös lég!

A motoros bőrruha megfagy, jelentősen veszít szigeteléséből, elkezd pattogni, egyre kényelmetlenebb!(ha nem igazi bőr, kitörik vagy el, és ott a nyílás, a luk, szökik be a hideg!)

-Még képes vagyok érzékelni a külvilágot, az agyam még dolgozik.Látok elsuhanó fényeket, néha még hallok hangokat.A szemem folyamatosan könnyezik, orrom váladékozik.

A következő érzés a fizikai fájdalomé.Térdeim, ujjaim  csuklóig, összes porcukkal, csontjukkal külön egyenként fáznak!Oly erősen, hogy az fájdalom...Már nem vagyok képes fogni, ha megállok leszállni, nincs erő a lábomban, nem tart, összecsuklok rogyadozok.

Lelassul a légzésem, a mellemtől (gondolom a hideg levegőtől lefagyott tüdőmből) elindul egy jeges valami fölfelé a a nyakamig.E  hideg fullasztó kemény valami, alig enged oxigénhez jutni, a vérem fagyott!

-Elkezdek belülről fázni! A testhőmérsékletem annyira lehűl, hogy a csontjaimban, a vállamban , homlokomban -mindenhol-  kialakul ez a hideg fojtó valami...Lefelé is kúszik, folyamatosan vizelnem kell,  csípős, erős  ingerrel!

Itt az a pont, amikor már föladja agyam!A vacogó kényszermozgás  megszűnik , távolodóban a fények- hangok, aztán teljesen megszűnnek, már nincs kontroll.

Nem érzek semmit, minden teljesen fekete, a motor pattogása egyhangúvá válik, a könnyem rámfagy.A gázkart nem tudatosan, csak valami fura groteszk mozdulattal húzom, kicsavart könyékkel.

Eggyé válva, rá-beléfagyva a gépbe haladunk.Már nem tudok üvölteni a kíntól, tátott számban a jéghidegség...Szép lassan minden mindegy...A kínzó vizelési inger egyhangú bökivé zsongul, szemem lecsukódik, semmim sem érzékel, mindenem leáll..

-Azt hiszem, ez az az állapot, amin túllendülve, jön a fagyhalál, innen már nincs, nem lehet visszaút...

Valahogy hazaevickélek...Nem emlékszem, egyszerűen nem tudom hogy mászok- kúszok le a motorról.A falnak lököm, nem tudom sztenderre húzni...Nagyot nyög...hazahozott, és talán megússza...Nem tudom hány óra, valahogy térden csúszom, aztán valamitől emelkedek, és a bejárati ajtó felé araszolok...Mindenem érzéketlen, nem is értem hogy haladok...

A bejárati ajtó nyitva...fel se fogom..asszonyom rácsomagol egy székre, és nem vagyok képes felfogni, hogy szerinte "mínusz  -18C" van...

-Bevonszolt valahogy...Levetkőztet, bukót, kesztyűt...én üvöltök...-Jön a poklok minden kínja...

A kiengedő testem millió, és millió tűszúrásszerű izzó lüktető fájdalommal érzékeli a meleget!!!!

Asszonyom jéghideg vizet hoz lavórban, azzal dörzsöl, nekem kiesik fagyott ujjaimból a forró tea...

Iszonyú érzés, mindjárt szét, darabokra szakít a fájdalom, mindenem viszkető érzés, könnyeim ömlenek...Nem bírok megszólalni, lihegek míg végre valahol a fülemnél megindul egy meleg érzés...

Felismerem a vizelési ingert, nagyjából látni, hallani kezdek...majd érzékelni...aztán segítséggel bekűzdöm magam az illemhelyre...

És pisilek úgy  8-10 percet...!

A  -mínusz tizennyolcban, motoroztam öt órát...

Módosítás dátuma: 2010. február 06. szombat, 16:24  

Hozzászólások 

 
+1 #10 tyima 2010-02-11 10:39
-Ha nem EZ lenne a munkám, én is...
-De ebből élek- vagy mit csinálok- jobbára...
Idézet
 
 
0 #9 2010-02-10 13:47
-18 fok? Kellemetlen. Én biztos nem motoroznék. Melegednék a fűtött szobában.
Idézet
 
 
+1 #8 tyima 2010-02-06 16:26
A termosz remek megoldás egy túrázónak, vagy olyannak, aki megáll, félrelép, és pössent!
Én minél hamarabb érnék inkább haza, és a belvárosban, nem könnyű, a folyamatos pisi-inger, csak fokozná a kínjaim...
Idézet
 
 
+1 #7 2010-02-05 20:16
Én buszozom. Ott nincsenek ilyen veszélyek csak ha nem jön a busz... Remélem túlélted. Nekem van egy szovjet termoszom az elég jól tartja a meleget: teli állapotban (kb 2 liter) 2 napig szinte változatlanul őrzi a meleget még ha minusz fokok is vannak (elvileg, de egy 3 órás túrát félig tele simán átvészelt a tea -10 fokban és szélben)
(A végén van ez: "mínusz -18C" szerintem le kéne hagyni vagy kötőjelet vagy a mínusz szót mert így (matekos gondolkodásnak megfelelően) 18˙C-ot jelent)
Idézet
 
 
+1 #6 tyima 2010-02-05 12:34
Arany főnököm...Köszönöm...
A forró tea, kb 10 perc alatt fagyna meg, és állandóan pisilnem kéne tőle...Próbáltad 2-3 nadrágból előhámozni lefagyott ujjacskákkal?!
Férfi harisnya van rajtam...Legalábbis fekete színű...
A revüt átnézem , köszi4
Idézet
 
 
+1 #5 simonfi 2010-02-04 23:10
Termosz és forró tea. Útközben rendszeresen inni kell kis kortyokat. Motorozás előtt kend be a végtagjaid melegítő krémmel, vagy olajjal (paprika tartalmú pl.) - ez ébren tartja a hajszálereket. Csak orron át lélegezz. A lábadra húzz női nejlon harisnyát legalul - ez nem vicc - meglepően jól tartja a meleget.

A többit itt találod: motorrevu.hu/.../...
Idézet
 
 
+1 #4 tyima 2010-01-30 10:35
Tudod Dájki nekem is mindenem...
De a szívem, az mindig melegen tartva...
Idézet
 
 
+1 #3 tyima 2010-01-30 10:34
Akkor zajlott mint a jég...Gino , ne érezd azt át...
Idézet
 
 
+1 #2 Dyke 2010-01-29 21:18
Tyim! Annyira érzékletesre sikeredett írásod, hogy mire a végére értem, az ujjaim, és a lábaim jég hidegek lettek!
Idézet
 
 
+1 #1 2010-01-29 20:10
Aztaa!
Zajlik az élet mi?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 51 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások