Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Dakar-rali.

E-mail Nyomtatás PDF

Jeges borzongással záródik, és kezdődik számomra az épp aktuális év! Ez így van 1979 óta! Akkor fertőződtem meg a sivatagi-show, embert-autót nem kímélő verseny, imádatával! Számomra EZ az autózás, a kaland, és a képességek határkeresésének a csúcsa!(elnézést a személyesért)Aztán a második a rally szakág, és csak ezek után bírom elviselni a Forma 1bóvli-cirkuszát! A szőke Ecclestone bácsi játszadozása, mára teljesen hidgen hagy! -Talán ott pattant el bennem valami, mikor szegény Baumgatrner Zsoltika égett azon a néhány futamon, ahol céba ért?!Mindig tökutolsóként, esélytelenül...(Azt az egy pontot, inkább adományozzuk oda a rászorulóknak)!

-A Forma 1aránylag biztonságos aszfaltburkolaton zajlik. Körbe-körbe-karikába-"Ecclestónnak" bukszájába...A rally, viszont kiszámíthatatlan! Hajtasz aszfalton, sodródsz murván, elakadsz sárban...Na, ott alkalmazkodj! Nem véletlen, hogy a Forma 1-es sztárok, ha véletlen kirándulnak ebbe a szakágba, eredménytelenek! A Dakar-raly, viszont a csúcsok-csúcsa! Nincs stabil pálya, lámpák...Van viszont homok, és sivatag 3 héten át! ...és napi 400-700 km...

A Dakar-rali (A Dakar, Párizs–Dakar) egy évente megrendezett, sivatagi tereprali verseny. 1979-ben rendezték meg először, Párizs és Dakar között. A viadal alapítója a francia, Thierry Sabine, aki haláláig főszervezőként is tevékenykedett.

A Dakar-ralin négy kategóriában versenyeznek a résztvevők. Autók és motorok kategóriában már az első versenyen is ellehetett indulni. A második ralin felvették a kamionok kategóriát is a versenybe. 2009-ben bővült újra a rajtlista új gépekkel. Ekkor csatlakozott a quadok kategória.

A Dakar-rali tradicionálisan Párizs és Dakar között zajlik, de a verseny története folyamán többször is adódott olyan alkalom, hogy nem Dakar, hanem másik város volt a célállomás. 2008. január 4-én jelentették be, hogy a tervek szerint január 5-én induló 2008-as rali biztonsági okok miatt elmarad.[1] 2009-től a verseny átkerült Dél-Amerikába, de a Dakar-rali nevet a hagyományok miatt megtartották. 2010-ben bejelentették, hogy 2012-ig biztosan Dél-Amerika lesz a házigazda.[2]

A Dakar-rali legsikeresebb versenyzője a francia, Stéphane Peterhansel, aki hatszor motorral, és háromszor autóval nyert.

-Talán azért is érzem hozzám közelibbnek a Dakart, mert a magyarokat ismerik, és elismerik! Minden erényükkel, hibájukkal együtt...A világ legnagyobb és legnehezebb terepraliversenyének mezőnye Mar del Platából rajtol és Limában ér célba. Öt szakasz lesz Argentínában, öt Chilében, valamint négy Peruban. Szalayék mellett egy másik magyar kettős, a Sebestyén Sándor, Bogdán József duó is megpróbál eljutni az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig.

Szalay Balázs egy etalon:

Szalay Balázs - Wikipédia

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős megérkezett Argentínába, a 2012-es Dakar-rali helyszínére. A hosszú repülőút során a fiúk már ráhangolódhattak a versenyre, hiszen megesik majd (nem is ritkán), hogy az Opel Antarában ülve is eltöltenek tíz-tizenkét órát naponta.

-Volt időszak, mikor több magyar autós, motoros, kamionos egység is elindult! Akadt több jó teljesítmény, és ahogy az lenni szokott, felbukkant a féltékenység is! Palik László, jól megtámogatva a szenzációhajhász RTL-klubbal, úgy érezte, hogy azt az embert, aki őt bemutatta ennek a sportágnak, már ki kéne fúrni...-Ugye emlékszünk, milyen cirkuszt rendezett Lacika, hogy ki a jobb, meg ki csalt, meg...á hagyjuk nem érdekes  már...Azóta mindenki a helyére került, Lacika a széket tolja Ecclestone bácsi ülepe alá -ha az épp kéri- míg Szalayék holnap startolnak tizenegyedszer a ralin!

Hajrá Magyarok!

Módosítás dátuma: 2011. december 30. péntek, 10:13  

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 69 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások