Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Sok jó ember között egy NAGY EMBER.

E-mail Nyomtatás PDF

Rengeteg anyagot kapok érdekes, és egyenes emberekről.Hozzá egy saját kútfő, Őt sose felejtsük:

Krassó György - Wikipédia

Közeleg október, jön az ősz. De a Magyar Október Pártra vajon ki(k) emlékeznek?!

Kérlek Benneteket, idézzük fel ŐT! Én még láttam felvételt, ahol ülőkocsiban betolták, a NÉP elé...

.............................

Meglepően tájékozatlan véleményt kaptam. Az én hibám, valószínüleg nem volt türelem kibontani, végigolvasn!

Részletesen, ki is volt Ő?

Krassó György, nekem valahol példakép. Egyszerű kétkezi melósként kezdte, és elhitte, hogy a kommunizmus egy jó dolog! Jó fejű, értelmes melósként, érettségi nélkül tanulhatott egyetemen. -Ahol megértette, mi is a kommunizmus valójában-Azonnal felszámolt, minden kapcsolatot vele! Kizárták az egyetemről, és 20 év múlva szerezhetett diplomát. Részt vesz 56-ban a rádió ostromában, majd a fegyveres és az illegális ellenállásban, valamint haláláig a különböző ellenzéki mozgalmakban. 1957-ben tízévi börtönbüntetésre ítélték, de 1963-ban amnesztiával szabadult.

Előadója volt az 1980 körül működő "repülő egyetemnek", a Hétfői Szabadegyetemnek, 1981-ben 10 embert beidéztek, miután a szabadegyetemen megemlékezést szervezett az 1956-os forradalomról.

1982-ben „Magyar Október” névvel saját szamizdat kiadót hozott létre. 1985-ben Londonban meglátogatta haldokló bátyját – ekkor kért és kapott menedékjogot Nagy-Britanniában. A Szabad Európa Rádiónak és a BBC-nek dolgozott. Csak 1989-ben Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére tért vissza Magyarországra, de – Bokros Péter emlékezése szerint – csak egy súlyos csalódással lett gazdagabb (ld. itt). Megalapította a Magyar Október Pártot, amelynek a választáson való indulását a hatóságok adminisztratív úton akadályozták meg, ezáltal nem volt esélye, hogy bejuthasson a Parlamentbe. 1991-ben szívinfarktusban halt meg.

Kedves Kretai, nálam Krassó György sors és kebeltársa Nagy Imrének, Pongrácz Gergelynek, Wittner Máriának, nem sorolom tovább..Emlékszem, mikor már megrokkanva, "ülőkocsiból" szervezte pártját. Zsíroskenyeret osztott Csepelen, és szó szerint menekültek a kommunisták! -Valahová takarásba, ahonnan irányították pribékjeiket, kik megakadályozták, hogy bejusson a Parlamentbe! Trükkel, csalással! Krassó ebbe rokkant bele! A hazugságba, mellyel már akkor elcsalták a választásokat! Emlékszem egy -ritka kedves versikéjére:"A Magyar Október Párt, Csepel-szigeten járt, menekültek a kommunisták"

PESTI SRÁC volt, hogy kik is ők:

Az 1956-os forradalom mellett fegyvert fogó „Pesti srác” a forradalom egyik közkedvelt jelképe. A korai Kádár-korszak terminológiájában a pesti srác kitétel egyenlő volt a huligánnal.

1956 fiatal nemzedéke, akik már a kommunista diktatúrába szocializálódtak, sok visszaemlékezés szerint szívesebben fogott fegyvert, mint az idősebbek. Maléter hozzátette, hogy gyerekek kezében is látott fegyvert. Ők nem kaptak katonai kiképzést, ez veszélyes, fegyverezzük le őket. Azt mondtam, hogy a corvinisták több mint nyolcvan százaléka húsz éven aluli. Ezek a gyerekek harcolták ki a forradalom győzelmét, a nemzet hőseivé váltak, e gyerekeknek a kezéből nem vesszük ki a fegyvert” – emlékezik a Corvin köz főparancsnoka, Pongrátz Gergely. [1]

-Zárásként irodalmi munkásságáról:Maradj velünk. Krassó György írásai. (Összeállítás és jegyzet: Hafner Mónika, Zsille Zoltán.) Budapest, Magán–Zárka Kiadó, 1991. 388 p. Krassó György 1956-ban írt újságcikkeit, röplapokat, illetve börtönverseit, a 80–as években szamizdatként megjelent naplójegyzeteit és publicisztikáját, valamint a londoni emigráció idején a SZER számára készített jegyzeteit, elemzéseit gyűjti egybe a kötet, továbbá tartalmazza a Bozóki András által vele készített életinterjút.

...............................

Szerintem,  gondolatban már elnézést is kértél tőle! Talpig MAGYAR volt és  EMBER! Itthon, és nem az Óperenciás-tengeren túlról...

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 25. kedd, 07:16  

Hozzászólások 

 
0 #3 Bereznay András 2014-10-04 16:24
Kedves tyima!

Öröm volt számomra fölfedezni Karssóról írt megemlékezését. Valóban nagy ember volt.
Idézet
 
 
+1 #2 tyima 2012-09-25 06:51
Felületes vagy, mi történik Veled?
1946–1952 között volt a kommunista párt tagja, ahová korengedménnyel lépett be. A csepeli vasgyárban 1951-ben horizontál-esztergályos oklevelet szerzett, amivel 1951-től a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudo mányi Egyetemen munkásfiatalkén t érettségi nélkül tanulhatott tovább. 1955-ben, az államvizsgái előtt kizárták az egyetemről, ahol csak 1976-ban szerezhetett diplomát. 1977-ben doktorált közgazdaság-tudományból.

Az 1956-os forradalomban részt vett a Rádió ostromában, majd a fegyveres és az illegális ellenállásban, valamint haláláig a különböző ellenzéki mozgalmakban. 1957-ben tízévi börtönbüntetésr e ítélték, de 1963-ban amnesztiával szabadult. Majdnem élete végéig rendőri felügyelet alatt volt.
Idézet
 
 
0 #1 2012-09-24 19:31
" 1951-től a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudo mányi Egyetemen munkásfiatalkén t érettségi nélkül tanulhatott tovább. "

Bocs Zolikam,de ez az egyetlen mondat mar mindent elarul a te "nagy" emberedrol....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 104 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások