Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az ország utolsó lovaspostása.

E-mail Nyomtatás PDF

-Valamiért tisztelem a postát. Már azt, amit gyerekkorom kedvenc indiánregényeimben megismertem!

Elsőként a Butterfield Overland Mail Company indított rendszeres postakocsi járatot a St. Louis és San Francisco közötti majd négyezer-ötszáz kilométeres távolságon (átlagban huszonöt napig tartott az út). Pár év után a vállalkozás csődbe ment, mivel túlságosan sok támadás érte a járatokat.
John Butterfield társult  Henry Wells és William G. Fargo urakkal, és 1866-ra gyakorlatilag ez a társaság szállított minden postát a Missouritól nyugatra (meg utasokat, pénzt, aranyat, értékpapírokat, stb.).
Ez a jövedelmező korszak egészen a vasút megépüléséig tartott, és máig élő legendákat, történeteket hagyott hátra.  Biztos van, ki emlékszik Lucky Luke történeteire, és a  westernfilmes toplistámon  az élbolyban  elhelyezkedő  Hatosfogat (Stagecoach)című filmre! Rengeteg kaland a postakocsik, és legtöbbször az arany körül.
Mára megváltozott a világ, de az a kor számomra mindig is kedves marad! Szabad élet, száguldás, pompás paripák, vadnyugat...Ezért is kaptam fel a fejem, erre a cikkre:

"Egy Kati nevű tízéves lóval jár az ország utolsó lovas postása a Bács-Kiskun megyei Gátér külterületein. Kulik István lova a területre jellemző vízátfolyásokon is könnyedén áthúzza a Magyar Posta kordéját. A lóra a posta átalányt fizet, gazdája télen sokszor lóháton viszi ki a leveleket, mivel az ajánlott küldemények egy napot sem késhetnek. Az 53 éves Kulik István a Kiskunfélegyházától tíz kilométerre lévő Gátér nevű falu melletti külterületekre szállítja a küldeményeket - a posta terminológiája szerint "külterületi egyesített kézbesítést végez". A Magyar Posta jellemzése szerint a munkakörzetre "kiterjedt külterületi területrész jellemző, a tanyák szórtan helyezkednek el, a talajszerkezet szikes, vizenyős". Napi hat órát dolgozik, összesen 78 kilométeren szolgál, listáján 61 cím van, ezek többsége tanya és majorság. Az ezer fős Gátéren két postás kézbesít: a belterületek Kulik István kolléganőjéhez, a külterületek hozzá tartoznak. Közvetlen kézbesítőtársa Kati, a tízéves nóniusz, akinek már az anyja is postásló volt. Kulik István 24 éve kezdte Kati anyjával a postaszolgálatot, a ló tartására a Magyar Posta átalányt fizet.

Mindenkit személyesen ismer, a tanyák lakóival tegeződik. Ebben a régióban nem nagyon cserélődik a lakosság: ritkán építenek új épületeket, jellemzőbb, hogy a régiek néptelenednek el. A legnagyobb változásokat a természet okozza: a legelő helyét gyakran elfoglalja a belvíz, a folyamat néhány éve kezdődött, idénre elég rossz lett a helyzet. "Szépség nyáron a táj, nagyon jó szabadon járni, mindig a magam ura, gazdája szerettem lenni. Kijövök ide, itt vidulok föl" - mutat a postás a környékbeli tanyák nyomaira, ahol korábban nagyszülei éltek. Munkájának ugyanakkor megvannak az árnyoldalai is: többször előfordult, hogy ő találta meg a tanyájukon meghalt magányos embereket. Megviselték a "remetében élt" emberek esetei - mondja. Olyan is volt, hogy ketten cipeltek ki valakit az útra a mentőhöz. A korabeli adatok szerint 17 településen volt főleg nyerges, lóhátas lovas kezelőjárat. A 17 településből 10 településen egész évben lóval közlekedtek a postások, 7 településen időszakos volt a ló használata, októbertől márciusig lóval, áprilistól szeptemberig kerékpárral közlekedtek. A külterületi támpontos kézbesítés bevezetése és az úthálózat fejlesztése a legtöbb helyen kiváltotta a lovas kézbesítést. Az 1990-es évek elejére már csak két szomszédos településen, Csongrád-Bokros (időszakosan) és Gátér (egész évben) maradt meg a lovas kézbesítés. A Csongrád - Bokros postán a lovas kézbesítést kiváltották gépjárműre. Gátérre 1962. augusztus 1-gyel vezették be a lovas kézbesítést."

....................................

Kulik István gyermekei elköltöztek, be a környező városokba. A kézbesítő asszonyával él itt a tanyavilágban, aki mindig várja vissza férjét...A tanyavilág, és a lovasposta sorvadása, rokon történet...Benne van országunk jelenlegi sorsa is egy kicsit...

-Eljátszottam a gondolattal, ha leszállok a motorról, átülök Kulik István helyett a bakra Kati mögé, csak addig az utolsó lovaspostás tartson ki valahogy! -Ahogy a tanyavilág, és az ott lakó öregek is...

utolspostakocsi

Módosítás dátuma: 2011. június 21. kedd, 07:11  

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 50 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások