Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Makovecz Imre építene! Ám a bankok...

E-mail Nyomtatás PDF

 

Egyenes derekú, szép szál 76 éves ember. Markáns véleménnyel, korát meghazudtoló energiával, meglátásokkal. Művész. Nem a megszokott módon...Építész, és valami más is! A Makona Tervező Kisszövetkezet, és Kft vezetője. Mellette :

-a BME, az Iparművészeti Főiskola, a MÉSZ Fiatal Építészek Körének tanára

-Nemzetközi Építészeti Akadémia tanára

-Az Országépítő Alapítvány kuratóriumának elnöke

-a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

-a Herendi Porcelángyár Rt. igazgatótanácsának elnöke

Tevékenységét a Nagyvilág is elismeri:

-Ybl Miklós -díj

-Amerikai Építészek Szövetségének tiszteletbeli tagja

-SZOT-díj

-Kossuth-díj

-Corvin-lánc kitüntetettje

-Prima Primassima-díj

-Steindl Imre-díj

Egy ilyen munkássághoz nem tudok mit hozzáfűzni! Ezért egy friss, vele készült riportból idézek, szóról-szóra! Roppant tanulságos szerintem, de döntse el a Kedves Olvasó:

"- Idáig "csak" két tragikus területen ajánlottam fel a miniszter úrnak a szolgálatainkat ingyenbe. Mert ez szolgálat és nem pénzkereseti lehetőség, amikor az embereket elviszi a víz, vagy pedig a vörösiszap. Felsőzsolcán, jelentem, már több mint hetvenen laknak a házakban, amiket mi terveztünk..."

"Kolontáron, Devecserben nehezebb a helyzetünk. Összetettebb a probléma. Kolontáron  ahol családi házak nagy részét sodorta el a lúgos iszap - megjelentek a bankok, s miközben nem tudunk nekiállni az építésnek, lehetetlen, bürokrata emberek miatt, bejelentették, hogy az azóta eldózerolt házakon jelzálog van, s ezekre, a még meg sem épített házakra be akarják azt jegyeztetni. Sírva és ordítva mesélték el ezt az emberek..."

"Az egyik bankos gyereket kérdeztem: - ti felfogjátok, hogy mit csináltok? Hogy ezeknek az embereknek egy kése, villája, bugyija nem maradt? Hogy fog kapni egy házat, azt be kell rendezni? Miből? Nem tudtak mit válaszolni. Mondtam nekik: kifelé!"

-  Politizál aktívan?

- "Nem én. Most sem. Állampolgári szöveg. Eszem ágában sincs politizálni. Nekem van szakmám."

- Milyen házakat tervezett a vörösiszap-károsultaknak?

-  "A régi értékeket hozzuk vissza: az ősi parasztháznak logikája volt, a kockaházak három szárnyas ablakkal az utcára pedig álvárosias világ, amibe egy szellőzetlen, megvilágítatlan előszobába lépek be, miközben hozok a vállamon egy zsák krumplit. Ez abszurd. Tehát tornácok vannak, tehát nyitott előtér van, más mentalitású házakat építünk. Itt is, Felsőzsolcán is. Csak ott más stílusban, mert más vidék."

-Mit gondol, mi az oka ennek a sok katasztrófának?

-  "Nagyon szeretem az Alföldön a Tiszta-vidéket, építettem ott a családnak egy házat. Dombra építkeztünk, a vízügy által javasolt magasságra. Egy év múlva ereszig volt vízzel. Magyarul: megváltozott az egész, úgy, ahogy van. Grönlandtól fogva az egész bolygó. Hogy van-e ennek valamilyen irányultsága, arról semmilyen információm nincs, de azt tudom, hogy fejre állt minden. Az időjárás olyan, mint egy klimaxos asszony. Nehéz hozzá igazodni."

- Ez matéria. Mi a magasabb vonatkozás?

- Én arról tudok, hogy az emberiség leszakadt az égről és a gazdagság-kór ilyen helyzetet hoz létre. Nem törődünk azzal a természeti világgal, amelybe megszülettünk. S noha mindannyian úgy tudjuk, hogy az Úristen fenntartja és kormányozza ezt a világot, az ember képes lett ebbe negatív módon beleszólni. Nagymértékben azáltal, hogy elhagyta az Úristent és helyette Mammont választotta istennek. A pénz istenét. Akkor megszűnnek a korábbi, lelket és testet adó törvények, amit általában erkölcsnek hívunk. Az úgynevezett civilizált társadalomban meglehetősen erős érzelem, hogy nem érdekli a természet. Lakik a tizenkilencedik emeleten és nézi a tévét. A virtuális valóság elfoglalta a valóság helyét. Ennek negatív következményeit főként a fiatalságnál látni. Ha a fiatal fiú fényképez, játszik, telefonál reggeltől-estig, közte a tévét nézi, nem a lányokat, akkor baj van. Ebből az oktatási intézményekben feszültségek keletkeznek. Az úgynevezett liberalizmus az oka, tudja? A tizenkilencedik századi, ócska, elvetélt gondolkodásmód, amely csak arra jó, hogy azokat a természetes belső törvényeket, amik szerint igyekszünk élni, aláássa. Gondolja meg...akik most nekiestek Magyarországnak, hogy itt most nincs demokrácia és a sajtó rab. Most megszűnik számukra az a bármit ócsároló, szabados, magyarellenes lehetőség, amely idáig is sok kárt okozott Magyarországnak. Ha most ezt az ócsárlást, mocskolódást, hamis információtömeget bármilyen eszközzel fékezni lehet, az csak a javát szolgálja ennek az országnak.

-De hogy lehet a fiatalokat leszakítani a facebookról és a természeti világ felé fordítani?

-  "Az arányokon kell változtatni. A vegyiipart, hadiipart, kereskedelmet, ami azt üzeni, vedd meg és dobd el, s egyre silányabbat hoz létre, hogy minél előbb újat vásároljál, fékezni kell egy másfajta mentalitással. Ha ez elég. Nem vagyok biztos benne, hogy elég lesz. Ez az első lépés. Hosszú távon pedig nem gondolkodom, mert 76. évemet taposom és semmiféle ilyen idealista elképzelést nem kívánok mások terére kitalálni!"

-Zárszóként egy világhírű Makovecz-alkotás:

kulturni_dom

a 2004-ben átadott Lendvai kultúrotthon.

.............................................

A zárszó-zárszavát írom csendben, lehajtott fejjel! Ez a karakán, egyenes derekú EMBER, szeptember 27-én örökre lezárta két szemét!Tisztességgel befejezte az iszap által elöntött Devecser újjápítését. Bejárta az egész világot, maradandót alkotott minden földrészen. Úgy döntött, immár az égiek építészetét kell megreformálni...(hálát adok a sorsnak, hogy még életében méltathattam művészetét)Honlapja maradjon itt örök emléknek:

Makovecz Imre honlapja

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 29. csütörtök, 14:36  

Hozzászólások 

 
0 #6 tyima 2011-10-09 09:29
-De van igazságod abban Szedlacsek, hogy a MŰVÉSZ felsorolásom nem teljes korántsem...
Kimaradt egy Cseh Tamás, a Lázár testvérek, Tátrai Tibusz, Kormorán, Koltay Gábor- Koltay Gergely, Sebestyén Márta...Azért szerencsére vannak még művészeink.Vagy akiket én annak tekintek. S' még bizonyára nem teljes a felsorolásom, elnézést érte!
....................
Talán nem bántaná Makovecz Imrét, ha velük említem egy lapon...
Idézet
 
 
0 #5 tyima 2011-10-09 09:13
Akkor csavargassuk kedves Szedlacsek!
Próbálom az általad képviselt irányból közelíteni azt, amit én tekintek művészetnek! Ami szerintem művészet, az nem érdek, nem valahonnan vezérelt, hanem belülről jön, igazságot keres, a gyökereket, tisztességet, becsületet, szépséget...
'S ez majdnem független attól, hogy a mű, alkotás, zene, építmény, bármi, -éppen a világ melyik országában készült...
Önzetlen legyen és szép! Aztán ha vegyül benne finom mondanivaló, a ránk erőltetett határok, (mondavilág, korlátok, vallás, viselkedés, politika, bármi ami kötelező és vezérelt) feszegetése, -ellene való tiltakozás- az számomra művészet!
-Tehát Kállai Ferenc, méltó társa Bessenyeinek, Sinkovitsnak pl!
-Hobó ?! Hallottam róla ellenőrizhetetl en pletykákat! de akit "kereskedelmi média" nem reklámoz, az csak jó lehet! Neki köszönhetem, hogy megismertem a bluest, a Doorst, és mondjuk József Attilára nem egy unott, és kötelező versíróra tekintek! Talán itt a tyimeken nézd meg ezt : Hobó kiosztja a Juj.hu riporterét
-Jancsó?! Na, az ő megítélését árnyékolja az SZDSZ, meg a kábszer körüli szerepvállalása ...De mint MŰVÉSZ, azaz rendező, a tudása megkérdőjelezhe tetlen...
..........................
Ha ezen vélemény kifacsart, ám legyen...Facsard tovább, egyszer csak tekerünk rajta akkorát, hogy körbeérünk...
-Köszönöm a véleményed, és várlak még!
Idézet
 
 
0 #4 2011-10-09 07:58
Idézet - Tyima:
Az én értékrendemben, ő egy Kállai, Bujtor, Hobó, Wahorn, Koltay, Jancsó, Jankovics Marcelli magasságokban keresendő!


Phuh, még szerencse, hogy Makovecz ezt a társítást nem olvashatta... mert lehet, hogy adott volna érte egy verbális kokit.
Aki Makoveczet egy kalap alá veszi egy Kállaival, vagy ne adj' Isten egy Hobo-val (egyáltalán ki ő?), hogy Jancsóról már ne is beszéljünk, annak igencsak kifacsarodott az ízlésvilága.
Persze... kifacsarodott korban kifacsarodott emberek kifacsarodott gondolatokat fogalmaznak meg.

Még jó, hogy azt is hozzátette a kommentelő, hogy Makovecz egy egyenes gerincű ember volt. Remélem nem érem meg, hogy valakik majd azt akarják bizonygatni, hogy őskommunista világlátása volt és csak azért szapulta a hazátlanokat, mert értük aggódott és nem ellenük.

De ha már Makovecz Imre szólásai szóba jöttek, párat ídéznék én is:

„Minél távolabb kerülök Budapesttől, annál közelebb kerülök a Hazámhoz.” (2011, Szent István díj)

„A magyar szerves építészet feladata, hogy szolgálja az Európai Közép ezoterikus létét.” (1985)

„Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt.” (2002)

„Egy épület akkor jó, ha ott jól érzem magam”

„A szeretet megismerő erő.”

„Eszem ágában sincs politizálni. Nekem van szakmám.”
Idézet
 
 
-1 #3 tyima 2011-10-03 06:53
Nekem a szokatlan, de kétségkívül modern épületei tetszenek! Valahogy ötvözik a 21.század, és a régies építészeti stílust! Ennek az embernek kisugárzása volt! már a megjelenése sem mindennapi...Egyenes derékkal ült, és a kezében cigi, előtte egy pohár bor! Az is rokonszenves, hogy nem állt egyetlen párt mellé-mögé, népszerűséget keresni! A maga útját járta, a maga konok gondolkodásmódj ával! Ízig-vérig MŰVÉSZEMBER volt!
Az én értékrendemben, ő egy Kállai, Bujtor, Hobó, Wahorn, Koltay, Jancsó, Jankovics Marcelli magasságokban keresendő!
-Nagyon sajnálom, hogy elment...
Idézet
 
 
+1 #2 Eliza 2011-09-30 10:38
Nyugodjék békében!
Ha tényleg van túlvilág, ő már tudja, itt lenn mi miért történik.....
Idézet
 
 
-1 #1 tyima 2011-09-29 14:45
Szomorú lett a tegnapi nap...Ez az egyenes gerincű ember, tisztességgel-becsülettel befejezte az árvízben elpusztult épületek újjáépítését, majd befejezve földi küldetését, örökre itt hagyott minket! Megmaradt viszont a számtalan modern épület-remekmű, amik az idők végezetéig hirdetik Makovecz Imre munkásságát! Művész volt, soha nem állt zsoldba, és hálát adok a Mindenhatónak, hogy még életében írhattam róla! Egy mondása, nekem mottó marad mindörökre:
"Eszem ágában sincs politizálni. Nekem van szakmám."
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 37 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások