Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Balatonszőlős a Népszabadságban...

E-mail Nyomtatás PDF

-Nem először olvasok napilapban, a szőlősi lakosok, és a Swietelsky közti anomáliáról! Ma már egy országos napilap, a Népszabadság is foglalkozik, Kedves Barátaim problémájával! (Hangsúlyozom, hogy peres ügyről van szó, ezért szó szerint idézek a fent említett újságból, és nem állást foglalok):

"A mosógép még működik csökkentett víznyomással, csak jóval hosszabb ideig tart egy-egy program. Mint ahogy a mosogatás is elhúzódik. Ja, és nem tudunk egyszerre két csapot megnyitni a házban.” Egy balatonszőlősi családanya sorolja azokat a kellemetlenségeket, amelyeket azóta kell elszenvedniük, hogy a tartozásaik miatt a vízszolgáltató cég egy szűkítő felszerelésével csökkentette náluk a víznyomást.

Az asszony, aki férjével két középiskolás gyereket nevel, úgy érzi, önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Tavaly elveszítette a munkáját, és mivel a megnövekedett lakáshiteleket a család továbbra is törleszteni akarta, egy ideje félretették a víz- és csatornadíjról szóló csekkeket.

– Ők már százezres tétellel tartoznak a szolgáltatónak, de sokan vannak a faluban olyanok is, akik most még csak egy-két számlával maradtak el, ám könnyen hasonló helyzetbe kerülhetnek – mondja Mórocz László, a 640 lelkes Balaton-felvidéki község polgármestere, aki kiszámolta, hogy egy átlagos magyar falu lakóihoz képest a balatonszőlősiek évente összesen tízmillió forinttal, háztartásonként több tízezer forinttal fizetnek többet a vízfogyasztásért és a szennyvízcsatorna használatáért.

– Valóban, azon a több tucat településen, ahol a társaságunk szolgáltatja a vizet és kezeli a szennyvizet, feleannyiba kerül a tarifa,mint Balatonszőlősön – erősíti meg Kugler Gyula, a veszprémi székhelyű Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója. – Az eltérés nem a vízfogyasztásból, hanem a szennyvíz mennyiségéből fakad.

A műszaki tankönyvek szerint 100 liter vezetékes víz elhasználásával átlagosan 80 liter szennyvíz keletkezik. Kugler Gyula szerint a valóságban a mért vízfogyasztáshoz képest keletkező 100-120 százalékos szennyvízmennyiség is még elfogadható. Ahol azonban háromszor annyi szennyvíz keletkezik, mint amennyi vizet fogyasztanak, ott valami nagy baj van.

– Azt is tudjuk, hogy mi a baj: a szennyvízberuházást végző kivitelező cég számos hibát követett el, s ezek következtében a felszíni csapadék, illetve a talajvíz is bejut az elvileg zárt rendszerbe – állítja Mórocz László. – Csak így fordulhat elő, hogy a falu határában lévő szennyvízátemelőnél a Bakonykarszt a háztartásokban elfogyasztott vízhez képest háromszor nagyobb mennyiséget mér.

A polgármestertől megtudtuk, a szennyvízhálózat kiépítésekor, 2001–2003 között a balatonszőlősiek 26 lakossági beadványt nyújtottak be az általuk csapnivalónak ítélt munka miatt. A panaszok szerint a fővállalkozó Swietelsky olyan alvállalkozókra bízta a munkát, akik a műanyag csöveket nem homokágyba, hanem kavicsos földbe rakták, a tömörítést hanyagul végezték el, a csövek és az aknák csatlakozásánál nem megfelelő minőségű anyagokat és technológiát alkalmaztak. Mórocz László szerint a szakszerűtlen kivitelezés miatt keletkeztek azok a repedések és lyukak a hálózatban, amelyeken keresztül a csapadék és a talajvíz akadálytalanul bejut a rendszerbe. Felmerül a kérdés: ha az önkormányzat már az építkezés idején tisztában volt a problémákkal, miért vette át a beruházótól az elkészült csatornarendszert.

– Nem volt más választásunk, mivel lejárt a beruházáshoz kapott több tízmillió forintos állami támogatás igénybevételének határideje – mondja Mórocz László, aki tavaly ősz óta irányítja a települést. – Ha nem vettük volna át a létesítményt, elúszik a támogatás, ami csődbe vihette volna a falut. A polgármestertől megtudtuk, az önkormányzat a hasonló cipőben járó szomszédos Pécsellyel együtt pert indított a Swietelsky ellen, amelyben kártérítést kérnek, valamint az összes műszaki hiba kijavítását követelik a kivitelezőtől. A Swietelsky álláspontját csak a perhez benyújtott ellenkeresetükből lehet felvázolni, mivel írásbeli megkeresésünkre a cég jogi képviselőjétől nem érkezett válasz. A fővállalkozó szerint a létesítmények műszakilag rendben voltak, amikor azokat átadták. A Swietelsky az üzemeltetés során felmerült hibákat és a szokatlanul nagy szennyvízmennyiséget a rendszer szabálytalan használatára vezette vissza. Így akadt olyan fogyasztó, aki az ereszcsatornát bekötötte a szennyvízhálózatba, egy másik helybeli pedig a pincéjében felgyűlt talajvizet szivatytyúzta át a csatornába.

– Csakhogy az egész faluban mindössze erről a két szabálytalanságról tudunk, ami nem indokolhatja, a háromszoros szennyvízmennyiséget –mondja Mórocz László. – Valahányszor jön egy nagyobb eső, az átemelő telep környékén kisebb szennyvíztavacskák keletkeznek. A többletmennyiség után pedig a szolgáltató cég benyújtja a számlát az önkormányzatnak.

– Nem tehetünk mást, hiszen a Bakonykarszt is az átadott mennyiség alapján fizet a balatonfüredi szennyvíztisztítót üzemeltető DRV Zrt.-nek, ráadásul esős időszakban folyamatosan működtetnünk kell az átemelő szivattyúkat, ami így az átlagosnál több áramot fogyaszt – közli Kugler Gyula, aki hozzáteszi, a Bakonykarszt is belépett a kivitelező ellen indított perbe a felperesek oldalán.

Mórocz László azt mondja, a pereskedés évekig elhúzódhat, a falunak nincs pénze arra, hogy a hibát a saját költségén javítsa ki."

Nincs könnyű helyzetben Szőlős, és Pécsely! Hogy mi-ki is ez a Swietelsky:

Napi Gazdaság

2011. márc. 9. ... Balatonfüred önkormányzata a mintegy kétmilliárd forintos projekthez az ... Vállalkozó (ZÁÉV) Zrt. és a Swietelsky-Reneszánsz Konzorcium is

A Swietelsky vasútépítésre, speciális mélyépítésre, hídépítésre ...

(-Gondolom, azonnal érzi  minden Kedves Olvasóm, hogy mennyi az esély?!Széllel szemben nehéz...vagy Széllel szemben...jaj miket is írok, bocs, nyelvbotlás volt...)

Módosítás dátuma: 2011. április 14. csütörtök, 08:22  

Hozzászólások 

 
0 #5 Zoli atya 2011-04-28 15:17
Igen, Tyima, öreg barátom, ezt így kell. Összefogni, kiállni, és segíteni egymáson. Mert különben tényleg mindent lenyeletnek velünk. Csak így tovább, öreg keresztes lovag!
Idézet
 
 
0 #4 tyima 2011-04-27 06:15
Szinte kötelességem Lacikám, ugye?!
A mélyen T. Swietelsky, épp lecserélte az építésvezetőjét , és a maga után hagyott szemetet Veszprémben már takarítja!-Tudod mit, miért ne tehetné meg Szőlősön is?!
(Távozott a Swietelsky fő-építésvezetője - Eltakarítják a törmeléket
-Veszprém Megyei Napló-)
Idézet
 
 
0 #3 2011-04-26 15:03
Szia Tyim!

Köszönjük ,hogy terjeszted.
Szerintem azért meg kell próbálni a széllel szemben,akkor is ha nehéz!Ha agyonhallgatjuk a problémát,akkor nem lesz változás.
Talán mindent a SWITELSKY-nek sem szabad.
Idézet
 
 
0 #2 tyima 2011-04-16 07:09
Egyébként Andris, ez a lényege a dolgoknak! tényleg, mindig a "kisember" szívja meg az ilyen zavaros-kis-alvállakozósdit ...Beszéltem, pár környékbelivel, elmondták, milyen pénzeket, fizettek eddig...Felelős , évekig nem lesz, valószínüleg!
Idézet
 
 
0 #1 2011-04-14 17:29
Mindig a lakosság jár rosszul...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 120 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások