Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Igénytelen időket élünk.

E-mail Nyomtatás PDF

Két fiatal botorkált hajnalban haza, vagy Isten tudj' hová!-Esetleg ő se tudja...Hiába beindult a tavasz, és a hormonok!

Mindkét ifjú gyalázatos állapotban tántorgott. Összekapaszkodva csetlettek-botlottak, egyikük az elmaradhatatlan cigivel a szájban. Én leszálltam Red Powerről, és gyalog dobáltam újságjaim, nehogy azonos nyomsávba kerüljek hőseimmel...Kik fennhangon, ám néha követhetetlen szlenggel dadogták egymást túl! Nagy buli lett az idei nyitó! Egyikük bepisilve, másikuk valami lopott telefont markolászva szabad kezében. (ezt a tényt tőlük tudtam meg később)Nos botladozott két hősöm lelkesen előre, majd hátra, és időnként oldalra is. Aki be volt pisilve -vagy le- harsányan mesélte, hogy a 13 éves K..ke, három srácot sz-pizott le az éjszaka...Mire a telefont markolászó társa  bizonygatni kezdte, hogy erre képes ő is?!

-Te jó ég, eddig azt hittem fiúk az áldottak, de a külső stílusjegyek alapján nem lehet ítélni a mai világban...Mert a telefonos ezek szerint lány lehetett?!A pisis ráhangolódott a témára, és üvöltözve követelt bizonyítékot!Társa előbb még fel akart hívni valaki másik fontos személyt (hajnali fél öt körül) de a gyanúsan foltos egyed nem akarta halasztani az eseményt...

Na eddig kísérgettem őket, de a további attrakcióra már nem voltam kíváncsi!

Hiába, Feró örökbecsűjében milyen jól fogalmazza meg a látottakat:"kombiné, kombiné csipkés kombiné, mulat már a művelt magyar nép"

-Azért ilyesfajta látvány, a hetvenes-nyolcvanas években nem volt divatban! Volt rend, és korlát.  Néha eltúlzott, de volt. A gyerekek többsége érezte meddig mehet el. Ha nem, a felnőttek társadalma mutatta a széleket...Valahol egy mesterséges burokban, ha úgy tetszik szatyorba zárva éltünk, de volt erkölcsünk, és volt igényességünk! Nekem papolhat bármelyik liberális szabadelvű, de én nem 13 évesen, egy pisipornó által nyújtott kalandot akartam, valami "dj-buliban" belőve, első szexuális élményként! De mit is várunk? Mit sugall szórakozási lehetőségként ez a világ? Huszonvalahányadik énekesverseny: valósítsd meg magad! A magazinok címlapján a sztárok vigyorognak! Egyikük túlsúlyos, a másik klimaxos, a harmadik épp kijött az elvonóról, a következő tegnap lett öngyilkos, megint másik pornózik valahol arábiában...A boltokban úgy árulnak narkót vesét, más testrészt,vagy kislányt és kisfiút  mint kenyeret. De nem is kell bemenni addig! Kapsz az utcán, iskolában, bárhol, csak legyen pénzed!

Ezt hozta a szabadságra való túlzott törekedés. Azon középszerű döntéshozók, akik így fel tudnak tűnni, mert egy olyan társadalomban, ahol van igény az igényre, ott ők eltűnnének valahol a legalján...A drága politikusok, akik betegesen ragaszkodnak pénzhez, hatalomhoz. Nem számít, hogy többszörösen lejáratódtak. Csak előmászik, címlapra kerül, nem baj, hogy hamisított, vagy soha nem volt bizonyítványokkal, a lényeg róla írjanak, őket mutassák! Ezek az "emberek" a példaképek...

-Mit számít nekik, hogy közben a színvonal leépül az élet minden területén?!Tucatszínészek dülöngélnek a tévékben, vagy elvonókúrán, esetleg a büntetésvégrehajtási intézetben. Egykori jónevű énekes, pártrendezvényen tapsoltat pár szenilisnek tűnő nénit, és bácsit. Megint másik zenész, megrendelésre írt szöveggel tátog, szemmel láthatóan nem tisztán...

Hát nem érdekel senkit, hogy az alom közben felcseperedett? Hogy 13 éves gyerek tegezi a tanárt? 15 éves meg veri?-Addig biztos nem, amíg nem a drága döntéshozóé...Ahogy az is fura, hogy a gyerekről nem tudom megállapítani, hogy fiú-vagy lány? Csak hogy ittas,  meg dohányos...

A minap kezembe akadt pár hír a nemrég múlt zenei berkeiből. Már olyan hír, ami tartalmaz igényességet. Mert olyan is van!

Meg ZENÉSZEKRŐL SZÓL-SZÓLT! -Ne legyen oly szomorú írásom vége:

"Gazdára találtak az Arany Zsiráfok, szerdán átadták a hazai könnyűzenei díjakat. A legfontosabb elismeréseket többek közt Zséda, Harcsa Veronika és Palya Bea kapta. Deák Billé az életműdíj. Nagyjából 23 ezer CD-t adtak el 2008-ban a legkelendőbb albumból.

A napokban tették közzé a MAHASZ 2008-as eladási listáit. Ezek szerint tavaly a legtöbbet a Mamma Mia! című film zenei anyagából adták el. Hazánkat is elérte tehát az ABBA-reneszánsz. A Universal kiadótól megtudtuk – s ez jól mutatja a zenepiac hazai viszonyait -, hogy kevesebb mint 24 ezer eladott példányszámmal került az élre a filmzenei album. A listán nyolcadik NOX-lemezt viszont már csak összesen 8 ezren vásárolták meg.

7500 eladott példány már aranylemez

A második és hetedik helyen Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra musicalfeldolgozásai szerepelnek. A bronzérmes Deák Bill Gyula Hatvan csapása. A TOP 10-ben összesen négy olyan album található, amit magyar szerzők írtak hazai előadóknak. A már említett NOX és Deák Bill Gyula mellett Palya Bea és Dolhai Attila lemeze került be az élmezőnybe.

lemezeladási TOP 10 (2008)

1. FILMZENE: Mamma Mia! (Universal Music)
2. BERECZKI ZOLTÁN - SZINETÁR DÓRA: Musical Duett 2. (EMI)
3. DEÁK BILL GYULA: Hatvan csapás (Sony BMG)
4. MUSICAL: High School Musical 3. (EMI)
5. MADONNA: Hard Candy (Warner Music)
6. AC/DC: Black Ice (Sony BMG)
7. BERECZKI ZOLTÁN - SZINETÁR DÓRA: Musical duett (EMI)
8. NOX: Időntúl (Universal Music)
9. PALYA BEA: Adieu les complexes (Sony BMG)
10. DOLHAI ATTILA: Egy szerelem története (Sony BMG)Ma Magyarországon egyébként 7500 eladott lemez után már aranylemeznek, 15 ezer után pedig platinalemeznek kiáltják ki a hanghordozókat. A lesújtó számok persze abból is adódnak, hogy a fiatalok inkább internetről töltik le vagy másolják át kölcsönkapott CD-kről - legtöbbször illegálisan - a kedvenc zenéiket. Ez még azért nemigen magyarázza meg a trendet, valószínűleg egyszerűen megváltoztak a zenehallgatási szokások és igények.

A 60 éves király életműdíjat kapott

A szerdai Fonogram Magyar Zenei Díj átadóján az album eladási listákon szereplő nevek csak részben köszöntek vissza. Idén a 60 éves Deák Bill Gyula vehette át az életműdíjat. A blueskirályt Keresztes Ildikó köszöntötte - stílszerűen - Bill egyik régi dalával. Az év hazai dalát a közönség az interneten szavazta meg, a nyertes a Republic együttes Gyere közelebb, menekülj el című dala lett.

A Kormorán-műhely ezekben a hónapokban több zenealbumot is a "világra segít". A hazai blues és rock királya, Deák Bill Gyula jubileumi lemezének a munkálatait a Kormorán-műhelyre bízta, a Hatvan csapás stílszerűen Bill kapitány hatvanadik születésnapja miatt a tavasszal jött ki. Kőbánya újdonsült díszpolgárának albuma több hétig vezette a Mahasz-listát, s immár aranylemezként tündököl.

2008.07.22 19:20ma.hu

Az erdélyi tematikájú Bálványosvár legendája című instrumentális Kormorán-anyag a zenekar székely hegedűse, Gáspár Álmos ötletei alapján készül, és augusztusban jelenik meg.

A népszerű színművész, Papadimitriu Athina szintén Koltay Gergőékkel készíti hamarosan napvilágot látó új lemezét, amelyen görög „sanzonok“ magyar fordításban és saját szerzemények is hallhatóak lesznek. Két igazi rock-nagyágyú albumának őszi születése felett is a zenekar bábáskodik.

A Kormorán egyik énekesnője, Tóth Renáta szólóanyagán egyébként az anyazenekar mellett az Eddából Pataky Attila és Alapi István is játszani fog. Az ország egyik legjobb rockgitárosa, Csillag Endre és Koltay Gergely pedig egy heavy folk CD-vel rukkol elő, Csillagok, fáklyák, világítótornyok címmel, amelyen a különféle gitárok, a töröksíp, a duda és a tekerőlant, valamint egy bombameglepetés-vendég kap főszerepet. 2007 novemberében jelent meg egyébként a Hungaroton kiadásában a Játék Karácsonykor című Kormorán zenealbum, amely a zenekar új adventi-karácsonyi dalait tartalmazza – és amely két hét alatt bearanyozódott.

A Kormorán-műhely mindeközben a Wass Albert életéről szóló Adjátok vissza a hegyeimet! című film zenéjén is dolgozott. A Koltay Gábor által rendezett, és Rékasi Károly főszereplésével nagy közönségsikerrel futó mű DVD változata a tél végén jelent meg, a filmzenét tartalmazó album pedig már szintén napvilágot látott".

-Kikerestem, hova süllyedt a világ! Ide értéktelenedett az egykor rangot jelentő jelölés:

 

Arany- és platinalemezek Magyarországon [szerkesztés]

Forrás: mahasz.hu

Kiadvány Aranylemez Platinalemez
hazai 5 000 db 10 000 db
nemzetközi 3 000 db 6 000 db
DVD 2 000 db 4 000 db
komolyzene, világzene, jazz, maxi 1 500 db 3 000 db
DVD komolyzene, világzene, jazz 1 000 db 2 000 db

 

Egykoron ez nem volt ám így:

Időszak Arany Platina Gyémánt
1992. 06. 12-ig 100 000 200 000 400 000
1997. 12. 03-ig 50 000 100 000 200 000
2002. 04. 23-ig 25 000 50 000
2005. 02. 23-ig 15 000 30 000
2006. 09. 13-ig 10 000 20 000
2009. 10. 01-ig 7500 15 000

Kislemezek esetében [szerkesztés

Tehát fehéren-feketén le kell írnom, minél tovább mosunk össze mindent, és minél kevésbé állítunk korlátokat magunk elé, annál hamarabb süllyedünk egy szellemi mocsárba! Amely lehet szép színes, és hamisan csillogó, de valójában tartalmatlan, igénytelen, jellegtelen!

Módosítás dátuma: 2012. április 14. szombat, 08:09  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2012-04-24 17:05
Egen Indián...
Már gondolkozom a következő "néhány töredéknyi emberségen"
Azt hiszem, mivel csekély mértékben bővült a technikai hátterem, Családokhoz is ellátogathatnék ...Akik megérdemlik, és valahol segítség lenne nekik a nyilvánosság!
.........................
Azon meditálok, hogy 2005 környékétől, a 30-40 ezres eladás, platinalemezt ér! Szolid színvonalú filmjeinket 41 ezren látták a Webséről való kilépésemig...Nem folytatom a gondolatsort!
Idézet
 
 
0 #1 indián 2012-04-23 17:19
Azért a mai fiataloknak sem könnyű.Soha ennyi tehetségkutató "műveltségi" zenei verseny nem volt,mint napjainkban.Na ebből válogasson értéket,amikor az összes média- tv rádió,internet-sőt még a napi sajtó is ezekkel az újonnal felkapott"sztárokkal"van tele.Hiába lenne köztük érték,úgysem a legjobb nyer,hanem akinek nagyobb a családja,pénze és bőven tudja szórni az sms-eket.Azért régen is voltak fekete bárányok,mert nem hinném hogy sok család örült amikor a gyermeke pl Nagy Ferót imádta.
Más kérdés hogy 13 évesen miért kell hajnalig tartó buliba menni,hol a kedves családja a két fiatalnak.Mert azért nem lehet mindent az államra fogni.De ez már,egy teljesen más társadalmi probléma amit majd még biztos egyszer feldolgozol kedves Tyim
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 134 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások