Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Búcsúzik Hobo...csendben, befelé sírok!

E-mail Nyomtatás PDF

-Már tavaly elhatározta Földes László, hogy befejezettnek nyilvánítja küldetését, és idén februárban elbúcsúzik a közönségtől. Elbúcsúzik, pontot téve  a "magányos medvei" munkásságára, melyben egyszerre volt énekes, költő, népművelő! Nagyságát Cseh Tamáshoz, Koltai Gergőhöz, a Szőrényi-Bródy szerzőpároshoz tudom csak hasonlítani. Lelép hát (titkon remélem nem végleg) a színpadról, és ismerve Őt, nem lesz több búcsúkoncert, egyszer és mindenkorra elköszön :

"Vége felé közeledik 42 éve kezdődött ámokfutásom. Eljött az ideje rendezni, és befejezni dolgokat. Pályám leghíresebb lépése a Hobo Blues Band megalapítása volt 1978-ban. Tervek és célok nélkül, saját örömömre hoztam össze a csapatot. Nem gondoltam hosszú pályafutásra, munka melletti, szombat esti zenekarnak indultunk. Fekete bluest és fehér rock and rollt játszottunk, kiegészítve pár verssel. A közönség igénye és kihívása megváltoztatta hozzáállásomat, saját dalok sorozatát kezdtük írni, majd lemezeket is csináltunk. Akkor 33 éves voltam, most, az utolsó koncerten 66 leszek, a zenekar pedig feleennyi. Sok csodálatos és néhány keserű évet töltöttem el itt, sok-sok zenész társaságában, a közönség érdeklődése és kifogyhatatlan türelme kíséretében. A zenekar legnagyobb egyéniségeinek évtizedek óta saját útjai vannak, többüknek nagyon sikeres. A régi banda újbóli összehozására tett kísérletek 2009-ben mindannyiunk más elfoglaltságai miatt sikertelenek voltak, nekem pedig ma sincs kedvem a nosztalgiázásra. Ezért úgy döntöttem, hogy ennek a rögös, de gyönyörűséges útnak legyen szép a vége. A HBB 30. születésnapján, 2008-ban tizenöten léptünk fel, a koncert igyekezett átfogó képet adni a három évtized munkásságáról. Ezt nem akarom megismételni. Most a számomra leginkább meghatározó muzsikusokat kértem fel. Sajnos, Fuchs Laci már nincs köztünk. Megkerestem Póka Egont, Solti Jancsit, Tátrai Tibit, indoklásommal együtt elmondtam nekik a búcsúkoncert ötletét, amit ők jó szívvel megértettek és elfogadtak. A 66-os és 33-as számok összecsengése pedig kézenfekvővé tette a dátumot. Vendégként meghívtam Deák Bill Gyulát, akivel majdnem 6 évet töltöttem a HBB-ben és Madarász Gábor gitárost, akivel az utóbbi időben dolgozom. Így ezen az estén együtt lesz zenészmúltam és jelenem. De jövőm is. (Ha még van.)

Hát utoljára nekirugaszkodunk, hogy felidézzük legkedvesebb dalaink egy estébe beleférő részét és elbúcsúzzunk egymástól és Önöktől.

Engedjék meg, hogy búcsúzásként az Önök figyelmébe ajánljam ezt az albumot.

Köszönet Kedves Mindannyiójuknak ezért a 33 évért!"

Tisztelettel, Hobo

-Eddig az idézet. Tudtam, mert hallani lehetett tavaly, hogy vége lesz februárban, de most, hogy egyre inkább közeleg a végzetes dátum, a sírás folytogat...Valami nehéz, nagyon nehéz...-Sorban, szép sorban búcsúznak gyermekkorom nagy legendái! Akik dalaikkal, munkásságukkal jelölték utamat, énekelték meg a mindennapjaim, és a legjobb Barátaim mindennapjait! Hány, és hány koncerten tomboltunk, vagy hallgattuk döbbenten, Tunyót, Samukát, Pityit, Slamót, Lugosi Lacát, Miklóska Lajost, Cseh Tamást...egy hevenyészett névsor azokról kik már nincsenek köztünk, vagy már soha lépnek fel...

S' most Hobó is...

Ki is (volt) Ő ?!

Földes László 1945. február 13-án, Újpesten született, édesapja Földes László kommunista politikus, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő volt. Két öccse van; József (1948) kereskedő és György (1952) MSZP-s politikus, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.1963 júniusában érettségizett a veszprémi Vegyipari Technikumban. Ez év szeptemberében vegyész-technikusként kezdett el dolgozni az Egyesült Izzóban, majd 1964. szeptember 1-jén behívták Mezőtúrra katonának. 1965-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán, magyar- történelem szakon, majd 1966-ban Máriássy Félix felajánlotta neki, hogy ha megtanul valamilyen verset, felvéteti a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de Hobo visszautasította a lehetőséget.Balázs Piri Krisztina klubvezető és Szalkai Sándor filmrendező feljelentése miatt az ELTE-n és annak eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyja az egyetemet. Eötvös Kollégiumában1972-ben Orszáczky Miklós kérésére neki kezdett Az ördög álarcosbálja című, Ausztráliában megjelent Syrius album dalainak lefordításához. Fellép a Syriussal az Egyetemi Színpadon, ahol filmbejátszásokkal előadja saját versét, Üdv márciusnak cím alatt. 1976 júniusában kétszer is megnézte a The Rolling Stones koncertjét Zágrábban, majd egy évvel rá következett az első magyar nyelvű Rolling Stones estje az Fővárosi Művelődési Ház-ban (Hajas Tibor és Beke László happeningje nyitotta meg a műsort). Még két alkalommal fellép ezzel az összeállítással, így ismerkedett meg Póka Egonnal, aki Gallai Péter, Závody János, Köves Miklós, Bródy János, Brunner Győző, Molnár Tamás és Tolcsvay László társaságában segítette Hobot. Pálmai Zoltán közvetítésével felkérték a P. Mobil szövegírójának és három Stones dalt is játszott velük magyarul (Tumbling Dice, Mannish Boy, Jumping Jack Flash).[1]

1978 áprilisában egy Lajos utcai kocsmában megalakult a Hobo Blues Band. 1981-ban betiltották a Kopaszkutya lemezt, de a filmet nem. Hobo főszerepet kapott a Miskolci Nemzeti Színházban, az És te, szépségem, igen-igen, te című darabban, Bányai Gábor rendezésében. Egy évvel rá, 1982-ban a Szkéné Színházban Ascher Tamás rendezésében bemutatták Hobo első önálló estjét, amely az akkor üldözött és betiltott ellenzéki költő, Eőrsi István írásait tartalmazta, Mártha István zenéjével. 1987 nyarán közös lemezt készítettek és koncertet adtak Allen Ginsberg amerikai költővel, majd az album anyagát Fehér György rendezésében ősszel bemutatták a Lágymányosi Közösségi Házban. Mindkettőnek Üvöltés a címe.1992-ben a Merlin Színház bemutatta az Amerikai imát, melyben Jim Morrison versei és dalai hangzanak el Szikora János rendezésében, Rajk László díszletével. Új lemez: Férfibánat. 1993: új szólóalbum I love you Budapest címen, majd bemutatja második monodrámáját a Radnóti Színházban, Mártha István és Valló Péter rendezésében, Rajk László díszleteivel.

2000-ben új album jelent meg: Gyöngy a sárban, rá egy évvel még egy, Blues Jim Morrisonnak (Morrison versek és dalok II.). Hobo munkáinak gyűjteményes kiadása, Hobo blues címen, Fodor Lajos szerkesztésében, a Cartaphilus Kiadónál jelent meg könyv formájában. Májusban, Beregszászon a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a HBB bemutatja a Vadászat színpadi változatát. Rendező Vidnyánszky Attila, közreműködött Tomsits Rudolf. Szólóalbum: Bakaballada a Ghymes együttes közreműködésével. 2003-ban Az akasztottak balladája, Francois Villon verseinek bemutatója az Új Színházban, Vidnyánszky Attila rendezésében, Nagy Szabolcs és Hárs Viktor zenéjével. Új album: Hajtók dala. 2004: Új Színház: Ballada a senki fiáról. Faludy György versei Nagy Szabolcs és Hárs Viktor zenéjével. Ismét Vidnyánszky Attila a rendező és Csolti Klára a díszlet-tervező. Szólóalbum: Ballada a senki fiáról (Faludy versek) és HBB album Idegen tollak címen. 2005. január 5.: Tudod, hogy nincs bocsánat címmel József Attila születésének 100. évfordulójára készült új műsor premierje. Vidnyánszky Attila rendezi, Csolti Klára pedig a díszletet tervezi. Az év során 147 alkalommal játssza ezt az előadást, 7 országban, 30 000 embernek. Több mint harmincszor a határon túl. Album: HBB aranyalbum (Magneoton-Warner): a zenekar tudta és a beleegyezése nélkül, még tiszteletpéldányt sem küldve kiadja a náluk készült két album anyagából ezt a Best of lemezt. 2006 júniusa végén rögzítik a József Attila, Francois Villon, Faludy György, Jim Morrison és Vlagyimir Viszockij esteket DVD-re. Augusztus 1-jétől Hobo a debreceni Csokonai Színház tagja. Szerepel a Liberté című, 1956-os filmben, mely egyben Vidnyánszky Attila első filmje is. Szólóalbum: Tudod, hogy nincs bocsánat. 2007-ben új HBB új album, Senkifalva címen.[1] 2008. október 24-én a Hobo Blues Band akkori felállása megszűnt.[2] 2009-ben a HBB egyetlen koncertet adott a Pannónia Fesztiválon, volt zenekari tagokkal.

-Munkásságáról, életéről hosszú oldalakat írhatnék tele. Ennyit éreztem fontosnak, de itt elérhető  még jónéhány érdekesség:

Hobo - Földes László

Földes László (Hobo) - Wikipédia

 

Egy csodálatos vallomás a Nagy Medvétől! (benne van MINDEN)

Dim lights Embed Embed this video on your site

Módosítás dátuma: 2011. január 25. kedd, 15:59  

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 49 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások