Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

a MOL visszavételéről pár gondolat.

E-mail Nyomtatás PDF

-Így elsőre, egy szimpatikus dolognak tűnik, de mi van a háttérben..?!

"Kedden visszavette Magyarország a Mol Szurgutnyeftyegaz által eddig tulajdonolt részesedését - jelentette be Orbán Viktor.  Az MFB 500 millió eurós kötvénykibocsátást tervez - feltehetőleg ebből vásárolnák ki az oroszokat. A MOL története:

Hatalmas meglepetést keltett a részvénypiacon, amikor az OMV 2009 március 29.-én vasárnap éjjel bejelentette, hogy a tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol-pakettet eladta az orosz Szurgutnyeftyegaznak. Az oroszok akkor 1,4 milliárd eurót fizettek a Mol-pakettért. A Mol-menedzsmenttel nem egyeztettek előre, így a magyar olajcég nem változtatott eddigi stratégiáján. Az ár 19 212 forintot jelentett részvényenként, ami közel duplája volt a bejelentést megelőző utolsó, 9940 forintos záróárnak.

Az osztrák olajcég így gyakorlatilag veszteség nélkül szállhatott ki a 2000-től gyűjtögetett Mol-csomagjából, ami a piaci elemzők szerint rendkívül kedvező volt számára. A magyar és az osztrák olajcég ugyanis nem igazán volt baráti viszonyban, ezért komoly felvásárlási harc indult a részvényekért, amelynek eredményeként a Mol-menedzsment baráti kezeibe mintegy 47 százaléknyi Mol részvény került, ami eldöntötte a harcot.

Az osztrákok számára ezután vált pénzügyi befektetésé a 21,2 százaléknyi részvénycsomag. Arra ugyanakkor a mai napig nincs egyértelmű magyarázat, hogy az oroszok miért vették meg a Mol-pakettet. A vásárláskor szűkszavúan csak annyit közöltek a saját honlapjukon közleményben, hogy egyebek mellett a vertikális integráció erősítése indokolja a befektetést.

Az orosz olajcéget ezzel szemben a Mol-menedzsment pénzügyi befektetőként kezelte, mivel a két cégvezető között semmilyen egyeztetés nem volt stratégiai kérdésekben. Ráadásul a Szurgutnyeftyegaz elleni ellenállást erősítette, hogy Oroszország egyik legátláthatatlanabb vállalatának tartják.

Az oroszok ugyanakkor nem örököltek könnyű helyzetet, hiszen a magyar kormány már az OMV elleni harcnál megalkotta a Lex-Molként elhíresült törvényt, amely alapján sokkal szigorúbb feltételek mellett lehetett tulajdonrészt szerezni a Molban.

Ráadásul a Mol alapszabályi korlátozásai az új tulajdonosra is vonatkoznak, így 10 százaléknál nagyobb befolyással ez a cég sem szavazhatott volna a közgyűléseken. Az oroszok azonban egyetlen közgyűlésre sem jutottak be azóta sem, hiszen a Magyar Energia Hivatal nem adta ki az ehhez szükséges papírt, amit pont azzal indokolt, hogy nem ismertek az orosz vállalat tulajdonosai. Ebből azután több per is lett, amelyeket el is vesztettek az oroszok, így ebben a csatában sem jutottak előbbre.

Az orosz csomag megvásárlása az Orbán-kabinet megválasztása után nagyon hamar napirendre került, és egyre sűrűbben jöttek elő találgatások is az ügyben. Tavaly októberben például Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a magyar kormány egy csomagban akar megállapodni az orosz vezetéssel a kétoldalú együttműködés kérdéseiről. Kifejtette, hogy a csomagról folyó egyeztetéseken szó van az energiapolitikáról, a Malévről, a későbbi metróépítkezésbe való esetleges orosz bekapcsolódásról, a mezőgazdasági együttműködésről, kutatói ösztöndíjakról, a széles nyomtávú vasúti pálya meghosszabbításáról is. Az 450-500 milliárd forintra becsült csomag ügyében az elemzők is egy átfogóbb megállapodást tartottak valószínűbbnek, mint a készpénzes kifizetést."

Orbán: visszavettük a Molt

-Hogy ránk, közemberekre, milyen hatással lehet a tranzakció:

Gazdaság: Mol-ügy: Paksra is hatással lehet a visszavásárlás - HVG.hu

"A korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza az állam az orosz Surgutneftegas Mol részvénycsomagjának megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Budapesten. Az 1,88 milliárd euróért megszerzett 21,2 százalékos Mol-tulajdonrész egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül majd - jelezte."

Tehát röviden, jó érzés, hogy magyar tulajdonba került egy igen fontos nagyvállalat! Elméletben folyik az egyeztetés a MALÉV visszavásárlásáról is. (adja magát a kérdés, miért is kellett eladni? Hol a vételár?!)

A vételár 1,88 milliárd euró, ez megfelel az április eleji ármegállapodás előtti utolsó három hónap átlagárnak. Az ár kedvező, tekintve, hogy a célárak 26500 forint körül vannak a részvényre, ami alapján a csomag értéke 2,3 milliárd euró lenne.

Fellegi elmondta, legalább 2,4 százaléknyi Mol-részvény kerül át a nyugdíjpénztáraktól az államhoz. Nem dőlt még el, hogy ezt az állam értékesíti, vagy a most megszerzett csomaggal együtt kezelik.

Kérdésre, hogy a tranzakció után olcsóbb lesz-e a benzin Hernádi Zsolt elmondta, a benzinár továbbra is a piaci árak változásaitól függ. Fellegi hozzátette, az állam nem nyúlhat bele a benzin árképzésbe. Hmmmm....

Módosítás dátuma: 2011. május 25. szerda, 07:00  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2011-05-27 06:55
Idézet - Eliza Beth:
Nem olcsóbb lesz, drágább, mert igenis bele fognak nyúlni. Azért vették vissza. Akkor is, ha tagadják.

-Abban a pillanatban érdektelen lesz a dolog számomra!
NE a népszerűség, és rokonszenv mögé bújtatott kalmárság legyen a cél! Sajna egyre többen élnek vissza, a "magyarosság" mögé bújva
Idézet
 
 
0 #1 Eliza 2011-05-26 11:19
Nem olcsóbb lesz, drágább, mert igenis bele fognak nyúlni. Azért vették vissza. Akkor is, ha tagadják.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 96 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások