Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Veszélyes a szolárium, ezért tiltja 18 év alatt az EU

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves lyányom meghökkentő kérdéssel hozott nehéz helyzetbe, tegnap este! Érdeklődött, hogy melyik barátnőjének van igaza, -aki járna szoláriumba, vagy aki nem!? Érdeklődött, a maga 12 évével...-Ugye milyen rohamosan fejlődnek gyermekeink? Apáink még a mezőn, lyányaink a "szoliban"...Nos, van bőven ellenérzésem az ilyen mesterséges barnító folyamatokkal szemben! (Minden mesterséges dologgal szemben, bocsánat a személyesért)! De azért utánanéztem, hogy mi az idevonatkozó szabályozás, és az egészségre káros lehet-e:

"Valóban tilos a tinédzserek számára a szolárium? Miért nem engedélyezi az EU, hogy korlátlanul napfürdőzzenek a fiatalok? Ki és mikor döntött arról, hogy szabályozva legyen a barnító gépek használata? Sorozatunkban mindig öt fontos pontba szedve olyan témákat járunk körül, amelyek érintik a fiatalokat, és befolyással van rájuk az Európai Parlament. A magyarországi szoláriumozók nagy többsége 20 és 40 év közötti, vagyis rájuk nem vonatkozik az a 2009-ben bevezetett uniós szabályozás, mely 18 év alatt tiltja a szoláriumhasználatot az EU egész területén. Bár az EP-nek a szoláriumok szabályozási harcában is volt szerepe, a prímet ebben a harcban mégsem ők, hanem az Európai Bizottság vitte.

Az EP először egy 1998-as Parlamenti és Tanácsi irányelvben, vagyis a „tagállamok gépekre vonatkozó jogszabályainak közelítéséről” szóló, elvben rendelkezik a szoláriumok kezeléséről, amit aztán 2006-ban egy új irányelvvel módosított. Ezekben a szoláriumok egyes típusaira vonatkozó biztonsági követelményekről és a megfeleltetés tanúsításáról rendelkeznek.

2004-ben az elektromágneses összeférhetőségre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről, és az addig hatályos, 89/336/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről is döntött az EP. Bár az Egészségügyi Világszervezet már 2003-ban felhívta rá a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában az előző évben 54-en haltak meg a túlzásba vitt szoláriumozással összefüggő rákban, az EU ekkor még nem mozdult igazán az ügyben. A nemzetközi szakértők azonban egyre több tanulmányt publikáltak arról, hogy a szolárium és általában véve az ultraviola sugárzása rákkockázat legmagasabb kategóriájába tartoznak, az UV sugárzás hatása sok elemző szerint olyan halálos, mint az arzén vagy a mustárgáz.

2006-ban aztán a testület munkához látott és hadat üzent a szoláriumoknak, miután napvilágra kerültek egyközös, európai piacfelügyeleti akció eredményei.Az akcióban vizsgált tíz tagállamban a szoláriumok több mint 20 százaléka nem felelt meg a villamossági termékek általános jelölési előírásainak; 52 százalékukon nem tüntették fel, hogy az UV sugárzás veszélyes és sérülést, rákot okozhat; 83 százalékban pedig a sugárzásértéke nagyobb volt a megengedettnél.

A magyarországi helyzet a jelentés szerint még ennél is rosszabb volt: 96 és fél százalékban nem feleltünk meg az előírásoknak,a véletlenszerűen kiválasztott, 29 ellenőrzött szoláriumból pedig csak egy felelt meg a sugárzási határértéknek. A Bizottság szóvivője a sokkoló adatokra viccesen csak annyit mondott: a használó így sok esetben olyan termékre bízza magát, ami lényegében roston süti őt.

Alapvetően azonban a személyzet csak akkor engedheti meg a gépek használatát, ha a barnulni vágyó fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Aki nem tartja be a rendeletet, arra kétezer eurónál is nagyobb összegű büntetést szabnak ki.

Franciaország és Németország az elsők közt vezette be a szabályozást,korlátozva a zsetonokkal, önkiszolgáló módon működő készülékek használatát is, Ausztria pedig 2010-ben csatlakozott hozzájuk. Ma már az EU egész területén, így hazánkban is tilos a 18 évnél fiatalabbak szoláriumhasználata.

2011-ben már látszódtak a szigorítás és az ellenőrzések eredményei:Magyarországon nőtt ugyanis legjobban az egészséges, európai szabványnak megfelelő szoláriumok aránya az Európai Unióban.

Jelenleg a magyar szoláriumok több mint fele - 54 százaléka - megfelel a sugárzás erősségére vonatkozó uniós szabálynak, amely ezt az értéket 0,3 watt/négyzetméterben maximalizálja, a 2010-2011-es ellenőrzések eredményei szerint pedig négyszeresére nőtt a tudatos szoláriumozók száma.

"Az elmúlt másfél év alatt Magyarországnak szoláriumbiztonság tekintetében az unió ranglistáján az utolsó előtti helyről sikerült feltornáznia magát, ami a szoláriumkultúra megreformálásának köszönhető" - mondta el Kovács Zoltán, a Magyar Szoláriumüzemeltetők Egyesületének elnöke".

.....................................................

-Kedves lyányom, ugye elolvasod végig a cikket, és továbbadod a 18 év alatti ismerőseidnek?

Módosítás dátuma: 2011. december 07. szerda, 09:26  

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 95 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások