Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tavaszi "drágaság"

E-mail Nyomtatás PDF

 

Régen barangoltam, a lakhelyemen -számomra- elérhetetlen, Echo TV-n. Itt volt hát az ideje kincskeresésre indulnom! Sikerrel jártam ismét:

Szirmot bontott a világ legdrágább virága Nyíregyházán

Szirmot bontott a világ legdrágább virágaként emlegetett kamélia a Nyíregyházi Állatparkban - közölte az intézmény sajtószóvivője szombaton az MTI-vel.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta: a harangvirágúak rendjébe, a teafélék családjába tartozó, barnásvörös színben pompázó kamélia az állatpark Zöld Piramis elnevezésű létesítményében látható, ahol Ázsia állat- és növényvilágát mutatják be.

A sajtószóvivő hozzátette: az állatkert botanikusának, Boronkai Ferencnének a tájékoztatása szerint a növény Kelet- és Dél-Ázsia legmagasabb hegyeiben tenyészik. A földrész leggazdagabb embereinek házasságkötése alkalmából készítettek a virágából egykor csokrot, és mivel a nehezen járható hegyekben kellett szedni, érthetően csak nagyon drágán lehetett hozzájutni.

A fennmaradt írások szerint Koreában már az időszámítás előtti 1200-as években a gazdagok esküvőjének dísze volt a virág, a hosszú együvé tartozást, a hűséget szimbolizálta.

Az örökzöld, mélyzöld lombú cserjének mintegy 100 fajtája él Ázsiában, főként Kína, Japán és India hegyeiben. Közülük több dísz- és haszonnövény, a legfontosabbnak a japán kamélia és tea számít.

A növény a nevét az egykori cseh botanikus, George Josef Kamel nevének latinos változatáról kapta.

A különleges növény festőket, költőket és írókat is megihletett az évszázadok során. A virághoz kötődő legismertebb mű a francia író, Alexander Dumas alkotása, a Kaméliás hölgy című regény. A mű főszereplője mindig egy csokor kaméliát tartott magánál, mert allergiás volt az erős virágillatokra, az ázsiai cserje több fajtájának szirma viszont illat nélküli.

Több faját dísznövényként parkokban ültetik, ezek közül a legismertebb a többnyire közönségesen csak „kamélia” néven emlegetett japán kamélia (C. japonica). Számos kertészeti hibridje is ismert.

Haszonnövényként legismertebb a teacserje (C. sinensis), amelynek leveléből készült főzet a tea.

A szaszanka (C. sasanqua) és az olajkamélia (C. oleifera) magvából Kínában olajat nyernek.

250px-Camellia_fraterna_2006-05-03_020

250px-Camellia_x_williamsii_Brigadoon

Módosítás dátuma: 2013. február 11. hétfő, 16:42  

Hozzászólások 

 
0 #2 tyima 2013-02-12 09:29
Sokféle közösségi portálnak voltam tagja. Némelyiknek vezetője(adminj a) is. A tapasztalat szülte döntésem az, hogy az ilyen nyilvános közéleti szereplésnek, mindig vita cirkusz, veszekedés lett a vége! Minél többen olvastak, annál több lett az ellendrukker, a magát, nálam jobbnak, okosabbnak, értékesebbnek gondoló! Van is ilyen ember, gondolom nem kevés...
-De beleuntam a nyilvános csatározásokba, parttalan vitákba. Hirtelen, vagy három olyan egykor népszerű, többezres taglétszámmal bíró portál jut eszembe, ami széthullott, mert túl sokan lettünk! Ahonnan szó szerint menekültem, vagy kizártak akárkicsodák. Nagyon kivételes eseménynek kell történnie, hogy a tyimességet felvigyem Twitter, F..búk, vagy ilyen valamikre.Maradjon meg a tyimesség a pár Barátomnak, akikkel cserélünk itt eszmét a magunk visszahúzódóbb módján!
A nagy F..búk, maradjon meg a sztároknak, celebeknek, a maguk magánéletét kiteregetőknek. No meg a hirdetéseket elviselőknek...
-Aki ismer, úgyis megtalál...
.....................
-Természetesen tisztelettel köszönöm, azon Kedves Olvasóim meghívóit, kik heti 3-4 alkalommal hívnak ide-oda!Hogy nem regisztrálok sehová, annak a fentebb leírt oka van!
Idézet
 
 
0 #1 MA 2013-02-11 18:12
Kár, hogy nincs Facebook megosztás gomb a cikkeidnél,ezt szívesen megosztanám az ismerőseimmel.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 123 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások