Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

National Geographic.Titkos esküvő volt...

E-mail Nyomtatás PDF

-Szeretem a National magazint(bocsánat a személyesért) Rengeteg érdekességet ír a világról, és remek, igen ritka felvételeket közöl, melyekből sokat tanulok! Az augusztusi számra is szokás szerint "rávetődtem" -Merem ajánlani Mindenkinek, tele van ismét különlegességgel! Engem, a jelen lelki állapotomban a különleges házasodási szokásokról írt cikke nyűgözött le! Azaz nem lenyűgözött, hanem elgondolkodtatott, hogy érdemes-e embernek hívni magunkat...Több megrázó idézet következik, kérem a Kedves Olvasóim, képzeljék ide a 18-as karikát!:

" Titkos esküvő volt, törvényt sértett, csupán a násznép tudott róla senki más. Észak -Indiának ezen a kopár vidékén, Radzsasztánban amúgy is gyakran zajlik az éj leple alatt a szertartás. A lányok késő délután kezdtek készülődni. Guggoltak egymás mellett a döngölt földön, a falu asszonyai meg nekikezdtek a fürdetéshez-szárit kerítettek, rögtönzött függönyt vontak a három ifjú ara köré, majd serpenyőből zúdították fejükre a szappanos vizet.A két legidősebb menyasszony, a 15 éves Rádhá és a 13 éves Górá testvérek. már elég idősek  ahhoz, hogy felfogják, mi történik velük. Unokahúguk, Radzsani még csak 5 éves. Egy asszony segít neki levenni a rózsaszín ingecskét. a vőlegények elindultak messzi falujukból...autóval jöttek...kissé kapatosan. A faluból csak a két nagyobbik lány apja ismerte őket. Ez az apa jól tudta, ha egy rendőr megneszelné mi folyik itt, és nem lehetne megveszetegetni, nyomban vége lenne az esküvőnek.Mindenkit letartóztatnának, s örök szégyenben maradna  a család. A kis Radzsani nem is a lánya, hanem unokája az apának. A kislány tehát nagyszüleinél él, mert az anyja annak idején az urához költözött-vidéken így diktálja a hagyomány.  A vejről az a hír járja, hogy részeges ember, és hitvány gazda. Azonban az apa nagyon szereti a kis Radzsanit, és ezért ebből a tiszteletre méltó családból szerzett neki vőlegényt, ahová nagynénje, Rádhá most beházasodik. Így a kislány nem marad majd magára, amikor a szertartás-a guaná- után a család átadja a férj atyafiságának. Ha gyereket adnak férjhez Indiában, elvben csak a lány fölserdülése után jön el a guaná ideje-Radzsani tehát néhány évig még a nagyszülőknél marad. Földijei szerint az apa bölcs ember, aki ezzel a jókor megült esküvővel csak az unokáját védelmezi...(Tehát egy tizenéves tsetvérpár kettős esküvőjét tervezik tyim)

...Jemenben a házasságot kölcsönös üzletnek tekintik. Következik egy fotó, rajta ünnepi ruhában fiatal lányok (még gyerekek) a 12, és 13 éves lányokat az unokabátyjaik vették feleségül...Majd egy újabb fotón a 14 éves Ászia, aki már kétgyermekes anya. Éppen újszülöttjét fürdeti hadzsai házukban, míg kétéves kislánya mellettük játszik! Még nem épült föl a szülésből-vérzik, de nem tudja, kihez fordulhatna tanácsért, hogyxan lássa el magát."

"A hagyományokhoz makacsul kötődő társadalmakban sokan küzdenek ma a gyermekházasság intézményének felszámolásáért. Keserves harc ez, hiszen sokfelé bevett gyakorlat a kiskorúak házassága. Bár törvény tiltja, a közösségek hallgatólag jóváhagyják az apák és anyák által elrendezett esküvőt. Mert a szülők szerint ez az egyetlen megoldás-ha sokáig várnak, még  az a szörnyűség is bekövetkezhet, hogy lányuk nem őrzi meg a szüzességét leendő férje számára."

Sok földrészen, sokféle nyelvi, vallási közösségben, kasztban dívik a gyermekházasság tehát. Indiában általában négy-5 évvel idősebb fiúkhoz adják a lányokat. Jemenben , afganisztánban és másutt inkább a fiatal férfi vagy a középkorú özvegyember a kiszemelt. Etiópia egyes vidékein pedig akár egy gyermekrablóból is lehet férj -a mindenre elszánt férfi előbb megerőszakolja, majd feleségként magának követeli a szerencsétlen leánykát. E házasságok gyakran üzleti alapon köttetnek. Nem magyarázzák, nem is szépítik a dolgot -volt, hogy  nyolcéves menyasszonyt kértek cserébe az adósság elengedéséért, s az is megesett már, hogy a családok közötti viszálykodást egy 12 éves szűzlány átadásával rendeztek a felek..."

a férfi már első éjjel megerőszakolta Nudzsúdot, noha állítólag ígéretet tett: vár, míg a kislány felnő. Reggel Núdzsúd anyósa, és sógornője elégedetten szemlélte a véres lepedőt" Núdzsúd 10 éves volt, és persze szűz :tyim Núdzsúd sorsára nagy nehezen fény derült. 2008-ban, a tízéves jemeni lánynak temérdek hányattatás után végül sikerült eljutnia egy fővárosi bíróságra. ott könyörgött a hivatal embereinek : válasszák el a harmincas éveiben járó férjétől, akihez erőszakkal adta hozzá az apja. Nudzsúd Ali világszerte a címlapokra került, s a megpróbáltatásait elbeszélő könyvet harminc nyelvre lefordították -Núdzsúd vagyok, 10 éves, elvált aszony címmel magyarra is !!!

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 07. vasárnap, 07:28  

Hozzászólások 

 
0 #24 2011-11-09 19:15
Bántalmazott nőn már segítettem. S segítem őket ezután is szívesen.
Idézet
 
 
0 #23 2011-11-09 19:13
Idézet - selkt sa:
kedves zoli atya, azt ugye azért elismered, hogy nudzsúdot nem a szemét anyósa, meg a sógornő erőszakolták meg, hanem A FÉRJ???? és nem a nők kötötték meg a kislány házikurva-rabszolga adásvételi szerződését, hanem az apja??? mert hogy ott az nők nem jogképesek??? ja, hogy erről a is a feministák meg a nők tehetnek? köszi szépen. tennél valamit, amit lehet? akkor harcolj ITTHON a nők és gyerekek adásvétele, megerőszakolása és bántalmazása ellen. és jéééé, érdekes módon itthon is férfiak erőszakolnak meg nőket és gyerekeket. nahát! ezt az anomáliát! biztos csak a feministák találták ki ezt is.


Kedves Selkt sa, mivel akasztottalak íg yki? Visszaolvastam az elmúlt kommenteket, igaz a legelsőket nem töltötte be agép, hacsak ott nem? - de semmi utalástnem atláltam a feministákra.
Akik közül sokan pont úgy, mint most te, véres toroknak ugrást követnek el, ha az embermegkérdőjk elezi az igazságaikat. Amik bizony nem mindig úg yigaz, ahogy azt ők előadják. Egyik volt kolléganőm szerint nem lehet nőt megerőszakolni, ha az nem hagyja magát. ezzel nem értek egyet, de mégis-ezt nő mondta! Pont az ilyen viselkedés miatt nem szeretem a feministákat, mint ahogy most te viselkedtél. Belegoindoltál valaha is, miért erőszakolja meg a férfi a nőt? Mi gondja, baja, kudarca, kínja van belül? Hogy valahol ő i slehet áldozat? Hogy őt is megnyomoríthatj a a rendszer, amiben él? Nem védem az ilyen férfi tettét, de ez a gyilkos indulat félek, hosszútávon nem oldmeg semmit.
Idézet
 
 
0 #22 2011-11-09 14:32
kedves zoli atya, azt ugye azért elismered, hogy nudzsúdot nem a szemét anyósa, meg a sógornő erőszakolták meg, hanem A FÉRJ???? és nem a nők kötötték meg a kislány házikurva-rabszolga adásvételi szerződését, hanem az apja??? mert hogy ott az nők nem jogképesek??? ja, hogy erről a is a feministák meg a nők tehetnek? köszi szépen. tennél valamit, amit lehet? akkor harcolj ITTHON a nők és gyerekek adásvétele, megerőszakolása és bántalmazása ellen. és jéééé, érdekes módon itthon is férfiak erőszakolnak meg nőket és gyerekeket. nahát! ezt az anomáliát! biztos csak a feministák találták ki ezt is.
Idézet
 
 
0 #21 tyima 2011-08-25 08:43
Nekem nem...
De a jókedv maradhat!
...............
Ismeritek a "szebb a páva mint a pulyka" közmondást?S' azt hallottátok, hogy valaki szerint a Páva Zsolt számára sértő a "felszállott a páva, vármegye házára" és nem énekelhette el a kórus?!
Ez a történet természetesen megihletett...Már készül a tyimfilm.
Idézet
 
 
0 #20 Eliza 2011-08-24 12:33
Idézet - Tyima:
-Jól van na, de gyónnod kell Eliza, és Zoli...
Hogy lelketek üdvözüljön... :roll:

Ha most ráadásul azt mondod, neked kell gyónnom, kínomban megtérek röhögés helyett.... (bocs, Zoli!)
Idézet
 
 
0 #19 tyima 2011-08-24 07:12
Hallottam azon réteg csínytevéseiről én is...Akikkel személyes kapcsolatba kerültem hajnalok-hajnalán, valamikor munkahelyen becsülettel dolgozók voltak! Majd történt velük valami, és most itt tartanak...Van köztük, ki feladta, és van olyan is, aki még küzd...Nemsoká képernyőn a második "töredéknyi emberség"...
-Apropó atyám, az elsőt láttad?!
Idézet
 
 
0 #18 Zoli atya 2011-08-24 06:18
Köszi ezt a vallásátbeszélg etést, kedves tőled Tyim! Áh! Nem a beszélgetésen múlik! A lényeg, hogy azt mind a ketten elfogadjuk, hogy jóindulattal kell lenni: magunk felé, szűkebb környezetünk (család) felé, és tágabb környezetünk (pl Ezékiel) rászorultjai felé. Persze aki arra alkalmas. Mert aki eladja a kapott konzervet, csakhogy piát vehessen belőle, az nem alkalmas az együttműködésre , rajta nem lehet segíteni.
Idézet
 
 
0 #17 tyima 2011-08-23 18:02
-Jól van na, de gyónnod kell Eliza, és Zoli...
Hogy lelketek üdvözüljön...
Idézet
 
 
0 #16 Eliza 2011-08-23 12:30
Idézet - Tyima:
Tudod, igazán a gyerekfejjel házasságba kényszerített kislányokról, kisfiúkról, meg egyéb érthetetlen népszokásról akartam itt írni...

Ezek szerint a megoldások már nem érdekelnek?
Jól van na, ne kiabálj , én sem hiszek istenben, de aki hisz, annak megoldás, és ő ezt hozta. Aki nem hisz, az meg ellenkezik és mást keres....
Bocsi, hogy pont itt nálad, ahol felvetetted a témát!
Idézet
 
 
0 #15 tyima 2011-08-23 07:20
Sajnálom Zoli a szomorúságod, mert magam is kissé lehangolt vagyok...-Tudod, igazán a gyerekfejjel házasságba kényszerített kislányokról, kisfiúkról, meg egyéb érthetetlen népszokásról akartam itt írni...
Ezek szerint nem sikerült...
..............................
De tudod mit?!-Legalább Te ne légy lehangolt, gyertek el Isteneddel, és csak átbeszéljük ezt a hívő-dolgot, oké? Már ha én méltó vagyok ilyesmikre...
Idézet
 
 
0 #14 Zoli atya 2011-08-23 05:07
Szomorú vagyok, mert nem tudom megosztani veletek azt, amiben élek. Egyre inkább az a meggyőződés alakul ki bennem, hogy az Isten nem adja magát ingyen. Meg kell érte küzdeni, szenvedni kell, és kiáltani! Keresni és gyötrődni. Nem borul a nyakadba, hanem elrejtőzik, és csak a kitartók kaphatják meg. Elszomorít, mert a ma emberének honnan is lenne ereje, hite ilyen teljesítményhez ? Nem értem az Istent. Követőket akar, és mégis látszólag elzárkózik. Mintha magatokra hagyna titeket. Nem vagytok felkészülve rá? Nem tudom, de ha én lennék Ő már régen magamhoz öleltelek volna titeket, és megmutattam volna magamat, hogy örüljetek, mert az Isten szép és ő jó. :(
Idézet
 
 
0 #13 tyima 2011-08-21 05:27
-Mindenkinek van igazsága!
Épp ezért csak csendben merem leírni, azért ezt a cikket, teljesen más apropóból írtam...
Idézet
 
 
0 #12 indián 2011-08-20 13:39
Nagyon sok ember azért nem imádkozik mert egész egyszerűen nem hisz benne.Idő mindig lenne egy gyors imát elmormolni,de kérdés,hogy az mennyire szívből jövő és mennyire lenne igaz.Aki hisz benne az bizton állítja,hogy az imának hatalmas ereje van.Biztos igaz,de én a magam részéről maradok a cselekvésnél hiszen ebben nőttem fel ez a munkám ebben hiszek.Számomra a tett jelent mindent.De ez nem jelenti azt,hogy lenézem azokat,akik imádkoznak előbb ,csupán nem értek velük egyet.
Idézet
 
 
0 #11 Eliza 2011-08-20 09:22
Idézet - Tyima:
napi 12 gyakran 14 órát melóznak egyszerűen NEM ÉRNEK rá a vallásra! ... Kora reggel kelnek, este későn fekszenek, és a legtöbbször vasárnap is melóznak. ...

Nem akarok vitatkozni, Tyim, azt is tudod, az életszemléletem a tiédhez áll közelebb, de most meg kell védenem Zolit.
Természetesen én is magamból indulok ki. Amikor nyomom a gépet, az agyam egyik fele figyel, észrevesz minden hibát, látja, ha valaki megáll mellettem, szóval ott van a munkában rendesen. A másik fele pedig éppen verset költ, mint a múltkor, vagy egy történetet göngyölít, szereplőt talál ki... más világban jár. Totálisan máshol. De a vers helyett imádkozhatnék is. Munka közben. Simán. Ha nem én lennék.
A lényeg, hogy olyan, hogy nem ér rá imádkozni, olyan nincs.
Idézet
 
 
0 #10 tyima 2011-08-20 06:14
#9 Zoli atya 2011-08-19 09:20
Bizonyos szükséghelyzete ket kivéve nem látom be miért ne lehetne imádkozni, s aztán cselekdni. Ha csak egy fpohászt is. Nem a cselekvés ellen beszélek, hanem az ima hanyagolása ellen. Emögött kishitűség bújik meg szerintem a legtöbbször. Meg talán némi kényelmesség."
-Félreismered a világot egy kissé atyám.Vagy talán félreértelmezed ...A körülöttem élő (épphogy megélő) emberek, akik napi 12 gyakran 14 órát melóznak egyszerűen NEM ÉRNEK rá a vallásra!S' nem azért mert lusták, hanem mert mondjuk 5 éve nem voltak külföldön, meg mondjuk 8 éve nem nyaraltak. Kora reggel kelnek, este későn fekszenek, és a legtöbbször vasárnap is melóznak. Pihenő csak esős időben, de akkor sem pozitív előjellel gondolnak az égiekre, ugyanis inkább dolgoznának, mint a kényszerpihenő! Az ácsommal beszéltem tegnap vagy egy órát, ő pl. így gondolkozik, meg a vele güriző 4 ember is! Ezek után is kishitűnek, és kényelmesnek érzed őket?De ilyen példát vég nélkül írhatnék Zoli! S' hidd el, nem ellened, és a vallási vezetők ellen, hanem azon emberekért, akiknek fontosabb a napi munka, és megélhetés, és ha marad idő, akkor jön a vallás, szórakozás, pihenés...Azt gondolom tudod, hogy a ma emberének mennyi ideje marad ilyenekre?!Ez a VALÓDI VILÁG, nem amit a tévék mutogatnak...
Idézet
 
 
0 #9 2011-08-19 09:20
Bizonyos szükséghelyzete ket kivéve nem látom be miért ne lehetne imádkozni, s aztán cselekdni. Ha csak egy fpohászt is. Nem a cselekvés ellen beszélek, hanem az ima hanyagolása ellen. Emögött kishitűség bújik meg szerintem a legtöbbször. Meg talán némi kényelmesség.
Idézet
 
 
0 #8 tyima 2011-08-19 08:26
-Jézusom atyusom, már megint...Vannak, akik előbb cselekednek, aztán imádkoznak! így érik el céljaikat...Hidd el, vannak olyan feladatok, melyek megoldásához ki kell lépni a templomból, és nem az Istenre várni, mert mire odaér, késő lesz...Sajnos!
Idézet
 
 
0 #7 2011-08-19 07:13
Látszik Indián, hogy még nem imádkoztál ki semmit az Istentől. Én márigen. Hidd el, hatalmas ereje van!
Amit írtál, jó ötlet, beszéljünk róla, igen. És cselekedni kell, ez is biztos, csak én innenn 1000 km távolból nem tudom mittehetnénk. Igazából ez a beszéljünk róla dolog sem tudom, mit segíthet, de talán valamit. "A hittettek nélkül halott" - írta Szent Jakab aBibliában, de ez nem azt jelenti, hogy akkor már nem kell imádkozni.
Idézet
 
 
0 #6 indián 2011-08-18 18:36
Nagy butaság,hogy csak az ima van!Ha jól tudom,van egy olyan mondás,hogy "Segíts magadon és Isten is megsegít"Szegény gyerek sem az ima erejével jutott oda hogy elérte a házassága felbontását hanem úgy hogy foggal körömmel harcolt!Minél több fórumon minél több oldalon beszélni kell róla,hogy a gyermekházasság ot tiltsák be!Kis lépés ez,de ki tudja....Ez mégiscsak több,mint az ima!!
Idézet
 
 
0 #5 2011-08-08 13:51
Nem marad más, mint az ima. Agykontrolosokn ak meg az Elme Tükre. Néha olyan szívesen lépnék ki a megszokott, hétköynapi életem keretei közül, és mennék valahova, ahol nagy aszükség. Akár zöldekkel tüntetni azért a lápért. Nem csak ülni a babéraimon, hanem tenni érte, hogy ez a világ jobb és élhetőbb legyen. Te, Tyima, jönnél?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 37 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások