Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Gyorsabb a fénynél?

E-mail Nyomtatás PDF

Bonyolult világunk folyamatosan változik! Felgyorsul, fejlődik, előre-és vissza is olykor...Alaptézisek dőlnek meg, állítanak újat helyükre:Eddig úgy tudta az emberiség, hogy Földünkön a fény a leggyorsabb! Sem ember, sem állat, sem Természeti jelenség nem lehet gyorsabb!

-Vagy mégis ?! Egy érdekes hír:

"Ha a felfedezés igaz, akkor megdőlt a fizika egyik alaptörvénye, amely szerint semmi nem gyorsabb a fénynél. Az Európai Részecskefizikai Laboratórium (CERN) kutatói olyan szubatomikus részecskékre bukkantak, amelyek a fénysebességnél is gyorsabban mozognak - jelentette az AP hírügynökség. A tudósok most független forrásokkal is meg szeretnék erősíteni méréseik eredményét.Ha valóban jól számoltak, ez a felfedezés alapjában változtathatja meg a fizika egyik alaptörvényét. Elvileg semmi sem mozoghat gyorsabban, mint a fény, de a CERN kutatói szerint erre mégis képesek lehetnek a neutrínók, amelyek egy mérés során átlépték a másodpercenkénti 299 792 kilométeres sebességet - közölte az AP.

Ezt egy olyan neutrínósugárban észlelték, amelyet a CERN genfi központjából bocsátottak ki egy 730 kilométeres távolságban működő másik laborba, Olaszországban. A neutrínók a mérések szerint 60 nanoszekundummal gyorsabban mozogtak, mint a fény. A mérések során a CERN-nél 10 nanoszekundumos hibahatárral dolgoztak.

A meglepett kutatók - akik hónapokat töltöttek azzal, hogy újra és újra ellenőrizték saját adataikat - most más, független forrásokkal is szeretnék megerősíteni az eredményeket Japánban és az USA-ban, illetve megpróbálnak egyszerűbb magyarázatot találni az észlelt sebességre.

A CERN szakemberei nagyon óvatosan kezelik a mérési eredményeket, esetleges óriási jelentőségük miatt. "Ez annyira szenzációs felfedezés lenne, hogy az embernek végletesen óvatosan kell bánnia vele" - mondta a hírügynökség szerint John Ellis, a CERN egyik tudósa, aki nem vett részt a neutrínókísérletben."

 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 41 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások