Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egyház-e egyáltalán, és ha igen, történelmi..?!

E-mail Nyomtatás PDF

Munkám során rengeteg emberrel találkozom. Ahogy járom az utcát, az emberek megnyílnak, és általában elmondják gondjaikat, örömeiket. A minap két mélyen vallásos -mondhatni Barátommal- beszélgettem el, és nagyon fel voltak háborodva! Említettek nevet is, hogy ki ronthatta el, ki javasolta a törvényt, de ebbe most nem megyek bele...A lényeg, hogy pap Barátaim sértettek, mert igazságtalan az új egyházi törvény.

idézet a szöveghűség miatt:

"Az új egyházi törvény nem volt tekintettel arra, hogy melyek a valóban működő egyházak, amelyek közössége kész is támogatni felekezetét; az egyházi státuszról sokkal inkább politikai megfontolások alapján döntöttek. Mindez jól kimutatható az adózók által az egyházaknak tavaly felajánlott egy százalékokból. A napokban nyilvánosságra hozott szja-felajánlásokból kiderül, hogy az első 20, adózók által támogatott egyház között 12 olyan van, amelyet a jogszabály nem ismer el egyházként a jövőben.
Nemcsak az egyházi státusztól fosztott meg a Fidesz–KDNP új egyházi törvénye több száz eddigi felekezetet, ezek a közösségek a jövőben elesnek az adózók által az egyházaknak felajánlott egy százalékoktól is. Mint ismert, a júliusban elfogadott új jogszabály mindössze 14 felekezetet ismer el egyházként (lásd táblázatunkat), a többi – eddig ugyancsak egyházként, de a jövőben csak egyesületként működő – felekezetnek hosszas nyilvántartásba vételi procedúrán kell átesnie. A folyamat végén ráadásul az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata dönt az egyházként történő elismerés kérdésében.(sejthetjük milyen eredmény fog ott születni)

A 2012. január 1-jén hatályba lépő új egyházi törvény szerint az adózók személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát már csak a 14 egyházként elismert felekezetnek ajánlhatják fel.  Az egyházként el nem ismert – egyesületté váló – közösségek a jövőben csak a civil szervezetek részére felajánlható egy százalékra lesznek jogosultak, „feltéve, hogy az egyesületekre vonatkozó jogszabályok által támasztott feltételeket 2012. június 30-ig teljesítik”. Ez azért is problémás, mert az egyesületek, civil szervezetek száma lényegesen nagyobb, így a számukra felajánlott egy százalékok szórása is az.
Ismeretes, hogy az adózók szja-juk kétszer egy százalékáról rendelkezhetnek, egyrészt az egyházak, másrészt a civil szervezetek, alapítványok számára. Míg egy kicsinek számító egyház is több tízmillió forintot tud az egy százalékokból összegyűjteni, addig a civil szervezeteknek ez komoly nehézséget okoz. Tavaly például egyetlen egyház, a katolikus számára felajánlott 2,85 milliárd forint csaknem 1 milliárddal haladta meg az összes társadalmi szervezet számára felajánlott 1,95 milliárdot. A jövőben tehát az egyházi státuszuktól megfosztott közösségek számára jóval nagyobb nehézséget fog okozni az egy százalékos felajánlások megszerzése.
Pedig ha megtekintjük a 2010. évi, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a napokban nyilvánosságra hozott szja-felajánlásokat, kiderül, hogy az első 20, adózók által támogatott egyház között 12 olyan van, amelyet a törvény nem ismert el egyházként és a jövőben csak egyesületként működhet. A katolikus, református és evangélikus egyházak mögött – az adózók által felajánlott összeg sorrendjében – rögtön a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége következik, amelyet 14 ezer adózó csaknem százmillió forinttal támogatott.
Az első húszban szerepel négy buddhista közösség is, őket is legkevesebb tízmillió forinttal támogatták a felajánlók. Sem a krisnások, sem a buddhisták nem lesznek azonban egyházként elismert közösségek a jövőben, hasonlóan néhány keresztény felekezethez – például Jehova Tanúi, Erdélyi Közösség, Adventista Egyház, Evangéliumi Pünkösdi Közösség. Ugyanakkor például az új törvény által egyházként elismert Bolgár Ortodox Egyházat, illetve a Román Ortodox Egyházmegyét az adózók közül 393-an, illetve 530-an támogatták 4, illetve 3,4 millió forinttal.
A számok tehát azt mutatják, hogy az új jogszabály nem volt tekintettel arra, hogy melyek a valóban működő egyházak, amelyek közössége kész is támogatni felekezetét. Az egyházi státuszról sokkal inkább politikai és egyéb megfontolások alapján – önkényesen – döntöttek."

A törvény által elismert 14 felekezet

– Magyar Katolikus Egyház
– Magyarországi Református Egyház
– Magyarországi Evangélikus Egyház
– Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
– Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség
– Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség
– Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
– Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátus
– Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház
– Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye
– Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje (Moszkvai Patriarchátus)
– Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete
– Magyarországi Baptista Egyház
– Hit Gyülekezete

-Végigolvasva az elfogadott felekezetek nevét, és azokét, akik nem lettek elismertek az állam részéről, azonnal megértem pap Barátaim felháborodását!

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 22. csütörtök, 07:55  

Hozzászólások 

 
0 #12 Zoli atya 2011-09-30 18:36
Indiánb miből gondolod, hogy megtévesztenek? (Mondjuk szerintem is, de nincsenek érveim.)
Idézet
 
 
0 #11 indián 2011-09-26 15:42
A Hit Gyülinek rendkívül jó vezetői vannak,akik vagy nagyon jó helyen nyalnak,vagy tényleg tudnak valamit....Mondjuk megtéveszteni az egyszerű halandót.....
Idézet
 
 
0 #10 tyima 2011-09-24 16:14
-Gyerekek!
Meglep, hogy nem navigáltok a HadtyimTérre...
(persze reggel.)
Idézet
 
 
0 #9 Zoli atya 2011-09-24 11:16
Eliza! A Hit gyüli nem történelmi, nem túl jó hírű, de aktív! Gondolom ettől került be a pixisbe. Bizony ezt eltanulhatnánk tőlük, hogy bátran hirdessük Krisztust, bár hogy ők tényleg Jézust hirdetik-e, az számomra kétséges, de legalább bátran teszik. aztán a megtértek hova, mibe kerülnek, az ... legalábbis nem tiszta.
Idézet
 
 
0 #8 tyima 2011-09-24 08:53
Idézet - Toplak Zoltán:
Tyim! Amikor találkozunk Kőszegen, összehozlak az atyával, és a kérdésedet felteheted neki személyesen. Oksi?

Oké Zoli!
De előtte légy szíves olvastasd át vele ezt a kb 3-4 órányi munkám : Akkor tételesen,milye n felekezetek kapták meg a "történelmi egyház" státust?
Mert én már pár dolgot értek, és Ő is?!
Idézet
 
 
0 #7 tyima 2011-09-24 08:51
Eliza!
Ezt többen is felvetették már!
Én igyekeztem a tényekre szorítkozva megválaszolni! Kérlek olvasd át, az összes -immár "történelmi egyház" főbb jellemzőjét! (reges írás)
Idézet
 
 
0 #6 Zoli atya 2011-09-23 22:24
Tyim! Amikor találkozunk Kőszegen, összehozlak az atyával, és a kérdésedet felteheted neki személyesen. Oksi?
Idézet
 
 
0 #5 Eliza 2011-09-23 20:57
Azt is megmondhatná valaki, mitől történelmi a hitgyüli.... Netán annyira régi?....
Idézet
 
 
0 #4 tyima 2011-09-23 10:09
Zoli! Én nem szállnék vitába a vezetőddel...De az a 12 felekezet ami kimaradt, és akiket eddig lehetett az adókkal támogatni, szerinted osztja a lelki pásztorod véleményét?
mert a nevetséges "buliházak" hogy eltűnnek végre, az örvendetes, de a 12 kimaradt között nem ilyenek vannak! Akik meg 'történelmi egyház' lettek, azok közt van olyan, ami pár éve alakult, és akik most történelmivé emelték, pár éve szektaként nevezték, és eltörölni akarták! -Mi változott? -Megkérdeznéd az atyát erről?
Idézet
 
 
0 #3 Zoli atya 2011-09-23 07:12
Beszéltem a lelki vezetőmmel, Verner atyával (aki tényleg atya, nem úgy mint én). Azt mondta, nevetséges nevű és célkitűzésű "egyházak" voltak bejegyezve vallási intézményként. Jó ízek egyháza, nevető egyház, stb. Pár tíz fővel. A kommunista hatalom lehetetlenített e el az egyház alapítást, mert bárki, bármilyen idétlen ötlettől vezérelve alapíthatott egyházat. Most ezen szigorítottak, de aki kikerült a pixisből, az még mindig bizonyíthat, és vissza kerülhet az egyházak közé. Sokan nyereségvágyból alapítottak "egyházat", csak hogy pénzt kapjanak. Pedig egy egyház feladata nagyon komoly=örök boldogsághoz kell segítenie tagjait, meggyőzni őket, hogy szeretettel hordozzák evilági (sokszor nagyon nehéz) sorsukat, éljenek fegyelmezetten, lássák be bűneiket, és tisztes örömöket keressenek. Stb.
Idézet
 
 
0 #2 tyima 2011-09-22 13:44
-Megkérdeztem Zoli, és elnézést kérek, nem pap a stásusa, hanem lelkész a jóBarátomnak! Látod, én ennyire nem értek a valláshoz...Elmondásuk -és amit utánaolvastam szerint, nehéz helyzetbe került pár iskola is, nem csak a felekezetek!
Azt meg csak halkan írom ide, hogy egy vallás viszont szépen teret nyert...Ezek szerint ők mindent el tudnak érni!
...............
Jézus szerepe itt tényleg másodlagos, már amennyire én meg tudom állapítani.
Idézet
 
 
0 #1 Zoli atya 2011-09-22 09:14
Katolikus papok háborodtak fel? Mert papok csak nálunk vannak, tudtommal, egyebütt lelkészek és lelkésznők szolgálnak. Önzetlen együttérzés lenne a papok részéről ez az érzelem. Én azt sejtem a törvény mögött, hogy a történelmi egyházak (Róm kat, református, evangélikus, s talán még néhány) nyomást gyakorolt a kormányra (talán a KDNP-n keresztül), hogy rostálják át az egyházakat, mert a listán maradóknak több pénz jutna. Én személyesen úgy gondolom, ez kényelmes és önző lépés volt, a hatalommal való visszaélés tipikus esete - az alapján, amit a cikkből kiolvastam. Nem szállnak be az említett egyházak a vallási piac versenyébe, nem térítenek, inkább kitolják a náluk gyengébbeket a húsosfazék mellől. Ha több pénzt alkarnának, szerintem több embert kéne megfogni, válaszolni a mai ember vallásos igényére, utánamenni mi és miért érdekli a ma emberét, tanítani, csodát tenni, szeretni, szolidarítani, szolgálni - ez tisztességes, járható út lenne, bár nem egyhamar látszana az eredménye. Itt ehelyett marakodás van a koncon. S megint jól lejáratjuk Jézust, mert a nemhívők a mi tetteink alapján ítélik meg Őt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 118 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások