Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Filmajánló:Mundruczó Kornél: Nehéz Istennek lenni

E-mail Nyomtatás PDF

-Nagyon szeretem a mozit! A szabadtérit, és a hagyományos "sötétban összebujóst" is!  (illetve szerettem) mert megszűnt számomra...A multikulti csillogó palotában, a pár fotelsor a büfé mellett, nekem nem az...Ettől független szeretem a filmet, érdekes történetek, sajátos nézőpontok bukkannak elő! S' én állítom (bocsánat a személyesért) hogy születnek jó magyar filmek is! Csak nem nagyon szól róla a fáma! Annak idején a Kontroll nyűgözött le, majd Till Attila keltette fel az érdeklődésem: Egy érzékeny film Till Attilától...

Majd ma bukkantam egy érdekeségre, egy különleges színházi alkotásra! Nem, semmi köze sincs az Alföldi-féle furcsához! Bár ez is egy szokatlan bemutatása a témának, és a mai világ "arcának"

Ha megengeditek Kedves Olvasóim, részlet a szerzővel folytatott beszélgetésből:

Mundruczó Kornél: "Elképesztő történetek játszódnak le a szemünk előtt"

"Május végén és június elején láthatta már a magyar közönség a Nehéz Istennek lenni című előadást, amelyet ősszel ismét műsorára tűz a Trafó.

- Hogyan jött létre a nemzetközi koprodukció?

- A nemzetközi színházi szövetség, ami színházakat és fesztiválokat is tömörít, minden évben négy-öt produkció létrejöttét támogatja. A Jég és a Frankeinstein-terv sikeréből kiindulva öt fesztivál állt össze, hogy elkészíthessek egy magyar nyelvű előadást. A projekt vezetője, a brüsszeli Kunsten Fesztivál főkurátora, Christophe Slagmuylder vonta be a másik négy partnert. Magyar részről mi vontuk be a Trafót, ami részben a soros EU-elnökségnek és saját kompetenciáinak köszönhetően támogatta az alkotómunkát. Az előadást játszottuk Brüsszelben, a Kunsten Fesztiválon, Bordeaux-ban, Portugáliában az Alcantara Fesztiválon, Essenben a Theater der Welt Fesztiválon és Tallinnban. Ezek voltak a finanszírozó országok. Ezen kívül voltunk még Bécsben, jövőre pedig megyünk Svájcba, Olaszországba, Ausztriába, Lengyelországba és Ausztráliába.

Hogyan fogadta a külföldi közönség az előadást? Más-más országokban, kultúrákban más-más reakciókkal találkozott?

- A kritika, lekopogom, szerencsére valóban jó volt. A turné során nagyon izgalmas volt megtapasztalni, hogy minden színházi kultúra mennyire más. Északon sokkal inkább az előadás gondolati világára voltak kíváncsiak, Portugáliában a darab zenéje ragadta magával a közönséget, táncoltak és rengeteget nevettek az előadás során. Ők inkább vevők voltak az előadás humorára és iróniájára, mint az északi népek. A magyar fogadtatás valahol az említett két szélsőség között volt. A Nehéz Istennek lenni témája nem könnyű, már-már provokatív téma, ugyanis az emberkereskedelemről, a prostitúcióról, a női szexrabszolgaságról szól. Az előadás már akkor elérte, amit teljesíteni akart, ha fölfogjuk, hogy ez egy létező, napjainkban nagyon is jelen lévő probléma.

- Miért kezdte érdekelni a prostitúció, ahogyan egy német interjúban fogalmazott, a modern rabszolgaság?

- Elképesztő történetek játszódnak le a szemünk előtt, de egyszerűen nem vesszük őket észre. Nyugat-Európában vagy az arab világban teljesen legális, hogy zömmel kelet-európai lányok látják el "hússal a piacot". Számomra fontos és érdekes ennek az emberi jogi oldala, de talán még érdekesebb a művészi vonatkozása abban az értelemben, hogy mi nem a valóságot akarjuk utánozni, hanem egy nagyon banális történetet próbáltunk összerakni belőle. Mindezt sok-sok túlzással, hogy megmutassuk, ez mennyire körbevesz bennünket. Körülbelül félezer oldalnyi kutatási anyagból indultunk ki, amikor elkezdtünk csinálni a darabot. Egészen elképesztő és megrázó történetekkel szembesültünk. A színészek maguk választottak háttértörténetet és karaktert, amelyek nem egy az egyben jelennek meg a karakterekben, hanem csak a motívumok szintjén, mivel nem egy dokumentumszínházat csinálunk."

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 04. vasárnap, 07:29  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2011-09-06 13:29
-Nagyon sokszor elég tényleg, Zoli!
A családon kívül, kevés az igazi őszinte öröm...A pár olvasó, azaz Ti tartjátok a lelket, pislákoló öntudatomban! Fogy az energia vészesen, a személyes beszélgetéseim emberségéből raktározok a nehezebb napokra! De egyre többször nincs a "feltöltő beszélgetés" egyre többször maradok nagyon egyedül a mezítelen valóságommal...Néha a legjobb barát is távol, neki is van gondja ezer...
Idézet
 
 
0 #1 Zoli atya 2011-09-05 19:05
Jó lehet. A témamiatt is. Engem még érdekelne a megélhetési prostitúció, ami pl Latin-Amerikában nagyon elterjedt. Hogy téged mennyire érdekel a szennyesünk! Én már kiégtem volna, ennyi mocsokkal szembesülni, néha érzem is, a tyimeket olvasva, hogy elég.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 122 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások