Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyar Mitológiai Lap

E-mail Nyomtatás PDF

Szeretem és tisztelem a mitológiát. A regék ködös, homályba vesző világában érzem otthon magam igazán. Egy Kedves Ismerősöm bukkant erre az oldalra, és azonnal tudtam, hogy közkinccsé kell tennem:

"Napjainkban a magyar mitológia ismerete újra kezd a homályba veszni, a magyarság elfeledi. A lap keletkezésének egyik oka ennek megakadályozása. Hisz ha egy nép elfeledi őseit, el fogja felejteni népét s majd nyelvét is. Elveszik az ilyen nép a népek tengerében s az idő múlásával csak egy szürke oldal lesz egy történelem könyv oldalán.
Ez a gondolat nem újkeletű, Herder is megfogalmazta már a XVIII. században:
Itt vannak ők(magyarok), most szlávok, németek és más népek között mint az ország lakosságának kisebbik része, s századok múlva nyelvüket is alig lehet megtalálni.
Herder ezt a jövőt jósolta a magyarságnak. Ez akkor nagy felháborodást keltett s a reformkor egyik célkitűzése is éppen a magyar nyelv hivatalossá tétele volt. Ez sikerült is, az 1843-44. évi országgyűlésen megszavazták a magyar nyelv hivatalossá tételét.
A herderi jövőt a magyar írók is igyekezték megcáfolni. Ennek egyik példája Vörösmarty Mihály nemzeti eposza, Zalán futása is.
Nagyon szomorú, hogy a magyarság elfeledte e jóslatot, pedig napjainkban sem vesztette el aktualitását. Elég csak körülnézni kicsi hazánkban s tapasztalhatjuk az emberek tudatlanságát a magyar mitológia terén. Ennek a honlapnak azonban nem az a célja, hogy ostorozza az embereket tudatlanságuk miatt, hanem, hogy megismertesse velük Őseik hagyatékát s rácáfoljon Herder jóslatára, mely szerint olyan nép, melynek nincs múltja, nincs jövője sem. A magyarságnak azonban szép s régi múltja van s reményeim szerint boldogabb s szebb jövő vár rá.
A honlap tartalmát nem én találtam ki, az interneten szereplő forrásokat használtam fel (Kiszely István, Fehérlófia honlap és még sok más), csupán ezeknek adtam új szerkezetet, megírtam a honlapot. Ha ezzel megkárosíttam valakit is elnézést kérek érte".

http://magyarmitologia.uw.hu/mondak/monda.php?az=15

.........................

Köszönet Kedves Ismerősömnek!

 

Hozzászólások 

 
0 #3 Eliza 2012-08-13 22:30
Jó szeme...
Idézet
 
 
0 #2 tyima 2012-08-13 07:32
Fehér betűje, jó szeme, vagy érdekes honlapja..?!
Idézet
 
 
0 #1 Eliza 2012-08-11 18:56
Érdekes és tartalmas ez a honlap, de k... jó szeme lehet, hogy fehér betűket használt. Ráadásul azt hiszi, mindenkinek az van....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 72 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások