Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Referens tanár bácsi...

E-mail Nyomtatás PDF

Nagyon érdekes interjút hallgattam a Kossuth-rádióban! -Igen, rákaptam a rádióra, annak ellenére, hogy nemrég, látni (bocs, hallgatni) sem bírtam...Leszoktatott a folyamatos  komolyzene, meg a Jancsibohóc, vagy "Lajcsibohóc" meg a haverja!

-Nos, egy tanár ember számolt be a munkájáról! Franciországban dolgozik referens tanárként! Ezt a munkakört frissen vezették be az Unióban, mert az Unió legtöbb tagállamában, a hagyományos tanárok csődöt mondtak! (-Így első hallásra égnek állt biza a hajam!) A  tagállamokban végzett felmérések szerint, kialakult egy olyan réteg a 16-24 évesek körében, akiknek nincs iskolai végzettsége, de nincs munkahelye sem!Ezek a fiatalok szociális segélyből, alkalmi munkából, és többnyire törvénytelen jövedelmekből élnek...A legszomorúbb, hogy késztetésük -szándékuk sincs tanulni, ahogy dolgozni sem!Lévén, hogy folyamatosan vándorolnak országról -országra, idejük sincs nagyon...A legfrisebb Angliai, Francia, Izraeli, Török, és Spanyol statisztikák szerint, számuk a fent említett 16 -24 évesek között százalékosan már 25-30 % körül jár, már amennyire fel lehet mérni! Tehát országonként mintegy 600-700 ezer főt érint!

-A tanár szerint igazán pontos számokat nem tudni, hisz ezen fiatalok, családostól vándorolnak, ahogy szüleik, és nagyszüleik is tették! Tehát már 2. - 3. generációs problémáról van szó!A tanár Párizsban él, és tanít, egy városrészben lakik a diákjaival, és testközelből látja, miből élnek(illetve meg nem élnek) A családok szerencsésebbjei házi gazdaságokban dolgoznak feketén, a többiek szociális juttatásokból, -meg amiből tudnak- élnek! Más munkalehetőség nincs...A tanár szálláshelye környékén dívik, hogy az egy szoba-konyhás lakásba, gyakran 8-10 fő van bejelentve, de ennél jóval többen laknak! (laknak?!)

-Az ilyen környezetből, az iskolába bekerülő gyereket nem érdekli a tanulás, nyűg a kötöttség  a többiek elviselése! (a francia, angol, török, izraeli, spanyol statisztikák legszomorúbb adatai szerint) a leggyakoribb bukás matematikából, és anyanyelvből van!!! A morálisan, és anyagilag leépült környezetből érkező tanulóknak, nagy hátrány a régi oktatási rendhez szokott tanárok oktatási módszere is!

-A  megszólaltatott nevelő, a francia oktatási rendszer elavultságát említette (más országról nem foglalt állást) Franciahonban is dívik bizony a szegregáció...Azaz a tehetséges tanulókat emeld ki, energiáid zömét, az ő formálásuk kösse le...A többiek óhatatlanul lemaradtak, holott eleve hátrányból indultak, egy jobb körülményekből érkező társukkal szemben. -(A tehetséggel könnyebb foglalkozni ugye?!) Ezért Párizsban már úgy oktatnak, hogy a központi tankönyvek jelentős részét félretéve, egyéni módszerekkel, a tanulók származási, vallási, baráti összetételét figyelembe véve, egy foglalkozáson több tanár - csoportokra bontva a tanulókat- foglalkozik a fiatalokkal! Így a gyerekek nagyobb számban, a barátaik közvetlen közelében maradva, jobban megmaradnak az iskola padokban!Sok a szabad foglalkozás, egyéni beszélgetés... (-Persze, az ilyen típusú oktatás színvonala, nem hasonlítható össze a hagyományoséval*tyim) Azonnal adja magát a kérdés, milyen összetételű, ez a hozzávetőlegesen 6-700 ezer ember...?!A legfurább, hogy nemcsak bevándorlókról van s! -Mert egy (mondjuk) afrikai, vagy cigány embert, miért érdekeljen,  a francia, -vagy bármely európai nyelv vagy történelem...?!De ez a 6-700 ezer ember, 10-40 %-a bevándorló, a többiek már az anya -vagy befogadó országban születtek!!! Tehát feketén -fehéren, átlagban minden vezető európai ország rendelkezik, nagyjából  700 000, tehát hétszázezer állampolgárral, akiknek nincs szakmája, iskolája, munkahelye - de nem is akarja hogy legyen!!! (és itt már mindegy hogy bevándorló, vagy ott született illetőkről van szó*tyim)

-A Nagy Feladat tehát, hogy egy ekkora néptömeggel mit tud kezdeni a kontinens?!Mert ezek az elkeseredett, céltalan emberek is enni, inni akarnak! Léteznek...Van-e rájuk megoldás...?! A franciák elkezdték visszatoloncolni őket. Ez jó megoldás vajon...?!(Romániából, és Bulgáriából érkeztek, most visszalökik őket! -Ugye, hogy elindulnak másfelé, még elkeseredettebben...?!*tyim)

-----------------------------------------------

A Blikk című naponta megjelenő valami, bazi nagy betűkkel hirdtei, hogy a (még mindig szabadlábon lévő, kábszeres "stohlicsnaja" úr) vezetésével indul a "Való Világ akárhány"...

-Na ez a válasz minden bajunkra, ugye Emberek?! Lehet szerepelni(le) rihegni -röhögni, meg eltűnni a feladataink elől a szemétbe...val_vilg

Módosítás dátuma: 2010. augusztus 19. csütörtök, 11:30  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2010-08-24 08:00
Elgondolkoztató t írtál...Az a társadalom, melyből eltűnik a hit, a bizalom, a barátság, a hagyományőrzés és becsület - helyette csak a pénzközpontúság marad, vajon meddig marad fenn?!
Idézet
 
 
0 #1 2010-08-23 14:29
Őszintén? Ez az agyonkultúrált, agyon oktatott, agyonbonylított , agyonképzett, önző nyugati társadalom nekem is roppantúl terhes, és egyre kevésbbé vonzó. A volt káplánunk járt Dél-Amerikában, és azt mondta, az ottani szegény, kultúrálatlan népek sokkal összetartóbbak, és mélyebben hívők, mint mi, itt, Európában. Sokkal nagyobb a szívük, és a közösségi szellem bennük. És a kőszegi központú missziós rend papjai is ugyanezt mondják: Paragvay-ban, Peruban sokkal gyermekibb és természetesebb népek élnek, mint itt. És a visszajött atyák szenvednek köztünk, zárkózott, okos európai hívők közt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 66 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások