Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

"Ha probléma van, akkor svájci frank" Tényleg?

E-mail Nyomtatás PDF

Napok, sőt hetek óta esik! A hangulatom a mélyponton. Ázok fázok és pofázok...Fölöslegesen! Mert ráfázok úgyis...ahogy a többiek...

Megakadt a szemem ezen a főcímen :

"Ha probléma van, akkor svájci frank"

A jelen uralkodó réteg, többek közt azzal nyert, hogy a devizahitelesek megsegítését ígérte. Történtek tranzakciók, visza lett vásárolva a MOL, meg lett adóztatva a bankszféra. De mi közemberek, vajon mit érzünk az intézkedések nyomán?! Fehéren-feketén néhány adat:

                                                                       Index - Gazdaság - Sosem volt ilyen drága a frank
"Nagyjából három éve, amikor rekorderős volt a pénzünk, a frank ára 140-150 forint között ingadozott. A svájci devizában akkor eladósodók havi törlesztője tehát most a frank kamatának emelése nélkül is másfélszerese lenne annak, mint amennyivel a kölcsön felvételekor számolhattak (és a legtöbb bank ráadásul azóta már emelte is a frankkamatot, többségük a 2008-ban kirobbant hitelválság hatására).
Drágul a svájci frank, emelkednek a törlesztő részletek. Az elmúlt fél évben a forint frankhoz viszonyított tízszázalékos gyengülése ugyanekkora mértékben növelte a svájci frank hitelek törlesztő részleteit. Ennek ellenére ez marad a legolcsóbb hitel, de a törlesztés tovább emelkedhet: mindenkinek tartalékolni kell.

Veszélyesen sokan vesznek fel ma svájci frank hitelt, és egyre többen "centizik ki" havi törlesztéseiket a költségvetésükhöz képest. Érthető: a hitel még mindig olcsó. Egy ötmillió forintos, 10 évre felvett svájci frank alapú lakáshitel (ez a mai, 165 forint/frank árfolyam mellett 30 300 svájci frank) havi törlesztőrészlete 7 százalékos thm (kamatot és kezelési költséget is magában foglaló teljes hiteldíj mutató) mellett 350 frank, azaz valamennyivel kevesebb, mint 58 ezer forint. Egy hasonló összegű és futamidejű euró hitel thm-je körülbelül 9,5 százalék, míg a forint kölcsönt 15 százalék thm mellett folyósítják. A jövőben is várhatóan a legolcsóbb marad, de már nem ennyire, mint ma."

-Tehát 2008-ban 165 Ft/frank

Nézzük a 2010-es év végét:

Index - Gazdaság - Nem látszik a frankerősödés vége

"Bár bő másfél éve hátunk mögött hagytuk a gazdasági világválság legnehezebb napjait, a svájcifrank-hitelesek terhei sehogy sem akarnak enyhülni. 2009 tavaszán 210 forint fölé szökött a frank, aztán szépen visszakorrigált 180 forint alá, azonban most ősszel soha nem látott szintre, 226 forintra erősödött, és mostanában is közel jár a történelmi csúcsához."

Tehát 2010-ben 210 FT/frank

Majd a mai adatok 2011-ben :

"Ha probléma van, akkor svájci frank" - Közelebb a 240, mint a 230

A forint tegnap délelőtt még erősödéssel kecsegtetett, de a nap közepén fordult a trend és győzött a globális rosszkedv, mely ezúttal az USA-ból érkezik

- Közelebb a 240, mint a 230

2011. 7. 29. 10:23|Utolsó módosítás: 2011. 7. 29. 10:35 Pénzügy » Devizapiac

A hazai deviza 2 forintot gyengült az euróval szemben és 269 felett zárta a napot. A gazdasági miniszter tegnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány ragaszkodik a 2011-es és 2012-es hiánycél tartásához. Ha szükséges, a jövő évben kész lesz az idén májusban visszavásárolt Mol részvénycsomagot is értékesíteni – kezdi kommentárját az elemző.

Tehát 2011-ben 240 FT/frank

.....................................................

-Nem akarok én ehhez hozzáfűzni semmit sem!

 

 
Módosítás dátuma: 2011. július 29. péntek, 10:34  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2011-08-07 07:30
Tényleg szörnyű...robbannak a házak...Emberek választják az öngyilkosságot...
Idézet
 
 
0 #1 2011-08-06 19:30
Mi is szívunk. Meg hajtunk, hogy talpon maradjunk. Nem tudom, a kormány eleget tett-e értünk, nem vettük igénybe a segítségét. Hála Istennek nem kellett. De néha miket hallani! Szörnyű.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 72 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások