Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

2011. szeptember 10. ÖKONAP

E-mail Nyomtatás PDF

Oko_300x100

Megakadt a szemem kedvenc magazinom ezen  képi hirdetésén! Mindig is érdekelt a Természet (elnézést a személyesért) hát azonnal "rávetettem" magam...

"Mekkora hatással van életvitelünk a természetre? Hogyan élhet Ön is környezettudatosan? Mekkora a saját és családja ökológiai lábnyoma? Tudja meg, hogyan csökkentheti Ön is a Föld terheit!"

-Megannyi olyan kérdés, ami egyre inkább kell, hogy érdekeljen minket embereket! -Ugye, nem kell nagyon boncolgatnom, hogy miért? A Természet egyre nehezebben tűri az ember önző, és kisajátító viselkedését! Ezen a rendezvényen a -beharangozó szerint, csupa olyan téma kerül terítékre, ami megoldást kínálhat az ember-Természet kapcsolatra :

-A programkínálóból kihagytam a show-elemeket, azaz a koncerteket, meg díszvendégeket, a reklámot, és egyéb "szakértőket" Néhány linket ki is bontottam, mert igen érdekesnek tűnik a témája:

"A National Geographic Ökonap eseményén Ön is megmérheti a saját öko-lábnyomát és megtudhatja, hogyan élhet környezettudatosan.

Ökológiai társasjáték:

Játsszon velünk! Kiszámoljuk személyes ökológiai lábnyomát, teljesítse a játék egyes állomásain a környezettudatos életmóddal kapcsolatos feladatokat és megtudhatja, hogy mit tehet Ön azért, hogy csökkenjenek Földünk terhei.

 11:00-11:15 Konferencia megnyitó Szakmai konferencia:

11:15-11:35 ÖKO lábnyomok a nagyvilágból :

Prof. Guy Turchany, egyetemi tanár

A világon egyre többen, egyre kisebb területeken, egyre nehezebb körülmények között kell, együtt éljünk. Az urbanizáció tendenciája egyelőre nem tűnik megállíthatónak, pedig a városi életforma talán a leginkább környezetszennyező. Hogy tart most a világ? A különböző fejlettségű metropoliszok milyen lábnyomot engednek lakóiknak?

11:35-11:55 Klímaváltozás – ki vagy mi a felelős?

11:55-12:15 Hulladékgazdálkodás a fenntarthatóság szolgálatában

13:30-13:50 Úton egy új világ felé

13:50-14:10 ÖKO-Energia- Olcsó húsnak híg a leve?

MOL Nyrt.

Energia nélkül nincs semmi. Az energia mindennek az alapja, hiszen minden energia. És még ragozhatnánk az energia jelentőségét, mindenhatóságát, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az energia előállítása, vagy inkább „befogása” és „felszabadítása” gyakran komoly áldozatokkal jár – mégpedig a környezet számára. Megoldás e az ÖKO-energia? Egyáltalán mit takar a kifejezés? Hogyan lesz képes először racionalizálni, majd fedezni energia igényét az emberiség?

14:10-14:30 Magyarország fenntartható stratégiája

14:30-14:50 Civil aktivitás

Figeczky Gábor, megbízott igazgató, WWF

A politika érdekek mentén halad, de mivel meghatározó az országok mindennapjaiban, megkerülhetetlen. Ugyanakkor a politika is kénytelen reagálni a civil kezdeményezésekre, tehát érdemes hallatni a hangunkat. Mit tehet és mit tesz egy ismert és elismert civil világszervezet, hogy szebb jövő elé nézzünk, vagy egyáltalán legyen jövőnk?

14:50-15:10 Összefoglaló az nap folyamán elhangzottakról, kérdések

15:10-15:30 Fenntartható hétköznapok – Kerekasztal-beszélgetés

Hétköznapok egy város életében… Hétköznapok a városlakók életében... Mi rejlik a kulisszák mögött? Kik és hogyan biztosítják, hogy kulturált és környezetkímélő legyen az élet pl. a fővárosban? Mitől válik egy nagyváros üzemeltetése fenntarthatóvá?"

-Na egy ilyen kerekasztal-beszélgetésen kéne résztvenni! Ahol eszmét cserél az Ipari park külföldi tulajdonosa. Az AUCHAN  parkolót építeni akarók, meg velük szemben a természetvédők, és a civilek...

                     (nagyon kíváncsi vagyok egy szakmabeli : Andris véleményére, aki környezetvédelmi mérnök...)

 

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2011-08-22 19:59
-Dehogy baj Andris!
Mit gondolsz, miért hívtam fel a figyelmed a cikkre! Már küldöm is az elérhetőségeket , érdekességeket: pl ez:

15:10-15:30 Fenntartható hétköznapok – Kerekasztal-beszélgetés

Hétköznapok egy város életében… Hétköznapok a városlakók életében... Mi rejlik a kulisszák mögött? Kik és hogyan biztosítják, hogy kulturált és környezetkímélő legyen az élet pl. a fővárosban? Mitől válik egy nagyváros üzemeltetése fenntarthatóvá?

Dr. Szűcs Panni, szóvivő, BVK Holding Zrt.,

Lévai Zsuzsanna, kommunikációs osztályvezető,
Budapesti Vízművek Zrt.,

Bátori Mariann, kommunikációs vezető,
Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.,

Gönci Bea, cégvezető, Recomplex Egyesülés

2011. szeptember 10.

Millenáris – park, Budapest

A National Geographic Ökonap eseményén Ön is megmérheti a saját öko-lábnyomát és megtudhatja, hogyan élhet környezettudato san.Az esemény fővédnöke: Tarlós István főpolgármester
Az esemény szakmai védnöke: Dr. Juhász Árpád geológus

Andris!
A magazin linkje: Ha megnyitod, kedvedre böngészhetsz, és talán választ kapsz kérdéseidre...Másold keresőbe, mert hszbe nem tudok belinkelni!
National Geographic - Főoldal
www.ng.hu/ - Tárolt változat
Idézet
 
 
0 #1 2011-08-22 18:59
Öko lábnyom: Hasznos, fontos téma, ezen múlik minden. Azt jelenti, hogy mennyire terheljük a Földet, hány hektár kell az eltartásunkhoz. Remélem, nem baj egy kis önreklám, szakmai blogomat ajánlom a témában: felsofokon.hu/.../...

Klímaváltozás: ez szorosan összefügg az energiakérdésse l, a fosszilis energiák kiváltásával. Ha nem tüzelnénk el fosszilis tüzelőanyagokat , nem kerülne több szén-dioxid a légkörbe, akkor előbb-utóbb fogyni kezdene, és leállna a klímaváltozás (néhány évtizeddel a szén-dioxid kibocsátás megszüntetése után).

Hulladékok: a legfontosabb a megelőzés, az újrahasználat, aztán az újrahasznosítás . Ez után jön a fontossági sorrendben az ártalmatlanítás . Tehát mindent használjunk fel, amit lehet, és amit nem, azt gyűjtsük szelektíven!

Öko-energia: érdekes, hogy éppen az ellenérdekelt fél (MOL) nyilatkozik az ügyben...

A stratégiára kíváncsi lennék, és arra is, hogy mit tesznek a civilek. Veszprémben van egy ilyen civil szervezet, Csalán Egyesület www.csalan.hu ők nagyon sok jót tesznek a környezetért. A WWF is egy hasznos szervezet, nagyon fontos a természetvédele m, mert mi, emberek is a természet része vagyunk, mégis pusztítjuk... Jobb lenne védeni!

Fenntartható hétköznapok: talán ez a legfontosabb téma... Mit tehet egy hétköznapi ember a környezetért? Nagyon sokat, csak kevesen tudunk róla. Könyvet lehetne írni a témáról... Biztos érdekes lehet a beszélgetés. Hol lesz? Hogyan lehet eljutni oda? (Pl. van-e belépő, be kell-e jelentkezni előre? Mindenki mehet, vagy csak akit meghívtak?)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 84 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások