Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Feltalálók-avagy az ötlet ára...

E-mail Nyomtatás PDF

"Európai feltalálókat díjaztak

Az elbírálásnál legnagyobb súllyal a találmány gazdasági hatását vették figyelembe. A zsűriben és az indulók között volt magyar, a díjazottak között sajnos nem.

Az orvosi kutatás (az Alzheimer-kórt okozó gének azonosítására kifejlesztett új módszer), az implantátumtechnológia, a tiszta energia, a kivitelezés és a víztisztítás úttörői kapták a 2011-es Európai Feltalálói Díjat. Az ünnepséget a Magyar Tudományos Akadémián tartották. A független zsűri tagja volt Rubik Ernő is. Az elbírálás fő szempontja a találmány gazdasági hatása volt. A rangsor felállításánál figyelembe vették az általános minőségi szempontokat, valamint az össztársadalmi, környezeti előnyöket is.

A megmérettetésen egyetlen magyar jelölt indult, a kis- és középvállalati kategóriában. Molnár Béla és csapata, a 3DHistech nevében a hagyományos mikroszkópia és a digitális képfeldolgozás összeházasításával 3D mikroszkópot készített. Az eszköz lehetőséget kínál az orvosoknak és a távoli szakértőknek, hogy a beszkennelt szövetminta alapján gyors diagnózist állítsanak fel.

„Az európai szabadalmak fontos szerepet játszanak az ötlettől a piaci sikerig terjedő ciklusban. Az Európai Feltalálói Díj nyertesei ki tudták használni a szabadalmi rendszer előnyeit" - fogalmazott Benoit Battistelli az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZT) elnöke. Az ESZT-hez évente 230 ezer szabadalmi bejelentés érkezik. A müncheni székhelyű nemzetközi hatóság rendkívül szigorú vizsgálatnak veti alá az anyagokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a technológiai témájú szabadalmi bejelentéseknek csupán a 28 százalékából lesz szabadalom.

Michel Barnier, az Európai Unió belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa az európai szabadalomvédelem biztonságosságának fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanakkor hangsúlyozta: a folyamatot egyszerűsíteni, költségeit csökkenteni kell. Fontos lépés ezen az úton a nyelvi problémák kiküszöbölése (jelenleg az angol, a német és a francia az eljárások hivatalos nyelve).

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: az innovációk pozitívan befolyásolhatják a foglalkoztatottságot is.

(tehát újfent bebizonyosodott pár alaptétel: Európa tisztában van vele, hogy az energiakészletei végesek, ezért fordul a tiszta energia felé. Azon meg sem lepődök, hogy az elnök francia, és mi a hivatalos nyelv?!Az sem ért váratlanul, hogy a tényleg fontos kérdéskörök közé bekerült az implantátumtechnológia...Elvégre fontos a műcici, műkuki, műmicsoda a másvilágra való villalakóknak, és hódolóiknak...)

Rétvári Bence úrnak pedig kívánom, hogy legyen igaza!Ugyanis a jelenlegi szabályozások miatt, gyakorlatilag lehetetlen szabadalmaztatni bármilyen újítást, vagy olyan feltételekkel lehet, -bizonyos érdekkörök miatt- hogy a feltaláló bele sem kezd a szélmalomharcba! Tény, hogy van a kormánynak pár szimpatikus ötlete, pl a forint-frank 180 Ft-os stabilálása, de jónéhány olyan programja is, ami ablakon kidobott pénznek látszik...Jelenleg a mai érvényes szabályozása az "ötletnek":

-Bejelentési díj: az illetékes nemzeti hivatalnak, vagy az Európai Szabadalmi Hivatalnak

-Díjfizetés azért, hogy a hivatal ellenőrzi, máshol nem helyezték-e oltalom alá az újítást

-Díjfizetés a szabadalom magadásáért

-Átlagban, mintegy 1700 euró a nyelvenkénti fordítása a dokumentációnak

-Tagállamtól függően 50-200 euró, a helyben eljáró szabadalmi ügyvivőnek

-Fizetség a hivatalnak a közzétételért, és az egyéves megújításért

-A későbbiekben évente egyszer fizetés a jogi védelem megtartásáért(legfeljebb 20 évig)

-Alkalmanként 40-80 euró a szabadalmi ügyvivőnek a megújítási közreműködésért

-(tehát mint látható, sokan akarnak megélni a feltalálóból)

Réthelyi úrnak még a figyelmébe ajánlanék néhány feltalálót, kik talán nyernének egy európai seregszemlén! De ha nem, akkor országunk nyerne az újításaik alkalmazásával:

Tiltott magyar találmányok.

Zöld-út

 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 47 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások