Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése

Radics Béla és Jimi Hendrix.Jimi Hendrix és Radics Béla.

E-mail Nyomtatás PDF

Szenzációs, és eddig titokban tartott hír látott a héten napvilágot! Ricsi fiam, egyre mélyebbre hatoló zenetörténeti kutakodás közben bukkant, a következő roppant érdekes eseményre:

Radics Béla és Jimi Hendrix egy koncert erejéig egy színpadon voltak:

 Sem RB kapitány, sem Hendrix weboldalán nincs egyetlen utalás sem erről a fellépésről! Tehát valami miatt nagyon titokban történhetett...


"Radics Béla szándéka ismert volt Nyugaton!

A Központi Hírszerző Hivatal (CIA) nyilvánosságra hozta azokat az évekig titkosítás alatt álló CIA-jelentéseket, amelyekből kiderült,hogy a
- VILÁG HANGLEMEZ ÉS ZENEI IPARÁNAK TELJES ÖSSZEOMLÁSÁT...... - akadályozták meg a CIA a Magyar és a KGB munkatársai.
Radics Béla 1969.december 20-án a Sakk-Matt bucsúkoncertje(Kassák Klub)után, elhatározt...a,hogy Quartet ("two electric guitars, a bass guitar, and a drum")formációban folytatja zenei pályafutását.
Felhívta Jimi Hendrix-et, akinek az Experience-t követően a Gypsies Sons And Rainbows(John'Mitch' Mithcell,Billy Cox,Larry Lee,Juma Sultan és Jerry Velez)rövid életű együttese három koncert után feloszlott.
Radics meggyőzte Hendrixet egy a kvartettben rejlő lehetőségekről,és az Experience művészileg és pénzügyileg is sikeres két tagjával,Mitchellel és Reddingel kössenek szigorú feltételek mellett szerződést. Megalakították a - RADICS BÉLA AND JIMI HENDRIX'S FIRE WHEEL CIRCUS - (Radics Béla szólógitár,Jimi Hendrix szólógitár,Noel Redding basszusgitár, és John'Mitch' Mitchell dob) együttest.Bemutatkozó koncertjüket a szakma,a sajtó és a lemezgyárak kéviselői előtt tarották egy exkluziv koncert keretében;New Yorkban a greenwich village-i Café Wha? szinpadán.
Műsorukon szerepelt Radics talán első szerzeménye, TENGERÉKSZEMŰ(szöv;Máté G.)továbbá a A LEVEGŐ KIRÁLYA(Radics),MEGÁTKOZOTT EMBER(szöv;Horváth A.),LAZÍTÁS(szöv;Sztevanovity D.),NAPFÉNYES NAPOK(szöv;Horváth A.),KIRÁLYI MADÁR(szöv;Petrovics),LÁNGSZIVŰ LÁNY(szöv;Horváth A.),CSODÁLATOS UTAZÁS(szöv;Horváth A.),TOVÁBB(szöv;Horváth A.),ZÖLD CSILLAG(Radics).
Az emlékezetes koncertet torzítás,feedback,abszoluth hangerő és Radics és Hendrix lángoló szinpadi személyisége jellemezte.Akusztikus és elektromos gitárhangok futkároztak a háttérben apránként lépegető basszus Noel redding részéről,megafonhangok, közben 'Mitch'Mitchell leheletfinom ütősjétéka és szélsüvitések.Radics és Hendrix hangja a jövőbeli "fekete lyukban" visszhangzik, miközben a két szólógitár tercelte a nyugtalanító hangsort...
A koncert befelyezését groteszkre vették mintha a "beszélő"gitárok azt kérdeznék; - Mi volt ez? NA NE MOND!
Radics Béla,Jimi Hendrix,Noel Redding és 'Mitch'Mitchel - rocktempóban mérve is - igen gyorsan jutottak el a mesterműhöz, e KONCERTHEZ.amely sajnos az első és az utolsó lett..."

-Persze, a leesett állam után beindult a vibráló igazságkeresés! Ez létezhet, igaz lehet, hogy az akkori két legnagyobb találkozhatott, és EGYÜTT ZENÉLTEK EGYET?!A facebook segített :Van egy kép is a koncertről: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3560675808893&set=p.3560675808893&type=1&theater

Horváth Attila még ki is egészíti a hírt! Neki hinnünk kell, hisz Radics Béci szövegeinek jelentős részét Ő írta! Így teljes a kép:

 • Horváth Attila
  Csak egyetlen apró kiegészítés, kizárólag a tények kedvéért.
  A próbák során Mitch Mitchell egyszer csak bejelentette, hogy nyelvi problémák miatt egészen egyszerűen - minden igyekezete ellenére - nem tudja megfelelő színvonalon eldobolni Béla magyar nyelvű számait.
  Kényszerhelyzet volt, amit csak egyféleképpen lehetett megoldani. Jimi szerzeményeit Mitch dobolta, Béla nótáinál pedig beugróként Herpai Sanyi (V'73) ült a dobok mögé. Ezen a képen éppen őt látjuk.
  (Csak érdekességképpen mondom, hogy emiatt készült egy vészforgatókönyv - amolyan B terv - is, amely szerint készen állt az esetleges beugrásra Felkai Miki és Demjén Rózsi is.)

Erről a nem mindennapi és sajna megismételhetetlen fellépésről egy kép:

radicsshendrix

Felbukkant Molnár Ferenc, és az Ő bejegyzése alapján, még egy képi emlék:

radicshendrix2

-Ugye felismerhető, Kedves öreg vájtfülű bluesrajongó tyimOlvasóim, Hendrix, kezében Béci "Megátkozott ember" című lemezével?A székhez támasztva, pedig egy másik legendás lemez látható: Taurus-EX-T 55 75 82.

1969-ben, Radics Béla huszonhárom, Jimi Hedrix huszonhét éves volt. Tehát fiatalon, erejük teljében örömzenélhettek egyet! Egyet, és sajnos többé meg nem ismételhetőt! Legyen a föld könnyű mindkettőjüknek...

Radics Béláról a Rockkalendárimban is található érdekesség, és az Emléktársaság elérhetősége is látható, itt a tyimeken!

Hogy ki is volt Radics Béla?

(köszönettel Ricsinek)

Módosítás dátuma: 2013. július 25. csütörtök, 07:57  

Hozzászólások 

 
0 #1 tyima 2013-07-25 07:59
E cikkből, rejtélyes módon eltűnt két kép! hála Ricsi áldozatos munkájának, sikerült fellelni őket!Így újult erővel folytatódhat -immár a vizuális hatásokkal megtámasztott- vitafórum...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 37 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások