Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése

Tehetségkutatás máshogy!-Cél a kulturális gyökerek, hagyományok ápolása

E-mail Nyomtatás PDF

-Sokat keseregtem, és számtalan eszmét cseréltem veletek, Kedves Olvasóim, hogy is lehetne az igénytelen-semmirekellő-vég és stílus nélküli "Médiamegaénekessztárszületik" műsorokat megszüntetni? Vagy legalább halkabbra venni? Ha a képernyőről nem  lehet végleg törölni az ilyen műsorokat, akkor velük szembe kell állítani az igényt, a nevelő  és tanító jellegű kezdeményezéseket!

-Ezért jelenthetem be nagy örömmel, hogy itt a megfelelő program azoknak, akik a tévében is kultúrát néznének! Alig egy hét, és startolnak az anti-Megasztárként emlegetett Folkbeats autentikus nép-és világzenei tehetségkutató sorozat élő rendezvényei!

Hiánypótló jelleggel jött létre az autentikus nép-és világzenei tehetségkutató. A fesztiválsorozat mind a szemléletmód, mind a fődíj, mind az utódgondozás szempontjából egyedülálló az ilyen jellegű hazai rendezvények között.

FolkBeats Tehetségkutató

(részlet a kiírásból:)

"Mindaz, ami a kultúrából a velünk élő rész, vagyis ami a mindennapjainkat is átszövi, így vagy úgy propagálva van a legkülönbözőbb módokon az egyszerű szociális érintkezéstől a médiáig. A népi kultúra, azon belül a népzene is megkapja a maga felületeit a modern világban, még ha sokszor nem is olyan minőségben és mértékben, mint azt a benne és érte munkálkodók szeretnék.

Az ilyen irányú nevelésben jelentős eredmények mutathatók fel, egyre több igen képzett fiatal zenész kerül ki táncházas körökből, és hangszeres meseterek keze alól. Az ifjú muzsikusok egy része az autentikus népzenében, míg mások a folkban gyökerező világzenében találják meg az önkifejezés lehetőségeit, vagy akár hivatásukat."

Mi is az a folklór?! Népzene kifejezés a zenei folklór . The term, which originated in the 19th century, has been defined in several ways: as music transmitted by mouth, as music of the lower classes, and as music with unknown composers. A kifejezés, amely eredetileg a 19. században, még nem állapították meg több szempontból is: a zene által közvetített szájon át, a zene az alsóbb osztályok, és a zene ismeretlen zeneszerzők. It has been contrasted with commercial and classical styles. Azt szembe a kereskedelmi és a klasszikus stílus. Since the middle of the 20th century, the term has also been used to describe a kind of popular music that is based on traditional music. [ 1 ] Fusion genres include folk rock , electric folk , folk metal , progressive folk , psychedelic folk and neofolk . Közepétől a 20. század, a kifejezés is leírására egyfajta populáris zene , amelynek alapja a hagyományos zenét. [1] A fúziós műfajok közé folk rock , elektromos folk , folk metal , progresszív folk , pszichedelikus folk -és neofolk .

-No, és mi az az az autentikus népzene?! Latin fordítása szerint, hiteles valódi népzene! Hagyomány őrző és tájjellegű! Engedjétek meg, hogy néhány, talán már feledésbe merült, igazi magyar hangszert leírjak röviden:

duda, doromb, furulya, hegedű, tárogató, tilinkó, ütőgardon, deszkadob, kalapácsos kereplő, csengő, kolomp. (bővebben: )

Magyar népi hangszerek - Wikipédia

 

A honi népezenét játszó zenekaraink roppant népszerűek! Nem véletlen, hogy egy magát valamire tartó, blues -jazz -rockzenész, gyakran épít népzenei mondanivalót előadásába! A közönség pedig imádja! (nem túlzás, saját magam is átéltem többször, hogy 8-10 ezer ember szereti rajongva a Kormoránt, mondjuk Sitkén) A média persze megint torzít! Hogy mi baja van egyes tévé, vagy rádiócsatornáknak a Csík, vagy Tátrai, esetleg Szakcsi Lakatos,  a Kárpátia, no meg a Kormorán zenéjével, mondavilágával, én nem tudom?! Az tény, hogy nem jelennek meg! Pedig fehéren -feketén a legnézettebb magyar videók:

Csík Zenekar - Most múlik pontosan 5.179.208

azaz öt millió százhetvenkilenc ezer kettőszáznyolc megtekintés

 

Kispál és a Borz - Csillag vagy fecske (Feat. C...

-Most tudom, sokan felkapjátok a fejeteket, hogy hogy nem a Tankcsapda a legnépszerűbb?!

A Tankcsapda nézettségi mutatói szerint, a két legnézettebb klipje:

Tankcsapda-Mennyország touristJarvwarg 3.205.095 megtekintés

Tankcsapda - Be vagyok rúgvaAttis 2.532.044 megtekintés

Minden magát valamire tartó, jazz-rock-blues zenész, igyekszik kirándulni a népzene világában, megismerni a gyökereket! Álljon itt, egy koránt sem teljes lista:

Babos Gyula

 • Bacsik Elek
 • Horváth Sándor
 • Kovács Andor
 • Kurina Kornél
 • Lakatos Pál
 • Oláh Szabolcs
 • Snétberger Ferenc
 • Hobo
 • Szakcsi Lakatos Béla
 • Lovasi András
 • Dresch Mihály

Magyar népzene.lap.hu

Álljon itt zárszóként, a FolkBeats tehetségkutató fesztivál egy meghívott zenekarának pár gondolata:

"A 2010 évi Prima Primissima Díjas Csík Zenekar idén ünnepelte 23. életévét, melynek kapcsán Csík János zenekar-vezetőt kerestük meg kérdéseinkkel.

Mekkora felelősség ma meghatározó zenekarnak lenni ebben a műfajban?

Soha nem gondoltuk, hogy ekkora felelősséggel fogunk dolgozni, és a felelősség alatt azt értem, hogy ennyire sok ember figyel majd ránk. Az a felelősség mindig megvolt bennünk, hogy az ősi hagyományokat, a régi öregek tudását továbbvigyük, és minél hitelesebben megtanuljuk ezeket. Az, hogy mit és hogyan adunk át, komoly felelősség. Már nem mindegy, hogy mit mondunk a színpadon, hogy milyen feldolgozásokat készítünk. Muszáj tartanunk az általunk eddig elért szintet, és az elvárásoknak is meg kell felelni, ami szintén egyfajta felelősség."

CskZenekarsLovasiAndrscskzenekar_lovasi

Módosítás dátuma: 2011. január 29. szombat, 12:20  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2015-09-24 07:15
Igyekszem, de ehhez olyan pillanatokra van szükség, mikor nem jön szembe az a világ, ami ellen szólnak írásaim, képeim, filmjeim, javarészt...
Idézet
 
 
0 #1 vitall.hu 2015-09-21 20:14
Rég nem töltöttem ilyen jól az időmet, nagyon olvasmányos, ha tudsz,
tegyél ki több cikket.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 51 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások