Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Elévült dekrétum. Lesz felülbírálat?!

E-mail Nyomtatás PDF

Európában tombol a demokrácia! Aki tudja, érvényesítteti is...Itt az idő, Magyarország legfájóbb, és már rég hatályát vesztett dekrétumát is felülvizsgálni, majd eltörölni...Végre ma, történni fog valami:

"Az uniós alapértékekkel ellentétes a Benes-dekrétumok egy része, illetve az érintethetetlenségüket kimondó öt évvel ezelőtti "szlovákiai" jogszabály – állapítja meg magánszemélyek januárban fogalmazott petíciója, amely csütörtökön az Európai Parlament illetékes bizottsága elé kerül.
Hahn-Seidl Alida, a Benes-dekrétumokat támadó dokumentum egyik aláírója elmondta az európai uniós petíciós bizottság előtt is fel akarnak lépni, nemcsak a dekrétumok, hanem a Szlovák Nemzeti Tanács által 2007. szeptember 20-án hozott határozat ellen is, amely sérthetetlennek nyilvánította az 1945-ös rendeleteket.
Az aktivista emlékeztetett rá, hogy a második világháború után a "Csehszlovákia" területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét is rögzítő Benes-dekrétumok egy része napjainkra elvesztette a hatályát, közülük egyeseket eltöröltek vagy módosítottak. Vannak azonban olyan dekrétumok is, amelyek máig megőrizték jogi hatályukat, és a jelenben is megalapozhatnának új jogi vonatkozásokat – fogalmazott Hahn-Seidl Alida. A bírált rendeletek közé tartoznak például azok, amelyek kimondják a kollektív bűnösség elvét. Ez összeegyeztethetetlen az európai uniós emberi jogi jogszabályokkal – tette hozzá.
Az egyik jelenig ható következmény a Magyar Bencés Kongregációt érinti, amelynek tulajdonát, az oroszvári kastélyt is 1947 után kobozták el magyar magánvagyonként. Az ingatlanukat pedig éppen a Benes-dekrétumok sérthetetlenségére való hivatkozással nem kapják vissza. A majd’ hetven évvel ezelőtti rendelkezéseknek hasonló módon a szlovákiai magyar református egyház is a kárvallottja – mondta az aktivista.
Hahn-Seidel Alida szerint a csütörtöki EU-s meghallgatás eredményét nem lehet megjósolni, neki, valamint Juhász Imre európai szakjogásznak fejenként öt percük lesz, hogy elmondják az érveiket. Ez nem sok, nagyon nehéz volt olyan szöveget összeállítani, amellyel ennyi idő alatt jól meg tudják indokolni Benes-dekrétumok elleni tiltakozásukat. Igaz, a petíció aláírói előre le tudtak adni több adatot, ügyiratot, és remélik, ezeket is figyelembe veszi a bizottság, amely a referálások után kérdéseket tehet fel – mondta el az aktivista.
(Kossuth Rádió nyomán)"
Módosítás dátuma: 2012. szeptember 21. péntek, 07:40  

Hozzászólások 

 
+2 #2 Eliza 2012-09-21 11:22
Idézet - tyima:
az Európai Unió elődje 1957-ben jött létre, ezért nem foglalkozhat ezt megelőző jogi aktusokkal, vagyis az EU nem dönthet a Benes-dekrétumokról.

Akkor mit várunk tőlük Trianon-ügyben? 1920-ban sem volt EU!
Idézet
 
 
+1 #1 tyima 2012-09-21 07:45
A legfrissebb hírek:
"A bizottság úgy döntött, napirenden tartja az ügyet, és "Szlovákia" álláspontját is kikéri a kérdésben. A Benes-dekrétumok diszkriminatíva k, több dekrétum még címében is a németekkel és a magyarokkal szembeni intézkedéseket tartalmaz. Az Eduard Benes csehszlovák elnök által hozott rendeletek közül több lehetővé tette, hogy az akkori Csehszlovákia területén élő németeket és magyarokat kollektíven bűnösnek mondják ki, megfosszák állampolgárságu któl, kitelepítsék, földjeiket pedig elkobozzák. A beadvány benyújtója, Juhász Imre, az ELTE jogi karának adjunktusa"
-Bár ez a hivatalos vélekedés nem sok jót ígér:
Az Európai Bizottság képviselője a petíciós bizottságban elmondta, hogy az uniós jognak "térben és időben korlátai vannak". Az időbeli korlátokra utalva rámutatott: az Európai Unió elődje 1957-ben jött létre, ezért nem foglalkozhat ezt megelőző jogi aktusokkal, vagyis az EU nem dönthet a Benes-dekrétumokról.
.........................
Továbbra is figyel tyim, és akit érdekel ez a kétségkívül rázós téma, az időnként szörfözzön ide!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 75 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások