Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Modernkori Mauglik. Avagy vissza a civilizációból...

E-mail Nyomtatás PDF

-Roppant érdekes hírre bukkantam! Mivel sokszor eljátszom a gondolattal, hogy milyen lehet a civilizáció nélküli élet, felvillanyozva olvastam ezt a híradást:

"Németországban egy 16 és 18 év körülire tehető fiút találtak egy erdőben. A Berlin melletti területen előbukkant fiatalember angolul beszél, de egy kicsit bírja a német nyelvet is. Elmondása szerint édesapjával, öt évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy kivonulnak a civilizációból. Akkor határoztak az erdőben élés mellett, amikor a fiú édesanyja, - akiről csak annyit tudni, hogy Doreenak hívták - meghalt.

A fiú elmondása szerint édesapja, akit Ryannak nevezett, a kiköltözéstől függetlenül nem adta fel lakásukat. Az erdőben sátorban aludt a két férfi, vadászatból éltek, és fát gyűjtöttek tüzelőnek télvíz idején.

A fiú, Ray, nem emlékezett családnevére, és nem tudta, hogy melyik országból származik. A német hatóságok az ügyben az Interpol segítségét kérték, mert gyakorlatilag - a sajtó által „Mauglinak" nevezett - fiatalemberből más információt nem lehetett kihúzni.

A Németországban előkerült Maugli esete azonban nem egyedi. Modernkori Mauglik más országokban is előfordultak. Rochom P'ngieng 1988-ban, nyolc évesen tűnt el a kambodzsai dzsungelben, ahol egy bivalycsordát őrzött. Tizenkilenc évvel később, napjainkban látták újra, a lány ekkor már inkább állatként viselkedett. Görnyedten járt, tetőtől talpig koszos volt, haja hosszúra nőtt az elmúlt évek alatt. Beszélni nem tudott, csak jelekkel kommunikált, például a hasát simogatta, amikor éhes volt.

Körülbelül száz hasonló esetet tartanak számon a világban, írásos feljegyzések alapján. Már 1304 körüli visszaemlékezések is írnak egy gyerekről, akit farkasok neveltek a német Hesse városa mellett. Tudnak olyan ír fiúról is, aki birkák között nevelkedett 1672-ben, 1660 körül pedig több krónika is említ litván gyerekeket, akik medvék között nőttek fel.

A legújabb kor dzsungelkölykeinek története Kamalával és Amalával kezdődik. A becslések szerint a hét, illetve másfél éves lányokat farkasok nevelték az indiai Midnapore mellett. A gyerekeket 1920-ban találták meg.

Szintén Indiában, és ugyancsak farkasok közül került elő a hétéves Ramu 1954-ben. A gyereket anyja szerint egy farkas ragadta el, amikor csecsemő volt. Ramu lefetyelte a tejet, csontokat rágcsált, négykézláb közlekedett, és úgy viselkedett, mint egy farkas.

A hatéves John Ssebunya négyévesen menekült az ugandai dzsungelbe erőszakos apja elől 1987-ben. Cerkófmajmok között élt, és mire két évvel később rátaláltak, már egy majomcsapat tagja volt. Szülei elől szökött el a négyéves román Traian Caldarar is, akit három év múlva, 2002-ben találtak meg az utcán. Az orvosok szerint a gyerek kutyák szokásait vette fel.

A szibériai Andrej Tosztik háromhónapos csecsemő volt, amikor a szülei kitették a házból. A gyereket hét évvel később, 2004-ben találta meg néhány szociális munkás. Andrej négy lábon járt, megszagolta az ételt, mielőtt megette volna és megharapta az embereket. Később kiderült, hogy a család kutyája nevelte fel a gyereket. Nem ez volt az első ilyen eset az országban: 1998-ban Moszkva mellett találtak rá a hatéves Ivan Miszukovra, aki szintén kutyák között nőtt fel."

........................

-Hát a fene tudja?!-Talán mégis el kellene viselni valahogy azt a fránya civilizációt...

 

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2011-09-29 07:20
Szóval ez egy érdekes gyűjtés, ugye Eliza?
Van, ami a civilizáció mellett, és van, ami ellene...
Idézet
 
 
0 #1 Eliza 2011-09-28 11:55
Szép család lehet, ahol a kutyában több az emberség... A család kiteszi, a kutya felneveli a gyereket? És ők az állatok, ugye.....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 132 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások