Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Karácsony után, szilveszter előtt...

E-mail Nyomtatás PDF

-Elmúlt a legszebb ünnep. Meghitt volt, és tényleg szívből sajnálom, hogy vége lett. Nálunk valóban a szeretetről szólt, hála az Istennek, meg a két kismátyinak!

Kezdődik az év utolsó hete, az emberfia hajlamos egy kisebb öszegzésre! E kis "zárszámadásba" vegyülhet némi magánjellegű is, bocsánat érte!

2010 nekem egy erkölcsi mélypontot jelentett több szempontból is. A választás, a gazdasági helyzet, és egy -a lakhelyemen történt esemény, nagyon sokszor kergetett lehangolt, csalódott állapotba! -Túl sokszor...A hatalomért marakodó nyakkendős ingyenélők, szépen felzárkóztak a bankárok, -szintén jól öltözött seregéhez, és kézenfogva az ügyvédek mohó markát, sikeresen lekűzdötték magukat a celebek szintjére...

-Ettől az évtől, a politikus, a bankár, a celeb, és az ügyvéd számomra egykutya. Kialakult egy olyan tömeg, amely munka nélkül akar ingyenélni, napot lopni, tányért váltani, tejbe aprítani. -A velem egyszinten élők, meg életük végéig fizetik nekik a költségeiket! Hívhatják ezt :vízdíj, villany, hiteltörlesztés, magánnyugdíj, légadó, ruhaadó, kéményadó...meg bármilyen adónak! A lényeg, hogy a fent említett népcsoport életszínvonala nem csökkenhet, őket el kell tartani mindenáron! -Ebben társ lett a média. Mindent elönt a szenny, ember legyen a talpán, aki a lényeget ki akarja hámoznia televíziók, a rádió adók, és az újságok, szájbarágós, pofátlan, agresszív híreiből...

Teljesen kikerülni nem lehet őket, ahhoz ügyesen férkőztek a mindennapjainkba! Ha hermetikusan elzárnánk magunktól ezt a fertőt, akkor szinte önmagunktól szabadulnánk! Mert hazahozza a gyerek, ömlik a postaládából, szembejön az utcán, Rád esik a boltok polcairól!

-Én a múltba menekülök! -Mert nem látom a jövőt, vagy nem bízok benne. Már szinte nem olvasok új szerzőtől könyvet. Mert majdnem biztos, hogy színt vall egy párt, vagy egy eszmerendszer mellett...azaz egy másik ellen! Tehát máris uszít, és eltűnt az őszintesége, tisztasága, hisz elfogult.

De nem ilyen egy Rejtő például! Az ő fanyar humora arról szól ma is, mint szólt, -mikor 7 évesen előszőr fogtam a kezembe könyvét...Vagy Winnettou, és Old Shatterhand barátsága, ma is az, mint volt 70'-ben. ahogy Lázár Ervin, vagy "ihletője" :Gerald Durell is önfeledten tud megnevettetni.

-A sport is, valahogy nem olyan, mint kéne, vagy -én nem vettem észre, hogy érdekközpontúvá vált...Eltűnt a lokálpatriótizmus, már nem kell a helyi érték, az mehet máshová, -ahol meg kell hogy fizessék, hisz bérsportoló lett onnantól...Mindent érdek vezérel! Elképzelni nem tudtam régebben, hogy közel egy évig ne menjek focipálya közelébe! De aztán sikerült elérni azoknak, akikért kétség kívül a legtöbbet tettem! Minden elrontott lépésem ellenére...Szerencsére az ÉLET, itt is bizonyította, hogy nagy rendező! Előbb-utóbb minden, és mindenki a helyére kerül, ugye emberek ?!-Onnan kaptam segítséget, ahonnan végképp nem vártam...Néha már embernek érzem magam újra, értelmes céllal, feladatokkal! Tudok mosolyogni...

-A zene is átalakulóban! Felszínes lett, semmitmondó, hamis illúziókkal kecsegtető. Kéthavonta tehetségkutató, hosszan tartó ingyencikusszal. Ha feltűnik érték, az többet nem megy a pódiumra, úgy beleun...a régi nagyágyúk is megosztottak. Az egykori kivetett lázadók, -mára címszereplők. Vagy a nyolcadik búcsúfellépéssel próbálnak kaszálni egy kcsit a nyugdíj előtt...Esetleg összevesznek, és 2-3 zenekarra oszolva kínlódnak az árnyékban.

-Zárszóként csak annyit írnék, hogy bármennyire fárasztó, de ki kell szívós munkával mazsolázni az értéket a szemétből! Vannak kis közösségek, ahol megkezdődött a sziszifuszi meló, a kűzdelem e könyörtelen világ ellen! Házimozik, Baráti Közösségek (szó szerint) Duna tévé (végtelenül sajnálom, hogy hozzájuk is begyűrűzött az ingyenélés csábítása! Talán eddig, és nem tovább!) vagy az Echo tévé jónéhány műsora tükröz emberséget! Baráti őszinte mosolyt, ahogy fontos híreket hallani néha, az MR1 Kossuth rádióban. Sorra jönnek létre alkotói portálok, ahol a CSALÁD mellett, a közösség maga "gyártja" a híreket, alakítja a maga életét. Időnként személyesen is találkozva, építi a saját közösségét. Ahogy Zoli atya, Eliza, Gesztenye, Szláva, GYGY, Piros, Bigi, Indián, Simonfi, Sebi Lajcsi, az Andris, Kriszti anyu, Kismanasz, Gino, Bágzso, Piros, Fatima, Mátyi Csabi, kismátyi,Guyver, pumukli, Zarija, Sidike, Kosztor Gabi, talált itt egy ilyen közösséget! Anélkül, hogy megsérteni akarnám, ha valaki kimaradt, köszönöm szépen Nektek az egész évi eszmecserét! Ígérem, a következő évben sem maradok passzív, várlak Benneteket! Mert van kiút!

-El kell menni egy Kormorán, Kárpátia, Csík koncertre, mert OTT, abban a pillanatban érinti meg az embert, az az ÉRZÉS, amit egész álló évben igyekeznek kiölni belőle! Egy olyan érzés, mitől el tudsz pityeredni, megszűnik a rossz, és hosszú nehéz sóhaj szakad fel...Hallgassuk csak meg Kismanasz egy ajándékát :

 

 

 

Módosítás dátuma: 2011. január 05. szerda, 13:32  

Hozzászólások 

 
0 #11 tyima 2011-01-08 15:43
"Mélyen egyetértek veled."
Jól esik Eliza, köszönöm Neked!
Ellátogatsz egy kényes témát tanulmányozni a HadTyímTérre?!
Idézet
 
 
0 #10 Eliza 2011-01-06 23:18
Idézet - Tyima:
A vallásról elég keveset tudok. Nem igazán érzem a magam világának, anélkül írom, hogy bárkit meg akarnék bántani! Gyönyörűek a templomok, és ha tehetem, betérek megcsodálni őket, de nem tudnék kötelező jelleggel, minden vasárnap bejárni.-

Mélyen egyetértek veled.
Idézet
 
 
0 #9 tyima 2011-01-06 09:24
A vallásról elég keveset tudok. Nem igazán érzem a magam világának, anélkül írom, hogy bárkit meg akarnék bántani! Gyönyörűek a templomok, és ha tehetem, betérek megcsodálni őket, de nem tudnék kötelező jelleggel, minden vasárnap bejárni.- Ahogy olvasom a soraid, tényleg nehezen értelmezhető, hogy imádjuk, -ami utálatot ébreszt, és sajnálatot bennünk...
-De talán azért is jó, a tyimesség, mert az olvasók között itt van Zoli atya! Ő mélyen vallásos, rengeteg élményt mesélt nekem, és egy kicsit tanulunk egymástól!Őszin te örömömre, Ő is tőlem, -inkább evilági dolgokat.Látogass el az Ő blogjára, a címlapon megtalálod:Férf ivilág A linkre kattintva, egyből őt olvasod! Nyitott ember, de mélyen vallásos.Szerintem megtaláljátok majd a közös hangot!
Idézet
 
 
0 #8 tyima 2011-01-06 09:16
Rengeteg okos, és figyelemre méltó felvetést írtál le Andris!Engedd meg, hogy elsősorban arról írjak, hogy nálunk -nekünk mit jelent a Karácsony!
-Tudod, nagyon kevés rokonunk él már.Magunkra maradtunk jószerével.Asszonyomnak csak távoli rokonai élnek Pesten, és itt Füreden a nővére. Nekem, egy szem Anyám él, és az Öcsém.Nagymamák, Nagypapák...Talán ezért is várjuk annyira a Karácsonyt, a gyerekek főleg. Most először indultak maguk meglepiért, ami olyan megható volt!Ahogy csomagolták zárt ajtók mögött, dugdosták, aranyos volt.A fát közösen diszítjük, a kislány is sejti, hogy ki is a Jézuska...Aztán felváltva a fa alá csempésszük az ajándékokat, majd halk csengettyűszó, -mikor kimennek sétálni mert ki kell menniük, és megjött a Jézuska! Kicsi füllentés, de meghitt, és utána az ajándék bontásakor,
tudunk együtt örülni!A legszebb, és legérzékenyebb ünnepünk.
-Jut idő elmerengeni, kik nincsenek már itt velünk ilyenkor..
Idézet
 
 
0 #7 2011-01-05 19:23
*A kereszt, mint jelkép is álszentség szerintem. Hogyan lehet egyszerre tisztelni a vallásalapítót is, és a kivégzésének eszközét is?
Idézet
 
 
0 #6 2011-01-05 19:23
A keresztelést sem értem teljesen. Azt tudom, hogy Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust a Jordán folyó vizében. Azt is hallottam valahol, hogy ő Jézus unokatestvére volt, az anyja Mária testvére. DE:

- Miért hívták ezt keresztelésnek, ha a kereszt csak később, Jézus halála után lett jelkép (éppen Jézus keresztre feszítése miatt*)?
- A keresztelés keresztény szertartás. De a kereszténység csak Jézus megkeresztelése után kezdődött, talán a kereszteléssel, talán az apostolokkal (ami szerintem későbbi, mint a keresztelés, de ebben nem vagyok biztos). Hogyan lehetett a vallásalapítót egy még meg nem alapított vallásba beavatni? És miért egy másik ember avatta be Jézust a keresztény vallásba, amit éppen Jézus fog megalapítani? Miért volt szüksége Jézusnak erre a szertartásra? És hogyan lesz valaki LÉLEKBEN tisztább attól, hogy vízbe merül? (Testben tisztább, ezt értem. De lélekben???)
Idézet
 
 
0 #5 2011-01-05 19:22
Holnap lesz vízkereszt (január 6.), amikor le szokás szedni a karácsonyfát, vége a karácsonyi időszaknak. Én úgy tudtam, hogy a karácsony Jézus születésének ünnepe, a vízkereszt pedig Jézus megkeresztelésé nek ünnepe. A kettő közötti időszakot ünnepeljük a karácsonyfával, ajándékozással, karácsonyi dalokkal, stb. Tehát azt az időszakot, amikor Jézus még nem volt keresztény. Vagyis a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a vallásalapító nem keresztény korszakáról szól. (Hasonlóan ellentmondásos a húsvét is, amikor Jázus halálát és feltámadását ünnepeljük. Tehát a keresztény ünnepek nem a vallásalapító tiszteletéről szólnak, nem arról az időszakról, amikor ő keresztény volt és a kereszténység nevében térített, beszélt, csodákat tett, hanem arról szólnak az ünnepek, ami előtte és utána volt. A zsidó eredetről és a halálról.) Ez nem álszent és ellentmondásos?
Idézet
 
 
0 #4 2011-01-05 19:21
Az ajándékokat néha megvariálom, pl. a csomagolással. Idén mindenkinek a csomagolásán volt egy kis cetli, rövid szöveggel. A felső sorban a név, előtte és utána karácsonyi jelképek (fenyőfa, hópihe, csengő, szaloncukor, stb. mindenkinek más), alatta egy kis 2-soros versféleség (mindenkinek az ajándékra jellemző saját agyszülemény), és legalul "Boldog karácsonyt!" felirat. Már a csomagolásnak is mindenki örült.
Idézet
 
 
0 #3 2011-01-05 19:20
A karácsonyi hangulatom akkor kezdődik, amikor elkezdjük díszíteni a fát. Nincs túl jó véleményem a családomról (többek között azért, mert elváltak a szüleim, és azért, mert az öcsémet jobban szeretik, mint engem, de ezt nem vallják be, azt mondják, hogy egyformán szeretnek), de ünnepek alatt mindig kibékülünk, de ez nem kényszer-békülés az ünnep kedvéért, hanem őszinte. A karácsony elhozza a békét, szeretetet, összetartást. Aztán ünnepek között ez elmúlik, szilveszterkor a vidámsággal együtt egy kicsit visszatér, és megint elmúlik a következő ünnepig. (Minden ünnepnek van ilyen hatása: karácsonynak, újévnek, húsvétnak, névnapnak, születésnapnak, stb. de érdekes módon a nemzeti ünnepek közül március 15-nek és október 23-nak nincs, csak augusztus 20-nak van, talán a tűzijáték miatt, de a karácsony hat a legerősebben.)
Idézet
 
 
0 #2 2011-01-05 19:19
Általában 1-2 nappal (vagy legfeljebb 1 héttel) előre veszem meg az ajándékokat (azért, hogy tényleg meglepetés legyen, ne kelljen sokáig tárolni, rejtegetni, mert akkor esélyesebb, hogy felfedezik), és mindig ötletek nélkül indulok vásárolni. Ez azért jó, mert így nyitottabb vagyok, és ha meglátok valamit, ami jó valakinek, akkor megveszem. Ha ötletekkel indulok, akkor elkezdenek működni a Murphy-törvények, és ha pl. piros zoknit vennék valakinek, akkor biztos csak zöld van. (Egyébként nem szoktam ruhaneműt venni, még zoknit sem, mert a ruhát próbálni kell, és akkor már nem meglepetés.) És így, ötletek nélkül, nyitottan mindig mindenkinek találok olyan ajándékot, ami tetszik neki. De a karácsonyt nagyon szeretem, főleg ha fehér. Úgy az igazi.
Idézet
 
 
0 #1 2011-01-05 19:19
Nálunk mindig meglepetés az ajándék (attól az igazi), és szeretek ajándékot kapni, de vásárolni nem. Nem azért, mert nem veszem jó szívvel, hanem azért, mert fogalmam sincs, hogy kinek mit vegyek, és előfordul, hogy órákig mászkálok karácsonyi vásárban, bevásárlóközpon tokban, ajándékboltokba n, mire végre találok valakinek valamit.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 56 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások