Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Zárszóként.

E-mail Nyomtatás PDF

Nagyjából fél éves ciklus zárult le tegnap. Belecsöppentem a filmezés világába, majd távoztam onnan...Barátaim, stábtagjaim közül, volt ki maradt, volt ki jött. A filmezés hű tükörképe társadalmunknak! Én sem tudtam kibújni a bőrömből, ahogy az állástalan, vagy épp álláshalmozó színészek, statiszták, operatőrök, és egyéb szakmájukbeliek sem. Sokat tanultam, és sokat értéktelenedtem. Ahogy a közéletben mindenütt manapság. Vannak jóindulatú segítőkész emberek, aztán irigyek szép számmal, és vannak olyanok, kik teljesen hamis illúziót ringatnak önmaguk képességeit illetően! Az a gáz a dologban, hogy színművészeti főiskolás is a legtöbbje!

-Mit tanultam meg? Keservesen nagy cirkuszok árán, a zsűriből kikényszerítve az -amúgy tényleg szakértő véleményt! Riportfilmekkel neveztem, neveztünk. A jó riportfilmezés lényege, a teljes karakter minél átfogóbb, a teljes lélek lemeztelenítéséig való bemutatása! Nem lehetek tekintettel a riportalany személyiségére, sőt, hogy a mai "kéjenc" mindenre kíváncsi, mindent tudni akaró közönséget le tudjam kötni, a személyiségi jogait is lépjem át...Meg persze, óriási reklámmal támogassam meg! Ömlik a film! Fél év alatt 130 alkotás nevezett! A közönség nagy részét a sláger, a sztár, a csillogás érdekli. Hogyan lehet azzá válni, hogyan lehet divatosnak, sikeresnek lenni! A nagy bulikból induló, asztaltáncolós partyktól, a tonnaszámra halmozódó lőszerig volt minden! Meg persze szesz, b.meg, narkó és k. anya az töményen...  Ezek mentén készülnek a divattrendi filmek. A tényleg szakértő zsűri, erre nem volt vevő! Szerencsémre létezik érzékem, -vágyam talán- az igényre, érdekességre, és soha nem voltam közhelyes. Ezért is sikerült azonnal megosztanom a közönséget! Aki(k)ben lakik szociális érzékenység, azokat lekötöttem. Viszont kaptam Színművészetis színészpoétától olyan kritikát, hogy pl. Zsoltit be sem mutatná az embereknek, mert nem emberi..?! Tehát a "néhány töredéknyi emberség sorozatot" azonnal folytatni kell, mert egy 18 éves előtt, aki eddig csillogásban élt, kell ez a fajta ábrázolás, ami élet nem létezik szerinte! Aki meg kint él a VALÓDI világban, az tudja, hogy az emberi sors bármikor fordulhat. Ahogy tudja ezt a másik, szintén színművészetis...Mert ott is mindenfélék a tanulók! Akadt olyan, akitől szakkönyvet kaptam ajándékba, és sok jó szót...

-Viszont az érzelmeim kimutatása...Nem lehet empátiával filmezni, és bizony kemény pénzeket áldozva, normális technikát kell beszerezni! 18-20 éves suhancok, olyan stábbal rendelkeztek, hogy a szám tátva maradt! Ehhez párosult a számítógépes technika, külön effektes, világosító, sminkes, meg filmenként 1-2 profi színész. -Mi meg a két kis kézi kameránkkal, meg az egy szem videostúdió programmal...Szóval mezítlábas prolik voltunk rendesen! Talán a kínzó hiányosságainkra némi gyógyír, hogy megnyertük a Földi Józsi bácsi zsoldosával a közönség díjat. Bár ez is csalóka, hisz nagyobb részben ismerősök szavaztak ránk, és talán a voksaink 30-40%-át kaptuk szakmabeliektől!

A technika mellé kell az ötlet! Ha riportfilmezni szeretnék továbbra is, akkor az érdekes riportalanyokat meg kell találnom! Ebben nincs is hiba. Nyüzsgök annyit, hogy sikerül megismerkedni ilyen emberekkel. A következő lépés a FELVÉTEL! Na, itt komoly hiányosságom van, nincs rutinom! A gondolatom megvan, a fejemben egésszé állt össze a film lényege, mondája, de még nem jutottam el oda, hogy ezt a FELVÉTEL KÖZBEN ÁT TUDJAM ADNI A NÉZŐKNEK! Még nincs kialakulva a módszerem, még a csínja-bínja nincs meg a kezemben...

De ígérem meglesz, szépen fejlődik a technikai hátterem-hátterünk! -Kérem, senki se lepődjön meg, ha egyszer csak feltűnünk, és riportot kérünk! Mert a kamera tovább vesz, a film folytatódik, a Babszemláb-műhely folytatja utált, vagy áldott tevékenységét a bibliaiemil csatornán, és itt a tyimességeken is!

Módosítás dátuma: 2012. március 29. csütörtök, 10:55  

Hozzászólások 

 
0 #17 tyima 2012-04-11 08:33
"ha legközelebb filmet csinálsz, érződni fog az előrelépés. a többi meg nem számít :), mármint a müvészembörnek ugyibár, akinek küldetése vagyon)"
Próféta írta?
Idézet
 
 
0 #16 Fatima 2012-04-11 07:47
Tyima, bizony, az öreg rockerek társasága felülmúlhatatla n, :) khmm...mármint, ha van bennük becsület, alázat és kulturáltság. mert különben milyen végeredményt kaphatunk? Egy belterjes kört, ahol színvonaltalanu l körbe dicsérgetik egymást, khmm,khmm, és minden kritikát vagy jobbító szándékot, árulásnak és támadásnak értenek. és onnantól lehet gyülölködni és hátulról fúrni :), miközben szemből csöpög a trilla és a színmáz ...na, ettül se megy sokkal elébbre a világ! A másik probléma pedig, ha megmarad a zártság, hogy lesz ebből minőségi váltás a társadalomban? Enyém a vár, tied a lekvár. és közben sóhajtozunk a romláson. Zárt ajtók mögött, fegyverrel a kézben :)
amúgy tényleg rettenetes dolgok történtek, megismertél egy csomó embert, tapasztalatokat és tudást szereztél, neves szakmabeliekkel diskuráltál, és rengetegen megnézték a filmjeid :) , uram, irgalmazz!!!!br rrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrr... vélem, a magyar társadalom egyébként sem irgalmas nővérekből, és jámbor szentferencesek ből áll, lehet ennél jóval ratyibb tapasztalatokat szerezni, hajajjj (biztos vagyok benne, ha legközelebb filmet csinálsz, érződni fog az előrelépés. a többi meg nem számít :), mármint a müvészembörnek ugyibár, akinek küldetése vagyon)
Idézet
 
 
0 #15 tyima 2012-04-10 14:44
Nagyon kedves Tőled Zoli atyus, köszönöm!
A hitem egyetlen percre sem vették el! Bizonyos kérdést helyre tettek bennem!Megyek tovább...
Idézet
 
 
0 #14 Zoli atya 2012-04-09 18:44
Ó, jóságos tyima apó! Miken mehettél keresztül! De a hitedet - ha jól értem - nem vették el, nem törték végképp össze. Ez fontos. Kérem az Istent, áldjon meg téged minden lelki jóval, hogy a magasban tarthasd még nagyon sokáig a zászlót.
Idézet
 
 
0 #13 tyima 2012-04-08 06:15
"ez az ország csak eljátssza a modern polgári demokráciát, valójában még mindig nemzetségi társadalom, azzal a különbséggel, hogy a nagycsaládok széthulltak, és szerepüket a munkakapcsolato kon álló baráti-haveri társaságok vették át. És pont. És ennek adunk különböző neveket, attól függően, hogy egy adott körben bennefoglaltatu nk-e vagy sem, és hogy az adott kör céljait helyesnek tartjuk-e, vagy sem. Hivhatjuk szervezett bűnözésnek, pártklientúrána k, maffiának, korrupciónak, vagy hívhatjuk önsegélyező körnek, civil mozgalomnak is. A működési mód, mindenütt ugyanaz!!! Úgy látszik, ez is genetikusan kódolt nálunk :)"
...................................
Ez szóról-szóra így van! Kivételt talán, néhány kis házi műhely képez, pár különösen összetartó, mindenen felülemelkedni tudó emberrel!
Egyre kevesebben vannak, és valahogy egyre idősödnek...
De vannak! és Tőlük lehet tanulni szerénységet, alázatot, becsületet kultúrát, vagy épp szeretni való egyszerűséget.
Idézet
 
 
0 #12 Fatima 2012-04-07 07:41
...annyi még, hogy azért nem ők a cosa nostra :) kívánom ennek az országnak, hogy ennél nagyobb bűnt senki se kövessen el szervezetten!... bajba akkor lettek volna, hogyha jön egy mari néni röcsögéről és szakmailag is leiskoláz mindenkit :D... és megtörténik az ámerikai csoda!...na mentem.
Te sem tudtál mást csinálni, mert eleve a kiirások is ilyenek voltak!!!!, mint összetrombitáln i a baráti kört. ha gy vesszük ez is protekcionizmus . ez már kényszerpálya is az ínséges időkben, sőt az érdekvédelem és a szerveződés útja is. ha megfigyeled a Jobbik felfutását, az pl. egy baromi profi netes hálózat kiépítésének köszönhető... ááá a téma kimeríthetetlen !- tényleg mentem. Egy napig fel se jövök!!!!
Idézet
 
 
0 #11 Fatima 2012-04-07 07:16
És aki kiírja magát a körökből, vagy szerencsétlenül rossz helyre rossz időben született, és elve nem tagja egynek sem, annak jó esélye van a halálra. nem csak átvvitt értelemben, hanem szó szerint is! háborús időket élünk :( Mindent összevetve, szerintem jól tetted hogy végigvitted a projektet :), hogy neveztél, hogy ekkora nézettséget biztosítottál a filmjeidnek. a világmegváltás? Nos, az ezúttal is elmaradt :) majd legközelebb...
Idézet
 
 
0 #10 Fatima 2012-04-07 07:09
[quote name="tyima"]Fatima!
Elhűlten olvastam végig a levezetésed...Helyes, okosak, ügyesek! Kaptak valahonnan lét, meghirdettek egy programot amatőröknek! -Aztán gondoltak egyet, és reklámfogások miatt, lesz.rták a saját kiírásukat, (mert ha vmi miatt kell módosítani, és megindokolják, valahol elfogadom, de ha még le is tagadják amellett, hogy nincs indok)?!
Tehát jól átvágtak minket! szerinted azért, mert pár barátjuk is kedvet kapott a filmezéshez, és jó volt a havernak leosztani a zsét, mert érthető, hisz ismerték egymást...Ezt hívom én protekcionizmus nak! Az egész ország ebből áll, és eddig utáltad...
...............................
Ha Neked igazad van, akkor aki létrehozta a portált, az rövidebb úton, minden szponzori pénzt át is adhatna a barátainak. Nem kellett volna nézettségnövelő topicok garmadáját indítani, és hamis illúziókkal kecsegtetni pár naív embert!
...............................
A reklámról: időnként felnézek a websére! Szlogenje: "létrehozni egy baráti közösséget" ezek szerint megvolt nekik, csak hivatalos formában kellett átadni szponzori pénzt?!Már ha jól értelek Fatima.
Közel 10 ezer tagjuk van. De nagyjából 20-30 cserél véleményt egymással valójában...Gondolom, zömük Pest környéki, és van esélyük személyesen találkozni!

Én is valahogy így gondolom, és ide jutottam a következtetései m során :) A különbség, annyi kettőnk között, hogy engem nem érint olyan mértékben személyesen ebben az esetben, és az artos eset után, hatalmas rezignációval tekintek mindenre! az én kiégésem időben kicsit hamarabb megtörtént. ha anno én is nem a szent ÜGYRE tekintek ugyanolyan romanticizmussa l és naivitással, akkor időben nekiállok bratyizni, titokban fúrni, háttérpletyizni , de neem! Engem eszmék vezéreltek és magasabb erkölcsi szempontok. A végeredmény gorteszk, bohózatba illő :)....de visszatérve rád, meg a ....portálra, meg a protekcionalizm usra. ez az ország csak eljátssza a modern polgári demokráciát, valójában még mindig nemzetségi társadalom, azzal a különbséggel, hogy a nagycsaládok széthulltak, és szerepüket a munkakapcsolato kon álló baráti-haveri társaságok vették át. És pont. És ennek adunk különböző neveket, attól függően, hogy egy adott körben bennefoglaltatu nk-e vagy sem, és hogy az adott kör céljait helyesnek tartjuk-e, vagy sem. Hivhatjuk szervezett bűnözésnek, pártklientúrána k, maffiának, korrupciónak, vagy hívhatjuk önsegélyező körnek, civil mozgalomnak is. A működési mód, mindenütt ugyanaz!!! Úgy látszik, ez is genetikusan kódolt nálunk :)
Idézet
 
 
0 #9 tyima 2012-04-07 06:38
-Magam is megértettem, hogy minőségileg fejlődni kell, ha nyilvánosan meg akarok-akarunk jelenni! De ezt csak ésszel tehetem, vannak anyagi korlátaim!Amenn yit lehetett, beruháztam!-Hogy valaha is visszajön-e?!Nem tudom...Erkölcsileg biztos, anyagilag..?!
De nem is ez a lényeg. Viszont az olyan cécó,önmagunkat hirdető reklám, piár, ami a websén ment, túlzás...Megvan az a kör, akinek elég, ha kiírom, megjelentetem a tyimeken, ha vmi elkészült! Majd a youtubén a saját csatornánkon! Előbb-utóbb eljut ahhoz a réteghez, akiknek érdekes vagyok webse nélküli promó-kampány-cécó-marketing nélkül is!
Idézet
 
 
0 #8 tyima 2012-04-07 06:30
Fatima!
Elhűlten olvastam végig a levezetésed...Helyes, okosak, ügyesek! Kaptak valahonnan lét, meghirdettek egy programot amatőröknek! -Aztán gondoltak egyet, és reklámfogások miatt, lesz.rták a saját kiírásukat, (mert ha vmi miatt kell módosítani, és megindokolják, valahol elfogadom, de ha még le is tagadják amellett, hogy nincs indok)?!
Tehát jól átvágtak minket! szerinted azért, mert pár barátjuk is kedvet kapott a filmezéshez, és jó volt a havernak leosztani a zsét, mert érthető, hisz ismerték egymást...Ezt hívom én protekcionizmus nak! Az egész ország ebből áll, és eddig utáltad...
...............................
Ha Neked igazad van, akkor aki létrehozta a portált, az rövidebb úton, minden szponzori pénzt át is adhatna a barátainak. Nem kellett volna nézettségnövelő topicok garmadáját indítani, és hamis illúziókkal kecsegtetni pár naív embert!
...............................
A reklámról: időnként felnézek a websére! Szlogenje: "létrehozni egy baráti közösséget" ezek szerint megvolt nekik, csak hivatalos formában kellett átadni szponzori pénzt?!Már ha jól értelek Fatima.
Közel 10 ezer tagjuk van. De nagyjából 20-30 cserél véleményt egymással valójában...Gondolom, zömük Pest környéki, és van esélyük személyesen találkozni! Én ritkábban utazok fel, és akkor is célzatosan. Számomra egy ügyes, pályázatok gyűjteménye innentől a webse.
-Ami népszerűséget kaptam tőlük, annyit adtam is nekik.
Ennyi, egy felemás kaland volt! Ráébresztett dolgokra, és valahol kiégetett.
.................................................
Idézet
 
 
0 #7 Fatima 2012-04-05 21:12
..viszont az üzlet és a nézettség önmagukban még nem szitokszavak, és nem is feltétlen zárják ki a minőséget, én ugyanis itt látok egy baromi nagy bukfencet; hogyha blamálom a bóvlit, az üres csillogást, és missziónak tekintem, hogy fontos dolgokról filmezzek, értéket közvetítsek, akkor vagy nagyon gazdagnak kell lennem :), vagy igenis valahogy elő kell teremtenem mindennek legalább a költségeit, másrészt pedig, mit ér az alkotásom, ha gyakorlatilag senki nem látja?? Hiába berzenkedsz, ezek kikerülhetetlen dolgok, az egyik hiánya lehetetlenné teszi a vállalkozásod, a másik pedig értelmetlenné!!
Idézet
 
 
0 #6 Fatima 2012-04-05 21:01
Amúgy, ha jobban belegondolsz, ez előre megkoreografált forgatókönyv lehetett, a provokativ, néhány mondatos zsűrivélemény. Borítékolni lehetett a felzúdulást :) Csak nagyon érzékeny vagy, és szuperromantiku s tényleg. Szó nem volt olyanról, hogy NEM LEHET empátiád, hisz anélkül meg sem tudod nyitni az alanyod, sokkal inkább arról volt szó, hogy ha tényfeltárást végzel, nem állhatsz meg félúton holmi tapintatból. És önmagában semmilyen technika nem pótolhatja azt a szakmai rutint, amit tényleg csak előzetes képzéssel, és/vagy hosszú évek munkájával érhetsz el. Valóban nem sok értelme van profikat együtt versenyeztetni amatőrökkel, egy jól dolgozó szakmai zsűri, nem lehet kétséges, hogy milyen eredményt hoz ki.
Nem hatja meg sem a lelkesedés, sem a nagyon jó témaválasztás, és szakmai szemszögből nézve igaza is van :(... Valószínű ők elindítottak anno egy amatőr pályázatot, ám amikor sikerült tető alá hozni a portált, ami már elsősorban egy szakmai bázis, szépen átemelték oda a kis projektjüket és frankón kiszélesítették . Lássuk be, a ő szemszögükből ez reklámfogásnak kitűnő, a szponzoraik felé is jól hangozhat, hogy tehetséges amatőrök felé is nyitottak... de most gondolj bele, ha a szakma is pénzhiánnyal küszködik, ugyan mikor fogják a nehezen megszerzett forrásaikat, amatőrök felfuttatására költeni :) Ez eccerü józan paraszti ész. te sem cselekednél másképp, ha a másik oldalon állnál. .. Gondolj bele, jótékonykodni szeretnél van némi kis léd. Kinek adnád? Egy vadidegennek, vagy valaki olyannak, akit ismersz, tudod derék ember, nem lóversenyre költi majd el... nos? Ez pedig ráadást üzlet, és nem jótékonykodás..
Idézet
 
 
0 #5 Fatima 2012-04-04 16:42
gondoltam rá, hogy készítek egy 2in1 bejegyzést, de mostanában meggondolom, ugyanis ha beindul a vezérhangya nálam, az árt az egészségemnek, akkor már nemtom félvállról venni!! Én pl. hittem Ardai Úr komolyságában :(
( Idáig blamáltam a hsz-es szövegszerkeszt őd, de mosmá irigy vagyok rá, tapasztalnom kell, lehet ennél sokkal rosszabb is)
Idézet
 
 
0 #4 tyima 2012-04-04 10:33
Egyetlen pillanatig sem hittem Ardai úr komolyságában! Ezt, a nyilvánosra kiírt esetleges segítségét, egy piárnak tekintettem csupán!
Többet jelent számomra, az a Színésznek készülő srác, aki elküldte a filmezés szakkönyvét! Na az aztán a tömény szakszótár! Egyelőre fogalmam sincs, hogy a könyvben lévő kifejezések, mit takarnak a kamerán...
..........................
A vitafórumot nyisd meg kélek Fatima, és írd le, Te hogy látod az elmúlt fél évet a websén, és általánosan mi a véleményed a filmről?!
Megköszönném...
Idézet
 
 
0 #3 Fatima 2012-04-03 22:49
Ardai nem jelentkezett azóta sem, ugye? Pedig én gy el akartam hinni :) hab a tortán, hogy a különdíjast is kitaláltam előre, gratuláltam nekik egy nappal előbb a youTubon :)
Gondoltam, hogy ide írok majd hosszabbat, azon a bizonyos portálon is indítottak a fórumot profi kontra amatőr témában,,,,,
Idézet
 
 
0 #2 tyima 2012-04-03 07:13
A filmezéstől egyetlen pillanatra sem! De valószínű, hogy versenyre nem nevezek-nevezünk többet.Télen jó volt, hogy fél évig elszórakoztatot t minket, és volt miért izgulni...De a jó idő már kicsalogat, és a magam témáit kutatom tovább, immár a szabad ég alatt!
..................
-Egy kisjátékfilm elkészítése, hogy az a Nagyközönség elé kerülve, "zsűriérett" legyen, jelenleg meghaladja a technikai eszköztáram.S' valójában idő sincs rá! Össze kéne hangolni a többi szereplő szabadidejét, mozgatni a stábot a forgatásokra, ez sok pénz, és idő!
-Riportfilmet a későbbiekben forgatnék szívesen! Van is érdekes témám, de még be kell szereznem mikrofont, keverőt. KB két hét, és meglesz!
-Marad egyelőre a koncertfilm! Jelenleg is vágom a Csopaki Tűzkerék fellépését!Nagy on jól szóltak. Két kameraállásból vettük, sőt időnként fölmásztam a színpadra is, készült több remek pillanatfelvéte l...Na, mire az egy órányi anyagot megvágom klipszerűre, az talán kész lesz hétvégére...Aztán ott a Zádor-magazin, következő adása!
Van meló bőven!
................................
Eliza, a pályázatról, sőt a websén kiírt pályázatokról általában, kialakult egyfajta véleményem! A tanulnivaló dolgokat el lehet ugyan lesni, de nagy energia! Meg egy stábhoz kéne csapódni, Pestre utazni, amit nem akarok.Meg a körülötte zajló reklámkampányok ...-Mint örök kívülálló, vagy ha úgy tetszik-magánzó-nekem ez az út maradt! Hát ezt járom.
Marad a tyimfilm, tyim-módra, nem versenyképesen azt hiszem...soha nem leszek f.búkos önhirdetős piárbohóc, celebhajlamokka l...
Idézet
 
 
0 #1 Eliza 2012-04-02 17:14
Nem ment el a kedved tőle?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 20 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások