Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Banki trükkök. Mi meg fizetünk és fizetünk...

E-mail Nyomtatás PDF

Két-három évvel ezelőtt kezdődött...Először csak kósza, majd özönlő hírek riogattak! Aztán pár nap alatt ideért...Egy olyan valami, amire azóta is hivatkoznak, ami az oka mindennek...-De mi is ez az ok? Mi történhetett valójában? Hogy lehetett, törvényesen és büntetlenül, ilyen pofátlan mértékben megemelni, az előre lefektetett törlesztőrészleteket? Mi is az a válság, mi generálhatta?Miért kell kétszer-háromszor annyit visszafizetni hirtelen?!Mi az az erő, amely miatt Családok váltak földönfutóvá, nincstelenné?!-Mi a bánatért kell újabb és újabb melót keresnünk, hogy a gyenge szintünket tartani tudjuk..?!-Na és az egész undorító, kilátástalanságba taszító valami, hogyan állítható meg? -Talán szép lassan fény derül mindenre! Egyre inkább kitüremkedik az igazság! Amely nem más, mint a pénz, a rohadt ezerszer elátkozott pénz, a minél nagyobb haszon iránti mohó vágya az embernek! -Már a legaljának:

Ha a gyanú beigazolódik, akkor az érintett globális pénzintézetek akár több százmillió dolláros büntetésekre is számíthatnak

A nemzetközi pénzvilág történetében példátlan idézést kapott kézhez tegnap a nemzetközi bankvilág krémjét alkotó hét pénzintézet az amerikai hatóságoktól. Azzal gyanúsítják őket, hogy összejátszottak a Libor, a londoni bankközi kamatszint meghamisításában.

A Barclays már a múlt hónapban csaknem 450 millió dollárnyi bírságot fizetett a brit és az amerikai hatóságoknak a Libor torzításáért. New York és Connecticut állam főügyésze most beidézte még a Citigroup, a Deutsche Bank, a JPMorgan, a HSBC, a Royal Bank of Scotland és a UBS képviselőit is, mert arra gyanakszik, hogy összejátszottak a Libor meghamisításában.

A londoni bankközi kamatszintet jelző Libort tucatnyi nagy bank azon adatainak átlagából számítják ki, amelyek meghatározzák, az adott pénzintézet milyen feltételek mellett juthat hitelhez tízféle devizában, 15-féle futamidőre, az egy éjszakától egy évig terjedő palettán. Mivel az így kijött átlagot viszonyítási alapként használják a világ össztermékének akár a tízszeresét is kitevő nemzetközi pénzforgalomban, egy bázispontos, vagyis alig érzékelhető módosítása is hatalmas, dollármilliárdokban mérhető hasznot hozhat azoknak a bennfenteseknek, akik tudják, mire kell játszani.

Eric Schneiderman New York-i főügyész a világ hét legjelentősebb nagy bankjának beidézésével arra akar fényt deríteni, bevetheti-e az 1921-es Martin-törvényt, amely lehetővé teszi bármely üzleti tevékenység kivizsgálását az államban anélkül, hogy be kellene bizonyítania a csalás szándékát. Schneiderman ügyészeinek csak azt kell rábizonyítaniuk a bankokra: a csalás megtörtént, mivel tisztességtelen gyakorlatot folytattak. A nemzetközi pénzvilág történetében most először fordul elő, hogy a világ nagy bankjai törvénysértő összejátszásuk miatt állhatnak bíróság elé.

Ha a gyanú beigazolódik, akkor az érintett pénzintézetek akár újabb, több százmillió dolláros bírságokra is számíthatnak. Ráadásul ha a pénzintézeteket büntetőjogi felelősségre vonják azért, mert megbeszélték, miként tudnák a saját hasznuk növelése érdekében meghamisítani a Libort, akkor ez megadhatja a kezdőlökést polgári perek ezreinek is ugyanezen pénzintézetek ellen.
Az amerikai hatóságok szerint ugyanis csak az Egyesült Államokban kilencszázezer olyan jelzáloghitel-szerződés van érvényben, amelyet a nagy bankok vélt összejátszásának idején, vagyis 2005 és 2009 között kötöttek."

 

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2012-08-20 05:52
Helyes! Akkor az ügyvédet kell meggyőzni, kinek "ügyvédkedjen"Úgy nézem, mindegy milyen módszerrel!!!
Nincs itt már erkölcs sehol sem, és az ügyvédnek is van, mi drága...
Idézet
 
 
0 #1 Eliza 2012-08-19 20:04
Ebből megint nem a kisember fog jól kijönni, hiába perel. Mivel az egyszerű népnek ez túl magas, az ügyvédeknek lesz jó buli.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 69 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások