Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Mi (ki) lehet történelmi egyház?

E-mail Nyomtatás PDF

Nem vagyok mélyen vallásos ember (bocsánat Zoli atya) de mégis érdekel, hogy mely egyházak kapják meg a történelmi egyház jelzőt! Mert sajnos a vallás is más lett mára, mint volt régebben...Sajnos azt kell írnom, hogy a hit mögé bújva, időnként más a cél...

Részlet, Szászfalvi László egyházügyi államtitkár véleményéből:

- A jövőben a százéves magyarországi honosságot vagy 25 ezer főt felmutató egyházak érdemelhetik ki a történelmi jelzőt.

- Hogyan kell igazolni a 25 ezer főt?

- A népszámlálás vallási kérdéseire nem kötelező válaszolni, sőt több egyház 2001-ben felszólította híveit, ne valljanak színt. A Hit Gyülekezetének például kétezres tagság jött ki, pedig létszámuk több tízezer fő.

- Mindegyik alternatívának lehetnek hátrányai; meg kell hallgatnunk valamennyi véleményt, és azok alapján kialakítani a legjobb megoldást.

- Mely egyházakkal egyeztetnek a törvényről?

- Azzal a 40-45 közösséggel, amely mára jelentős társadalmi befolyásra tett szert hazánkban, s hitéleti, kulturális, szociális tevékenysége elvitathatatlan. Úgy vélem, a három kategória - történelmi, illetve elismert egyházak, valamint (vallási) egyesületek - valamelyikébe minden hiteles vallási közösség belefér. Akik pedig ettől eltérő célokra szövetkeztek, azoknak a véleménye sem annyira fontos, mint az előzőeké.

- Ha egy egyház eleget tesz a százéves honosság és/vagy 25 ezer fős feltételnek, országos szervezete van, hitéleti, oktatási, szociális tevékenysége vitathatatlan, akkor történelmi lesz?

- Várhatóan igen.

- Akkor a Hit Gyülekezete mellett a 2001-es népszámláláson bő 22 ezer tagot felmutató Jehova Tanúi is történelmi egyház lehet.

- Tudom, hogy az említett közösségek megítélése ellentmondásos. Ám ha például a Hit Gyülekezetét nézzük, azt látjuk, hogy kifejezetten vallási, hitéleti tevékenységet folytatnak. Ugyanakkor még nincs végleges döntés a terminológiában: a történelmi egyház alternatívájaként felmerült a hagyományos egyház, illetve a vallási közösség megnevezés is. Előtérbe kerülhet az a szempont is, hogy a történelmi egyházzá váláshoz nemcsak formális feltételeknek kelljen megfelelni, hanem olyan egyháznak kell lenni, amely a történelmünkhöz és kultúránkhoz hosszú időn át jelentősen hozzájárult.

- A Jehova Tanúit 1993-ban a parlament destruktív szektának minősítette, a Hit Gyülekezete pedig eddig minden volt, csak bevett felekezet nem. Miért nem elég, ha ők a második kategóriába kerülnek?

- Szerintem a második kategória mindkét esetben megfelelő keretet jelentene. De egyelőre nem a számolgatással foglalkozunk, hanem olyan objektív feltételeket szeretnénk kidolgozni, amelyek európai módon biztosítják a vallásszabadságot. Felmerült egyébként az is, hogy minden parlamenti ciklusban egyszer az Országgyűlés vizsgálja felül az egyházak listáját, és döntsön az új felekezetek regisztrálásáról.

Tilt, tűr, támogat

 

Hozzászólások 

 
0 #9 tyima 2011-07-19 07:26
Értem Eliza, amit írsz! Legalábbis azt hiszem...
-Tényleg vannak olyan történések velem is, amiket nem tudok materiális-logikus magyarázattal felfogni, megérteni!Ezeke t hívom a jó szerencsémnek, (vagy rossz) azaz a dolgok szerencsés, vagy épp szerencsétlen összecsengéséne k.
Idézet
 
 
0 #8 Eliza 2011-07-18 14:03
Idézet - Tyima:
Azt hiszem a materiális megoldásokat keresik, azaz amit két kezükkel-eszükkel elérnek.

Még ezt sem mondanám, Tyim. A kommunista rendszer nem kedvezett az egyháznak, rendesen kinevelték belőlünk az istenhitet. De! Hiszek az agykontroll hatásosságában (igaz, megtapasztaltam ), hiszek a világegyetem rezgéseiben, mint reiki és társai... csak nem nevezem istennek őket.
Idézet
 
 
0 #7 tyima 2011-07-18 12:09
Látod-látod Zoli atya, az emberek tényleg kiábrándultak...Azt hiszem a materiális megoldásokat keresik, azaz amit két kezükkel-eszükkel elérnek. Mert a jelen világ nem hagy mást... -Sajnos!
Idézet
 
 
0 #6 Eliza 2011-07-18 09:04
Idézet - Toplak Zoltán:
!En szivesen jarnam az utcakatm, kopogtatnek be akar otthonokba,

Az a helyzet, hogy én téged ugyanúgy elhajtanálak, mint a jehovásokat, vagy a mormonokat. Aki amúgy is gyakorolja a vallását, az beszélgetne veled, de őket meg nem kell téríteni... Aki pedig olyan megrögzött nemhívő, mint Tyim + én, az nem vevő a igére... De ez persze az én egyéni véleményem.
Idézet
 
 
0 #5 tyima 2011-07-18 08:29
"Egyedul meg, nem megy. Belolem is kifogy aszusz, a lelkesedes, a batorsag."
S' Veled együtt, a legtöbb emberből lassan!
Idézet
 
 
0 #4 Zoli atya 2011-07-17 17:52
En szivem szerint olyan torvenyt hoznek, ami eloirna a katolikus egyhaznak, hogy kotelezeo nepmissziokat tartani. Hiaba irta meg mar evekkel korabban az egyhaz hittana, a Katekezis, hogy a jo apostol szavaival is igyekszik tanusagot tenni Jezusrol - mi hivok rendszeresen kifogast keresunk, hogy miert ne evangelizaljunk . Igaz, ilyen gyavasagot mar baptistaknal is lattam. A tokom kivan!En szivesen jarnam az utcakatm, kopogtatnek be akar otthonokba, es hirdetnem Krisztust, de nincsen egy epkezlab tarsam hozza. Egyedul meg, nem megy. Belolem is kifogy aszusz, a lelkesedes, a batorsag.
Idézet
 
 
0 #3 tyima 2011-07-13 08:50
Felszállt a fehér füst! -Ahogy sejteni lehetett, persze, hogy a páréves múltra visszatekintő egyházkák is megkapták a "történelmi "jelzőt...
Meg a vele járó privilégiumokat ...Vajon honnan jöhetett az utasítás újfent?!
Idézet
 
 
0 #2 tyima 2011-06-19 05:24
-Igen, erről én is hallottam, hogy a 25000 hívő, nem lesz teljesíthető! Viszont valamilyen módszerrel, mégis el kellene a katolikus, és a református vallást különíteni, a mostani, valószínűleg nem csak a vallásgyakorlás miatt létrejött "egyházaktól"
-Én nem értek a valláshoz, (lehet butaságot is írnék) ezért használok netes forrást.Én csak a közvélemény, a pár Barátom, és a saját laikus véleményem tudom leírni. Szüleink is, mi is úgy nőltünk fel, hogy ez a két vallás létezett fő irányadóként:
-"A (római) katolikus egyház[1] (latinul: ecclesia catholica) a világ legnagyobb keresztény felekezete. Csaknem 1,2 milliárd hívével a világ keresztény népességének több mint a felét, a világ népességének több mint egyhatodát képviseli."
-"A reformáció magyarországi terjesztésének kezdetektől fogva a legeredményeseb b eszköze a prédikáció volt. Vándorprédikáto rok járták a vidéket, akik a nép nyelvén hirdették a Szentírás igéit. A XV században feltalált könyvnyomtatást szintén a reformáció terjesztése ügyének szolgálatába állították. Így esett meg, hogy az addig elvont tanító és idegen nyelvű igehirdetés helyett a nemzeti nyelvű igehirdetés addig példátlanul, a mindennapi élet része lett. A XVI. század utolsó évtizedeire a protestáns vallásúak már a lakosság mintegy 80-90 százalékát tették ki."
-Persze az idők változnak...Végül az Országgyűlés elé így került a törvény, csalafinta módon:

Kimaradt a törvénytervezet ből a történelmi egyház kifejezés
(ezt a linket be kéne másolni a keresőbe)
-Köszönöm szépen a hozzászólást, és szeretettel köszöntöm a tyimeken-
Idézet
 
 
0 #1 2011-06-18 20:36
A legújabb hírek szerint az az ötlet, hogy egy történelmi egyháznak kb. 25 000 fővel kell rendelkeznie, meghiúsult, mivel mint kiderült: a hagyományos egyházak (pl. a katolikusok) nem feltétlenül tudnák teljesíteni, míg a napjainkban egyre dinamikusabban fejlődő modern "egyházak" (esetleg szekták) igen. Jézus Krisztus megmondta: kevesen lesznek azok, akik üdvözülnek... Nos, itt van.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 19 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások