Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

...és jön, özönlik a génkezelt vetőmag...

E-mail Nyomtatás PDF

"Biobiztonsági Egyezmény"

Egyhetes szenvedélyes vita után kompromisszum született Montreálban az első nemzetközi biobiztonsági tanácskozáson, ahol végül is 130 ország küldöttségei génmanipulált vetőmagok, növények és élő állatok forgalmazásáról szóló egyezményt írtak alá.
Az USA, amely a génkezelt cikkek importjának teljes szabadságát szeretné elérni, végül hozzájárult az olyan szövegezéshez, amely minden állam jogát fenntartja: döntse el saját törvényei szerint, veszélyezteti-e az importált génkezelt áru az illető ország élővilágát és a lakosság egészségét. Végül is az USA tudományos diplomatái azért járultak hozzá a kompromisszumos szöveg elfogadásához - amely persze nagyon távol áll az általuk javasolttól -, mert tartottak tőle, hogy a konferencián részt vevő országok küldöttei, hivatkozva az USA biotechnológiai törvényeinek és ellenőrzési gyakorlatának lazaságára - gyakorlatilag bojkottálni fogják az amerikai mezőgazdasági termékeket, és elsősorban a kukorica és a szója kereskedelmét. Ez farmerek millióit tenné tönkre, mert az USA-ban termelt szójamagvak felét, a tengerinek egyharmadát génmérnöki módszerekkel óvják a kártevőktől. Amikor a múlt hét végén létrejött a kompromisszum, a 130 küldöttség felállva tapsolta meg az eseményt. Ilyen nagy számban ugyanis még nem szentesítettek élővilágot védő egyezményt a tudományos diplomaták. Kinyilvánították, hogy nem ellenzik a biotechnológiai módszerek alkalmazását. Viszont kötelezettséget nem vállaltak, s a delegációk tudós tagjainak többsége úgy vélte, igen korlátozott célokat értek el. A környezetvédők pedig nehezményezték, hogy a konferencia nem is tárgyalt arról, hogyan védjék a biodiverzitást azoktól a génkezelt szupernövényektől és állatoktól, amelyek veszélyeztetik a gyengébb fajok életben maradását. A Pepó Pál vezette magyar küldöttség is csatlakozott az egyezményhez."
-Így kezdődött februárban! Majd folytatódott...Valamikor február közepén:

"Jelenleg az EU-ban elméletileg engedélyezett az ilyen növények termesztése, és a tagországok csak tudományosan igazolt egészségügyi vagy környezetvédelmi érvekre hivatkozva tilthatják azt. Több tagállam azonban, köztük Magyarország is, elsősorban tudományos aggodalmak miatt heves ellenzője a génkezelt termékeknek (GM), így az említett lehetőséggel élve nemzeti tilalmi záradékokat tart érvényben.

Ezek az országok ráadásul - részben a bonyolult uniós döntéshozási rendszer miatt - nehezítették a GM-növények használatát más tagállamokban is. A témáról folytatott szavazásokon ezért az utóbbi években rendre patthelyzet alakult ki az EU-tagok között."

-Majd tegnap:

Európa ajtót nyitott a génszennyezésnek

-Tehát az USA elérte a célját! Szigorúan a demokrácia nevében persze, zsebre vágta az Uniót, és özönlik a szemét a tengerentúltól, mert nyitva az új piac!- Azonnal kellene kilépni ebből a bábunióból! Magyarországot pár éve, Európa éléskamrájának hívták! Ma cukorért, búzáért, húsért külfödre járunk vásárolni...Egy védekezés marad a"kisembernek" Minden földet, megművelni, állatot nevelni, és saját terméket enni! Aki nem teheti meg, az keresse a legközelebbi "parasztnénit-parasztbácsit", és tőlük vásároljon! Az áruházláncokba a be sem szabad menni, esetleg üveget viszaváltaniWink

-Észnél kell lennünk, mert a globális demokrácia nevében már látják mi eszünk, mit iszunk, mit beszélünk...

Módosítás dátuma: 2011. március 02. szerda, 09:52  

Hozzászólások 

 
0 #4 tyima 2011-03-05 07:34
Idézet - Toplak Zoltán:
Hm. Apámnak tetszene amit leírtál. Nekem is, de aligha győzőm meg az asszonyt, hogy a Tescoba menjünk húsért. Kőszegen nem is tenyészt senki állatot. Tudtommal.

De atyám, a kutya fáját! Hát a kistermelői lánc?!
Nem mondod, hogy nem járja hajnalban a tejes az utcáitokat, vagy a pék?! Kérdezd meg, kinek terít, keresd a kapcsolatokat, és előbb-utóbb elérsz egy gazdálkodó becsületes "parasztbácsihoz -nénihez" aki a saját tisztán megtermelt árúját viszi házhoz! Ez az egyetlen védekezési mechanizmus!
Idézet
 
 
0 #3 Zoli atya 2011-03-04 21:13
Hm. Apámnak tetszene amit leírtál. Nekem is, de aligha győzőm meg az asszonyt, hogy a Tescoba menjünk húsért. Kőszegen nem is tenyészt senki állatot. Tudtommal.
Idézet
 
 
0 #2 tyima 2011-03-03 09:40
Ahogy Mindenki szerintem, aki kétkezi munkából él, és nem politikus, ügyvéd, bankár, vagy celeb...
Idézet
 
 
0 #1 2011-03-02 18:23
Egyetértek.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 49 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások