Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Diáktüntetések. "nem röghözkötés"?!

E-mail Nyomtatás PDF

Napok óta téma, az utcán demonstráló tömegek. Vajon miért is vonultak ki, és kik is ők?! -No meg miért tüntetnek, és mit akarnak elérni? Mind-mind fajsúlyos kérdés! Akkor nézzük a száraz tényeket. Központi Statisztikai hivatal(KSH) adatai:

"A 2011/2012-es tanévben Magyarországon 1 millió 898 ezer gyermek és
fiatal – az érintett 3–22 éves népesség 90%-a – vesz részt óvodai nevelésben,
nappali rendszerű iskolai oktatásban és nappali tagozatos felsőfokú
képzésben. Közülük óvodai nevelésben 341 ezer gyermek részesül, az
általános iskolai oktatásban 748, a középfokú oktatásban 567 – ezen belül
szakiskolákban 139, középiskolákban 428 – ezren tanulnak, a felsőoktatási
intézmények hallgatóinak száma pedig 242 ezer".

Tehát középfokon 567 ezer, felsőfokon 242 ezer tanulót jegyezhetünk. Több mint 800 ezer tanulóról beszélhetünk.
"Sajnálatos módon nem mindenki hagyja el úgy az iskolapadot, hogy az
adott szintet sikeresen befejezte. Az oktatási, képzési rendszerből alacsony
szintű végzettséggel, vagy anélkül kikerülők aránya a fiatal népességben,
az ún. korai iskolaelhagyók1 a leszakadó rétegekről nyújt fontos információt.
Az Európai Unió EU2020 stratégiai célkitűzéséhez igazodóan
Magyarország vállalta, hogy a 18–24 éves népességen belül a korai iskolaelhagyók
arányát 2020-ra 10% alá csökkenti. A 2010-es adatok alapján
az EU-n belül ennek a mutatónak az értékei széles skálán (5–41%) mozognak.
Magyarország helyzete a 11%-os értékkel viszonylag kedvező:"

(Tehát Hazánkban a funkcionális anafabéták aránya 11%. ez számokra levetítve: Általános iskolásaink száma:748ezer, az  11%, nagyjából 82ezer. azaz nyocvankétezer gyereknek, nincs meg a 8 általánosa sem)!

De vissza a középiskolásokhoz:

2011-ben, a szakiskolát elkezdettek száma 91 936 volt, a szakközépiskolát elkezdetteké  68 131  A szakiskolát sikeresen befejezettek száma: 22 088 a szakközépiskolát  befejezettek száma: 26 228.

Tehát a szakiskolások, mintegy 25%-a, a szakközépiskolások 40%-a fejezi be eredményesen tanulmányait! Nézzük a közép és felsőfok adatait 2011-ben:

"Az egyetemek és főiskolák nappali tagozatán oklevelet szerzettek számának
növekedése megtorpant. 2011-ben 35 ezren a 22 éves korosztály
28%-a fejezte be sikeresen felsőfokú tanulmányait, ami háromezer fős,
illetve több mint 2 százalékpontos csökkenés az előző évihez képest"

          8 oszt. befejezett:                    érettségizett:                      felsőfokú oklevelet szerzett:

    99,4                             76,4                                          35,1

Azaz 242 ezer felsőoktatási  tanulóból, 35 ezren tudtak végezni!!!Nincs 15 %. Magyarán mondva leírhatom, hogy az iskoláinban a tanulmányaikat sikeresen befejezők aránya, jó ha összességében 30-35%. A főiskolásoknál meg a 15% kifejezetten elgondolkodtat...Miért nem fejezei be a tanulmányait, mintegy 318.651 fő?! Igen, Kedves Olvasóm, amennyiben a KSH. adatainak hinnünk lehet, háromszáztizennyolcezer fiatal csak van, és nem tudni mit csinál az iskolákban?!Leírom, időt húz, túlél, lébecol, menekül a munka elől túlnyomórészt!Várja a nagy külföldi lehetőséget, vagy a helyezést az énekversenyen többnyire, esetleg a sült galambot...és ha jól értelmezem, a magát a népünk szavának tituláló napilap címfotóját, ezt ingyen szeretné megtenni...Mert nem akar röghözkötést!

-Alig háborodtam fel! Igazat adok nekik addig, amíg a kormány arrogáns, pökhendi stílusa sértő számukra. Önérzettel rendelkezvén, számomra is! De midőn az edzői, vagy gépkezelői, esetleg kazánfűtői tanfolyamaimat magamnak kellett szponzorálnom. Vagy aláírnom egy céghez, sport klubhoz, több évre, ha ők fizették. Meg minden egyes ismerősömnek! Akkor mire fel kéri a fiatal az ingyenességet, főleg úgy, hogyha azon kevesek közé tartozik, aki végez, nem akar semmiféle ellenszolgáltatást..?!

Az igazságérzetem azt diktálja, aki ingyen akar tanulni, igen is itthon kamatoztassa a tanulmányainak megfelelő ideig tudását, ahogy a társadalom minden más rétege. Innentől a cirkuszuk zsibvásár, pár ráérő politikussal megerősítve, esetleg gyengítve...Karácsonyi ajándék. Apropó a tyimesség is készül a Kedves Olvasóinak meglepivel...Figyu csak:

Módosítás dátuma: 2013. február 01. péntek, 08:36  

Hozzászólások 

 
+2 #3 tyima 2012-12-22 08:54
Ez az, Kedves Ricsi nevű!
..."talpra magyar, hí a haza" rohanjunk a harcmezőre!
Nem tűnsz kialudtnak, kipihentnek...Lassan elgondolkodok, cenzúrázzam-e vagdalkozó, vulgáris írásod?!
Az egyetemek általában 5 évesek, tehát nem 4, hanem 5 évig fröccsöztek a tanulók! Illetve a nem tanulók, mert túlnyomó többségük melegedni, meg tökéletlenkedni járt-és jár oda!
.....................
Lényegében azt írtad, mint a én a cikkben, és mint MA a hsz.-ében. Csak mindketten stílusba csomagoltuk mondandónkat...
MA megoldást is kínált, méghozzá elég ötleteset!
Idézet
 
 
-1 #2 2012-12-21 17:08
Télirózsás Diákforradalom?! Mi a túró, Károlyit és Kun Bélát nem akarjátok visszahívni hülye, idióta balliberális barmok? Ott cseszte el a Fidesz, hogy annak idején (1998-2002) minden fiatalt egyetemre akartak zavarni. Ezért dolgoznak most a földeken romániai cigányok, mert a parasztság is egyetemre küldte a gyerekét. A világ meg tele van diplomás analfabétákkal, akik azt hiszik, hogy ők aztán mindent tudnak a világról, mert 4 évig fröccsöztek a kocsmákban, félévente meg összepuskázták a vizsgákat. Nos, az én adómból igenis kössék röghöz az egyetemistákat (mert már csak a röghöz kötést akarja a kormány). Nehogy már a mi pénzünkön taníttatott orvosok majd a négereket gyógyítsák Londonban. Akinek ez nem tetszik, az húzzon vissza a parlagon álló földekre, és gazdálkodjon!
Idézet
 
 
+1 #1 MA 2012-12-21 16:46
A be nm fejezett képzés részben az iskolarendszert , részben a tanulók szorgalmát minősíti, én nem tudnám megmondani, hogy melyik mennyire számít. A tandíjat szinte minden eddig kormány be akarta vezetni. Tény, hogy nehéz fenntartani nélküle a felsőoktatást, de az is tény, hogy diszkriminatív, hiszen ha van tandíj, akkor csak a gazdagok tanulhatnak. A röghöz kötést okosabban csinálnám. Menjen csak ki külföldre aki akar, de magyar állampolgárként a külföldön szerzett jövedelméből is nálunk adózzon, így visszajönne a képzésre fordított pénz a magyar államnak (sőt, a magasabb külföldi fizetésből még gyorsabban visszajönne, mint a hazaiból), és ezzel mindenki jól járna. Persze az igazi megoldás a hazai munkahelyteremt és lenne, akkor nem mennének külföldre a diplomások. Amúgy meg én az egyetemek, főiskolák felelősségévé tenném, hogy aki végez, diplomát szerez, az el is tudjon helyezkedni! Akkor talán nem hirdetnének meg az állami fejkvóta miatt mindenféle olyan szakot, amire nincs piaci igény, és így kevesebb munkanélküli lenne.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 109 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások