Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hagyomány, a percnyi divat ellen. Olimpia...

E-mail Nyomtatás PDF

 

Ömlik a "nyugati kultúra"! Tévék, rádiók, hirdetések, reklámok másznak elő pofátlanul az egérlyukból, hátad mögül...Keresve a tűréshatárt, bomlasztva elmét, megfertőzve mindent és mmindenkit! Térdig járok Valentinka napban, önmegvalósított sztárokban, a műanyagban, gagyiban!

-Azt gondoltam, az emberiség kiépíti védekezési mechanizmusait, és védi fellegvárait...-Erre mit hallok?! Hogy az olimpiáról törlik  a birkózás sportágat, a modernizáció jegyében!!!Vagy miért..?A teringettét...Az a liberális döntéshozó percnyiemberke, tudja, miről döntött?

"Kr.e. 776 után. Az olimpiai játékok létezése ettöl az idöponttól kezdve bizonyítható történelmileg, de egy Olüpiában talált diszkosz feliratának tanúsága szerint már Kr.e. 1580-ban is rendeztek itt ünnepi játékokat, s valószínüleg ekkor sem elöször. Egyetlen ókori nép sportéletéröl sem maradt fenn annyi szóbeli hagyomány és írásos dokumentum, mint a görögéröl, leghíresebb sportünnepük, az olimpiai játékok eredete mégis a legendák homályába vész.

Az antik olimpián a birkózás kezdetben csak, mint az ötösverseny, a pentatlon utolsó versenyszáma szerepelt, palé néven. A pentatlon gyöztese nem biztos, hogy valamennyi, igen eltérö testi és lelki adottságokat igénylö versenyben (futás, távolugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás és birkózás) gyözedelmeskedni tudott, ezért bajnok lehetett valaki akkor is, ha csak az utolsó versenyszámban a birkózásban maradt alul a többiekkel szemben. Ez magyarázza, hogy az antik pentatlon versenyzök közül mindössze egyröl tudunk, aki a pentatlon birkózásban is gyözött, ez is a gyermek versenyek egyik gyöztese volt: a spártai Eutelidász."

-Szándékosan választottam ezt az idézetet! Mert benne van az első olimpia ideje, a versenyszámai (5) és az ötkarika mottó eredete...Nos, amióta az emberi tudat felfogta azt hogy OLIMPIA, a birkózás azóta ott van, egybeforrt vele! S' mint tudjuk, valamikor háborúkat is berekesztettek az olimpia miatt, mert SZENT volt! Mára már nem az! Jelenünk percemberkéi közül, néhányan úgy döntöttek, már unalmas és fárasztó a többszáz, esetleg többezer éves hagyomány...Ideje lenne pár bizonytalan eredetű sportágat, vagy valami hasonlót bemutatni a birkózás helyén!  
Leírom ide, micsoda hóbortos mozgásokra akarják lecserélni, ezt az ősi sportágat 2020 után:vusu, sportmászás, görkorcsolya, fallabda, karate, wakeboard, baseball, softball.
A vusu kínai küzdősport, 1949.ben alakították szövetségét. A sportmászás? Biztos jól közvetíthető, látványos, de inkább néhány jóbarát erőfelmérője...Görkorcsolya! Istenem, hát húzzon korit aki akar, és robogjon tova, de hogy mi köze egy olimpiához?!Fallabda? Tipikusan egy kisebb közösség, kényelmesen közvetíthető délutáni testmozgása. Talán a karate a legismertebb! Nagy tömegeket mozgat meg, de már annyiféle szakágra  és szövetségre bomlott, hogy számomra lassan követhetetlen. Wakeboard? Vizisízés,  egy nagyon jó móka. Száguldani a hullámokon remek élmény lehet, de mint olimpiai sport, na ne?! Utánanéztem, a google büszkén írja, az USA-ban 3000 tagja van...Baseball? Az amerikai kontinens játéka. Egyik fajtája a softball!-Gondolom, azért került a felveendő-repertoárba, hogy az újabb amerikai őrület, ki ne maradjon valahogy!
-Nos, ezen, többnyire egy földrész délután szórakozásait akarják behozni a világ legnagyobb seregszemléjére! Egy tradicionális, ősi sportág helyett...Hozzák a derék amerikaiak. Egy Extrém Sportok Seregszemléjére, ahová való! Rendezzék meg ezt is négy évente, mint az olimpiát, de ne sajátítsa ki! -Bár a pénzes Coca Cola, már elért ezt azt...Emlékszünk, mikor az olimpiát megálmodó görögöktől elcsalta a jubileumi rendezés lehetőségét ":Meglepetés volt a helyszín kijelölése, mert 1996 az újkori olimpiai játékok kezdetének 100. évfordulója volt. 1990 őszén Tokióban a hat jelölt – Athén, Belgrád, Manchester, Melbourne, Toronto és Atlanta[2] – közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mégsem az esélyes görög fővárosnak ítélte a rendezést."
.........................................................
ui: azóta tudjuk, hány NOB-döntéshozó bukott meg, mert lefizették, ugye?!
Módosítás dátuma: 2013. február 14. csütörtök, 09:45  

Hozzászólások 

 
0 #4 tyima 2013-02-21 12:13
Indián, Indián, megsérted a nagy libsi katyvaszt...
.................
-De tetszik, amit írtál!
Idézet
 
 
0 #3 indián 2013-02-19 18:24
Ennyi ökörséget?Lehet,hogy bennem van a hiba,de a felét még csak nem is ismertem!
Remélem,hogy ezt még átgondolják az illetékesek,és nem csak a nagy amerka fenekét nyalják hanem egy picit gondolkoznak is!
Idézet
 
 
+1 #2 tyima 2013-02-16 08:56
...egy darabig...Aztán csak beleun a Nép...
Idézet
 
 
0 #1 MA 2013-02-14 19:07
Ez van, ha bizottságok döntenek valamiről. Ha bizottság dönt, nincs felelős, bármit megtehetnek.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 101 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások