Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A korabeli punk jelenség!

E-mail Nyomtatás PDF

Sok együttes, és szólista tudta átvészelni a Kádár-rendszert! Ki itthon tűrt, szenvedett, ki diszidált, és külföldön folytatta karrierjét. A  rengeteg művészben egy volt a közös, hogy átlátták a  hatvanas -hetvenes évek kultúrpolitikáját! Aminek a lényege, hogy a rendszerről vagy jót, vagy semmit...De akik több év teltházas koncertjei ellenére sem kaphatták lemezt, tévé nem játszotta számaikat, és a karhatalom verte szét a koncertjeiket, azok sok jót, nem zenélhettek eme rendszerről...

Így vagy úgy, de túléltük azt is, hogy miért is e felvezető? Ma reggel, a kezembe akadt egy júliusi keltezésű napilap pár oldala! Az oldal tetején egy legenda: Haska Béla . Mit kell tudni róla? Ő nem akárki a zenész társadalomban. A punk  műfaj egy ősatyja! a CPg énekese.

CPg - Wikipédia

Hazánban nemcsak a keményebb hangzású zenekarok, vagy a szövegbe finoman belefont líraibb bandák, lázadtak a maguk módján! A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején, nagyon komoly "ellenállás" szerveződött a punk zenekarok között is! Róluk  valahogy ritkán esik szó, pedig remek zenészeket, és a mai napig aktív politikusokat, közéleti személyeket találunk köztük!

-Ezért csillant fel a szemem, mikor e napilap cikke, egy idén nyári rendezvényről szólt! E rendezvény

a rendszerváltó punkok fesztiválja nevet kapta.

Hej, boldog gyerekkorom...Milyen áhítattal ejtettük ki e neveket: CPg, ETA, Qss, Pink Panthers, Kretens, és az egyetlen nagysikerű kocertre összeállt Mosoi! Melynek tagja volt egykoron Pokorni Zoltán is...(Katonaként együtt szolgáltam egy tősgyökeres pesti /ha jól emlékszem óbudai/ sráccal, Jancsik Tomival! Vele, rengeteg koncertfelvételt hallgattunk rongyossá, amiket a belopott korabeli magnókkal készített a közönség! Onnan a vonzódásom a műfaj felé.)

A műfaj zászlóshajója, kétségkívül a CPg volt! Elképesztő nyílt szövegeik miatt, hamar felfigyelt az akkori elhárítás, és több koncertjük szétverése! után, egyszerűen -egy bohóc tárgyalást követően- bebörtönözték őket! Így vált legendává, az egykori szegedi csapat.

Akkoriban még a PE CSA (Petőfi csarnok) funkcionált a koncertek helyszínéül. A fent nevezett zenekarok rendre telt házat vonzottak, tehát 1500 -2000 ember érezhette magát szabadnak, -legalább 1-2 óra erejéig!

-Tehát   júliusban  a  Gödörben újra punk szólt, és erre az alkalomra sikerült összerántani az ősöket! -Hej, ha ott lehettem volna...

Tényleg keveset tudunk erről a stílusról. Pedig a napilap cikkjét olvasva, több elképesztő történés kerül napvilágra...Rendőrök százai. A paksi punkfesztiválon, kommandósok -katonák között kellett bevonulni, helikopterek kőröztek a levegőben, és az elvtársak bevetettek egy tankot is!!!Attól féltek kitör a forradalom...Ehhez képest Müller Péter közszereplő kis morgolódása, nem érdekes!

Interjú Bolival a VHK üstdobosával - Gondolatok a negyedikről

"A rendszer ellenségei  voltunk, és a rendszer nem is bánt velünk kesztyűs kézzel, hanem mint az ellenséggel szokás,  hadiállapotban állt velünk. A paksi punkfesztivált pl. konkrétan fegyveres hadművelet övezte a  rendszerszolga rendőrség részéről. Az egész országból megérkezett a sok punk vonattal Paksra  (ill. javarészt Pestről, mert a punkmozgalom főleg a fővárosra korlátozódott, vidéken csak  elszórva volt 1-2 partizán, főleg Szegeden és Győrben), felszálltunk a helyi buszokra, hogy eljussunk a művelődési házba, ahova a punkfeszt szervezve volt, aztán a buszsofőrök felsőbb utasitásra meg sem álltak a rendőrőrsig, ahol már gépfegyveres zsaruk vártak minket, mindenkit igazoltattak, és csak utána  vittek tovább a művházhoz, ahol szintén gépvegyveres fakabátok sorfala között lettünk beterelve a koncertterembe, amit telepakoltak székekkel, hogy leülésre késztessék a közönséget és evvel elejét vegyék a vad pogózásnak. A terem tele volt zsaruval, gépfegyvert szorongatva álltak a falak mentén, én a Marina Revue-vel nyomtam a hardcore-t a szinpadon, a punkok megfélemlitve illedelmesen ültek a helyükön, képzelheted milyen fasza hangulat volt, még jóhogy az ilyen élmények kihoztak az emberből néhanapján egy kis törés-zúzást, kukaborogatást"

-Köszönet neked Magyar Hírlap!

Magyar Hírlap

...............................................

Egy adalék, hogy miért tisztelem Hobót, és miért fontos, hogy valakik felvállalják a jobb sorsra érdemes zenészeket, művészeket, akiket akkor -(és sokszor most is) félre állítanak, agyonhallgatnak, vagy egyszerűen -hülyének- igyekeznek beállítani!

Dim lights Embed Embed this video on your site

Módosítás dátuma: 2010. október 14. csütörtök, 09:01  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2012-06-03 14:59
Üdvözöllek Archivum!
Köszi a kiegészítést,, ez az jelenti, olvastál, ami örömmel tölt el!
Egész pontosan ezt írtam:
".(Katonaként együtt szolgáltam egy tősgyökeres pesti /ha jól emlékszem óbudai/ sráccal, Jancsik Tomival! Vele, rengeteg koncertfelvétel t hallgattunk rongyossá, amiket a belopott korabeli magnókkal készített a közönség! Onnan a vonzódásom a műfaj felé.)

A műfaj zászlóshajója, kétségkívül a CPg volt! Elképesztő nyílt szövegeik miatt, hamar felfigyelt az akkori elhárítás, és több koncertjük szétverése! után, egyszerűen -egy bohóc tárgyalást követően- bebörtönözték őket! Így vált legendává, az egykori szegedi csapat.
Akkoriban még a PE CSA (Petőfi csarnok) funkcionált a koncertek helyszínéül. A fent nevezett zenekarok rendre telt házat vonzottak, tehát 1500 -2000 ember érezhette magát szabadnak, -legalább 1-2 óra erejéig!"

-Én 87-89 között voltam katona, amikor igazán megismertem a műfajt, Jancsik Tominak köszönhetően...Az Ifiparkba nem juthattam el fénykorában sajnos!
.........................
Erről a filmről hallottál?"Kövessy Róbert 2000-ben készítette el a CPg-ről szóló Pol Pot megye punkjai című filmjét"
Csak meg kéne nézni, igaz?
Idézet
 
 
0 #1 2012-06-03 14:32
A Punkos cikkedhez szólnék, hogy akkoriban a Petőfi Csarnok meg se épült! A CPg korszak 1983ig volt, a PeCsa pedig '85-ben épült a Budai Ifjúsági Park úgymond helyettesítésér e! Addig az IFIPARK volt a közkedvelt helyszín, egészen 1984-ig, a bezárásáig nem pedig a PeCsa!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 26 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások