Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Üzletláncok aljas trükkjei.

E-mail Nyomtatás PDF

A hétvégén bonyolult feladatot bízott rám asszonyom! Elküldött egyedül vásárolni! Több üzletet is meglátogattam, és csak hüledeztem, hogyan lehet a magyar árú drágább, mint -mondjuk a szlovák, francia, lengyel, vagy német..?! Egyszerűen logikátlan, hogy a jóval kisebb szállítási költség, és a közeliségből fakadó tárolási, stb. előnyök ellenére, miért drágább a magyar tej, kenyér, kifli, mint a külföldi?!

-Oknyomozásba kezdtem. Lakhelyem, egyetlen magánkézből üzemeltetett kisboltjában kezdtem, és az MR1 rádió, reggeli riportműsora hallgatása közben  fejeztem be, privát kis nyomozásom. "Tüneményes" dolgokat tudtam meg!

A tej, és az összes pékárú, stratégiai árucikk az üzletláncok eladási pilitikája szerint! Szinte természetes, hogy a legtöbb manipuláció is velük történik...Egy kiló kenyér előállítási költsége, 99-100 Ft. Ezalá nem lehet szorítani, még saját sütöde üzemeltetése mellett sem! Hiába tart fenn az üzletlánc saját pékséget, ha minden adalék, a mai szabványnak megfelelően belekerül a kenyérbe, akkor a villanyköltség, a liszt, és az említett adalékok miatt, ennyibe kerül. Aztán a kelési idő! Amennyiben a kovászba bekerült minden anyag, akkor minimum 14-16 órát kellene kelni hagyni!-Mit csinál az üzletlánc? Ahol teheti, telenyomja a kovászt olyan állományjavítóval, amitől 1 óra alatt megkel a tészta, kisüti, aztán mehet a polcokra...Tehát olyan "kínai" módra rövidít, minőséget ront, aztán másnap nem lehet szeletelni az ízetlen valamit. A kiflinél, zsemlyénél hasonló a helyzet. 8-10 Ft alá, nem lehet szorítani az előállítási költséget. Nem is ott termelődik a haszon! Ahogy a tejnél sem! A legnagyobb hasznot, az árrés eltorzításával éri el a multi! A magyar termelőtől megveszi a tejet, nagyjából 150 Ft-ért. Rátesz 100 Ft-ot árrésként, és adja 250 Ft-ért. Teszi azért, mert a vásárlók inkább veszik a magyar árút. Az import (szlovák, lengyel, német, stb.) tejet szintén 150 Ft-ért szerzi be, aztán ideszállítja, és csak 2-3 Ft árrést tesz rá, így az import tej, kerül 220-230 Ft-ba!! Így éri el, hogy a polcokra kikerülve olcsóbb az import, mint a magyar tej! Aztán mossa kezeit, hisz a vállalt mennyiségű magyar termék, kint van a polcain! Mi zajlik külföldön? A szlovákok, ugyanezt teszik a német tejjel, a lengyelek a szlovákkal, a németek a lengyellel! Nagy uniós-láncreakció ez...-Már azokban az országokban, ahol a kormány nem tud megálljt parancsolni az ilyesfajta trükköknek, magára hagyja a kistermelőket, magánkézben lévő boltokat! Hazánk tett lépéseket a multik globális pofátlansága ellen! Megadóztatta az üzletláncokat. De az árrés, és a minőségrontás ellen, még nem tudott mit tenni. Az ügyes, és találékony magyar, azért védekezik, ahogy tud! A szarvasmarhatartó és a pék, inkább fogja  a friss árúját, kocsiba ül, és saját maga szállítja ki házhoz a tejet! Így a friss, és garantált minőségű tej, 150 Ft körüli áron, már a fogyasztónál, és nincs manipuláció az árréssel, mégcsak a boltba se kell menni! Persze, ez a módszer, inkább kisebb településeken megoldható! Nagyvárosokban a minőség, csak a BIO élelmiszereknél garantált! Legalábbis ezek azok az élelmiszerek, amelyek minőségét, és származását nagyon szigorúan ellenőrzik! Az áruk is borsos, pont ezért!

-A bevásárló és oknyomozó körutam végén, eljutottam hát oda, hogy eladok mindent, kiköltözök egy tanyára, és majd magunk termeljük meg, amit eszünk! Mint a kilencszázas évek elején...

tanya

 

Módosítás dátuma: 2011. január 10. hétfő, 10:11  

Hozzászólások 

 
0 #12 Eliza 2011-01-16 21:06
Idézet - Tyima:
Mit értesz automata tehénen?

Automata tejkiadó műtehenet... pénz be, tej ki, üveged legyen!
Aha, már értem a fémtehenet...
Mi is rendeltünk egy darabig házi tejet, de túl erősnek bizonyult.Sajna az egykori májgyulladásom nyomokat hagyott, és kegyetlen módon meghajtott az erős házi tej.Mondjuk, csak kávéhoz fogyasztjuk, elenyésző, ha egy-egy pohárral elfogy, amúgy.Ehhez még párosul, hogy 12-es volt a legutolsó mért koleszterinem, úgy hogy az igazi házi disznótorost is már csak képeken csodálhatom...
Gyümölcsöt viszont kizárólag az egyetlen, lakhelyemen még működő kisboltostól veszünk, kiről szól az "üzletláncok trükkjei" című írás.Ő kistermelőktől szerzi be a nagyon jó minőségű árúját.
Idézet
 
 
0 #11 Thea 2011-01-16 18:49
Kedves Eliza, én is ott veszem a tejet :) vagy ha nem ott, akkor kedvenc magyar üzletem által kínált palackozott friss házi tejet..ha drágább is ! .. inkább kevesebb tejet iszom, de a lélektani hatás pótolja a hiányzó
..tejecskét, husikát, almácskát.. :)
Idézet
 
 
0 #10 tyima 2011-01-16 08:50
Idézet - Eliza Beth:
Én az automata tehéntől/ből veszem a tejet, 140-ért. Akkor nem vagyok hazaáruló? Ugye nem? :lol:

Eliza!
Kevés az a hely, ahol tényleg hazainak érezheted Magad! Mást elárulni meg, -nem tudom, érdemes -e írni-beszélni...Legfeljebb "viszontárulsz"De a 140-es ár, igen kedvező! Mit értesz automata tehénen?
............................
Más!
Eliza! légyszíves olvasd el, pontról-pontra a Médiatörvényt! Itt megtalálod, érthetően, kidolgozva (vagy 10 órás munkám volt) mert MINDEN BLOG, a TIÉD is(enyém is) a hatálya alá tartozik elsejétől!
Idézet
 
 
0 #9 tyima 2011-01-16 08:47
Nehéz a körmönfont módszerekkel trükköző, és eleve jobbb helyzetben lévő üzletláncokkal harcolni Thea! Nem is harc, inkább kis partizánakció ez! Naponta annyi lenyúlás, "kislopás", vagy aljas trükk éri az embert, hogy néha észre sem vesszük.
PL:-Bekolompol a kéményseprő.Kötelező fizetnem, pedig 1mX1m-es mászókéményünk van.A 4 év alatt nem is látta, nem tisztította, mert költözéskor kipucoltuk, azóta tán 2 vödörnyi korom lett.-Mindenhol belvíz, néhol nálunk is.A biztosító nem nekünk fizet, hanem a BANKNAK!!!Én csak lejavíthatom a falat...A boltban keresem az 599-es kódszámú magyar terméket, erre találok egy csomó mindent, amin SEMMI TERMÉKKÓD NINCS!Az vajon honnan származik?!-Jön a villanyóra leolvasó. Persze hiába emeltettük meg ősszel, megint ráfizetünk, mert év közben emelik a villanyt.Miért nem lehet havonta rendezni?! STB.STB.
Olvassátok át, légyszíves a Médiatörvényt pontról-pontra, mert MINDEN blogra, így a TIÉTEKRE(tyimek re) is vonatkozik!
Idézet
 
 
0 #8 Eliza 2011-01-15 20:48
Én az automata tehéntől/ből veszem a tejet, 140-ért. Akkor nem vagyok hazaáruló? Ugye nem?
Idézet
 
 
0 #7 Thea 2011-01-15 18:32
Drága Tyim, kisboltom már nem lesz..de mesélni fogok, most pl. arról, hogy a kasszánál miért fizetek többet, mint ami a polcon fel van tüntetve:
reklamálásomra mosolyogva karon fog az üzletvezető, odakísér a polchoz, megfordítja az ártáblát és mondja: elnézést, hölgyem, ez még a tegnapi akció..elfelejtettük megfordítanii a táblát..vagy kicserélni, stb..vagy jaj, valami hülye másik árunak a kódját rakta ide..számtalan a variáció..én háromszor vásároltam, háromszor vágtak át..többször nem próbálkoztam..
Kész, slusz-pasz, vissza is adják a pénzt..
De könyörgöm, láttál te már olyan fiatal srácot, pl. aki reklamál?
..az olyan..olyan derogáló nekik..
Hát ezért lettek ilyen gazdagok a multik..az egész világon naponta hányszor, hány milliószor fordul elő, amit elmeséltem ?!
Idézet
 
 
0 #6 tyima 2011-01-14 08:47
Hú, de tetszik a szenvedélyes Thea!
De, amint az írásomból kiderül, a tetű multi, igyekszik a magyar árút háttérbe szorítani, és mindenféle aljas trükkel, a külföldi árúját eladni! Nem egyszerű ellene védekezni! Ahol lehet, és van házhoz szállított friss kistermelői magyar árú, ott ki lehet kerülni a "rablómultit" de ahol nincs még megoldva a szállítás, nincs kiépítve a -termelőtőt közvetlenül a fogyasztóhoz rendszer-, ott sürgősen lépni kell!!!
(meg akarom érni, mikor újra kinyitod a kisboltod!)
Idézet
 
 
0 #5 Thea 2011-01-13 12:59
..amikor a magyar vidéket látom.. vadságom túlmegy minden határon.. :)
vadvirágként ezt dalolom: :)

" hazaáruló mindenki,
aki a multi káposztáját veszi,
a multi tojását eszi,
a multi tejét issza..
ettől ment tönkre sok jó magyar gazda!
..és hazaáruló mind,
aki kis kertjébe holnap
/ már akinek kertjét nem a víz viszi ! /
nem a jövő
magvait veti ! :)
Idézet
 
 
0 #4 tyima 2011-01-12 09:11
Idézet - The....a:
..az én kis boltom is a multik miatt ment tönkre..
..én is kiköltöznék egy tanyára..
De addig is, mindent az ismerős termelőktől veszek, mindent ! :)
Tudjátok, ha minden magyar így tenne, más világ lehetne itt hamarosan! :)

Egyre többen tesznek-teszünk így!Egyszer ez a világ is véget ér, még remélem erőm teljében...
Idézet
 
 
0 #3 Thea 2011-01-11 23:11
..az én kis boltom is a multik miatt ment tönkre..
..én is kiköltöznék egy tanyára..
De addig is, mindent az ismerős termelőktől veszek, mindent ! :)
Tudjátok, ha minden magyar így tenne, más világ lehetne itt hamarosan! :)
Idézet
 
 
0 #2 tyima 2011-01-11 09:46
Idézet - Toplak Zoltán:
Hát igen, én más hazugságokról hallottam. A rendes árat akciósnak feltüntetni... pl.

Ez az atyám!
A kifelé síró-rívó multik, ugye azért nem olyan sajnálatra méltóak?! Itt a lakhelyemen, egy kivételével, az összes élelmiszer kisbolt tönkrement...
Idézet
 
 
0 #1 Zoli atya 2011-01-10 16:07
Hát igen, én más hazugságokról hallottam. A rendes árat akciósnak feltüntetni... pl.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 111 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások