Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hajrá magyar hársfa!

E-mail Nyomtatás PDF

Egy kedves barátom, Andris küldte ezt az érdekes cikket! Imádom a természetet, úgy gondolom itt az öreg fának a helye a tyimeken! -Vigyázzunk és szavazzunk rá:

"Az Európai Év Fája versenyben február 1-től lehet szavazni a felsőmocsoládi öreg hársra, mely 2011-ben megnyerte a hazai vetélkedőt. Az öreg hárs a legenda szerint mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt, történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek”.

Az Európai Év Fája versenyben hét ország azon fái vesznek részt, melyek saját hazájukban a közönség segítségének köszönhetően elnyerték az országos Év Fája címet. A bolgár, cseh, francia, lengyel, magyar, román és szlovák fákra február 1-től 29-ig lehet szavazni, a világon bárhol.

Kérjük, látogasson el a www.treeoftheyear.org oldalra és szavazzon Ön is, hogy a magyar fa nyerhessen!

A résztvevő fák saját hazájukban több ezer szavazattal jutottak az élre, így várhatóan az európai forduló is szoros lesz. Az online szavazás február 1-én kezdődik és a hónap végéig tart. Az izgalmakat fokozandó a szavazás az utolsó héten titkos lesz, az eredményeket március 1-én tesszük közzé.

A verseny weboldán megismerheti a lengyel tölgy, “Grot” történetét, amiről úgy tartják, hogy az elsuttogott kívánságokat valóra váltja. A 700 éves bolgár szilfa szintén kívánságokat teljesít, a legenda szerint meggyógyította a helyi molnár vak lányát is. Az ezeréves pisztáciafa egy korzikai lánynak, Élise-nek köszönheti életét, aki inkább hagyta saját házát leégni, hogy a tűzoltók megmenthessék a ritka fát, a csehországi fasor pedig jó példa arra, hogy milyen szerepe lehet a fáknak az oktatásban. A szlovák hárs és a román köpeci szil története bemutatja, hogyan kötődhet össze egy település és egy fa élete: a hárs alatt fontos szerződéseket kötöttek,a szilfa pedig a XIX. századi felkelés során tanúja volt faluja leégésének.

A díjátadó rendezvényre Brüsszelben kerül sor, a győztes fa nevezői az ismert cseh művész, Martin Patřičný által készített trófeát vehetik át. A verseny hivatalos pártfogója Janez Potočnik, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Biztosa, a programhoz a pénzügyi támogatást a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma biztosította.

További információ: www.treeoftheyear.org"

Módosítás dátuma: 2012. február 20. hétfő, 09:18  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2013-03-02 09:05
Ide kapcsolódó hír, hogy egy Magyarországi platán az év fája! Az egri termálfürdő területén élő, több , mint 250 éves platán nyerte, a 2013-as év európai fája versenyt. A vetélkedésben, több mint 45 ezer szavazatot adtak le interneten, ebből 14025 voks jutott a magyar platánra. A díjat Brüsszelben kapja meg a fa.
Némi fájdalomdíj sajgó "Brüsszeli sebekre" ugye tyimOlvasóim...
Idézet
 
 
0 #1 tyima 2012-03-04 10:53
A magyar fa megnyerte a vetélkedést!Töb b, mint 10 ezer szavazatot kapva lett első az "Öreg hárs"
Éljen Andris, ugye?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 88 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások