Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Mi az a nemzeti?

E-mail Nyomtatás PDF

Naponta tűnik fel nemzeti Jancsika. Mindig mond valami tüneményeset. Hol a megélhetést prognosztizálja 47 ezer körül, hol a felejtést tiltaná meg, most pedig a dohányzási szokásokat szabályozza. Édes pofa, és szenvedélyes...Hogy miért hívtam nemzetinek?Mert valamitől indíttatva, az ötleteire mindig egyféle jelzőt aggat:nemzeti. Jancsika tehát azt szeretné sugallani barátainak, üzletfeleinek, hogy az ő magvas gondolatai, mondásai nemzetiek! Értem valahol beteges ragaszkodását ehhez a jelzőhöz. Akármerre nézek, akármit hallok, öltönyös nénik és bácsik igyekeznek a fejembe sujkolni, hogy ők a nemzetiek! Nemzeti a földjük, gépjárművük, intézményeik, bankszámláik, trafikjaik, cégeik, vallási felekezeteik, naponta változó álláspontjaik...

Ej te Jancsika, nem tudod  mi az a nemzeti valójában! Nem attól válik azzá, hogy úgy hívod magad! De ne  ám..."A nemzet szó eredete a középkorra tekint vissza, amikor a – többnyire a latin natio, nationes – kifejezéssel körülbelül az egy uralkodó alá tartozó, földbirtokkal rendelkező, fegyverfogásra jogosult, kollektív jogokkal rendelkező nemesemberek összességét jelentette."(vagy ha ekként értelmezted, akkor értem, hogy csak magad, és pár cimborádat hívod így) De folytassuk csak:" A szó azonban jelentett céhet és egyetemi közösséget is! Sajátos összetartozás-tudattal, többnyire közös eredetmítosszal stb. is rendelkeztek, egy etnikumhoz tartoztak, és azonos nyelvet beszéltek. Mindez alapvető feltétel." 

-Na itt már érzed Jancsika ugye, hogy milyen fura is tőled ez a jelző önmagatokra!?Hát még ha elolvasod, ami most jön: "Másfelől a nemzet fogalma nem foglalta magába a parasztságot és a városi polgárságot.(De ez alól is volt kivétel, Erdélyben például  a középkorban elismert három nemzet egyike volt a szász városok polgársága. A másik kettő a magyar és a székely volt: jellemző, hogy a magyar ajkú, de kollektív előjogokkal rendelkező székelységet önálló nemzetnek tekintették.)"

-Ez a lényeg Jancsika! Meg az, hogy az általad kisajátított jelzőt valójában nem önmagunknak adjuk! Azt egyszerűen érezzük! Belülről a lelkünkből fakad, úgy élünk, úgy remélünk, hogy nemzetivé váljunk! De, hogy igazán megértsd Jancsika, ide másolok neked egy igazi Nemzetit: 

NEMZETI DAL

(Hanganyag)

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordtunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

(Pest, 1848. március 13.)

...........................

Tanulgasd és szégyelld el magad!


Módosítás dátuma: 2013. július 07. vasárnap, 07:15  

Hozzászólások 

 
0 #7 tyima 2013-07-18 01:13
Szerintem is félreértette, de egy személyes találkozó, sok mindent tisztázhat Laci bácsi...Akár pénteken!?
Idézet
 
 
0 #6 Torma László 2013-07-09 15:39
Ricsi engem nagyon félreértet, nem a Petőfit akartam szerbesíteni hanem a Petrovicsot magyarosítani, ha meg tud érteni. Különben ki a jobb Horvát, az aki Mohácson ült vagy Grácban meg Bécsben,ameddig a háború elmúlt, vagy az a magyar aki horvát oldalon az utolsó pillanatig harcolt Vukovárban a szerbek ellen ? Ami pedig a tyima kérését illeti, hát elmondom hogy bánáti magyar vagyok, aki most Horvátországban él, de ottan is meg itten is azt tapasztaltam, hogy magyarnak lenni lehet, de bizony ez nem könnyű dolog. A horvát ismerőseimet arra tanítottam ki, hogy ne higgyék el senkinek hogy magyar, ha legalább egy bicska nincs nála, ha értik mire gondolok. És így edddig valahogy megéltem a nemmagyarok között, nem hencegve magyarságommal, de nem is adva azt föl !
Torma László
Idézet
 
 
0 #5 Ricsi 2013-07-09 00:47
Én úgy tudom, Szendrey Júliának máig élő leszármazottja van. Ez igaz lehet ?
Idézet
 
 
0 #4 Ricsi 2013-07-09 00:37
Idéznék a wikipédiáról, amelyet aztán tényleg boldog, boldogtalan szerkeszthet:
" Édesapja, Petrovics István (Kartal, 1791. augusztus 15. – Pest, 1849. március 21.) mészárosmester, a közhiedelem szerint szerb, újabb kutatások alapján szlovák családból származott, de magyarnak vallotta magát. Apjának szlovák származását valószínűsíti annak evangélikus vallása (a szerbek általában ortodoxok), illetve Kiss József és Jakus Lajos kutatásai, akik apai ágon 1685-ig, a Nyitra vármegyei Vagyócig vezették vissza Petőfi származását. Vagyis a Petrovicsok csakúgy Felvidékről származnak, mint az anyai ág, amely a Turóc vármegyei Necpál községből ered ''

Tehát a helyzet egyszerű, elmagyarosodott szlovákok ( tótok ) akik az évek során asszimilálódtak a magyarsággal. Tehát Petőfi származásilag is magyarnak tekinthető.
De valóban hasonlóra gondoltam az előző hozzászólóval.
Idézet
 
 
0 #3 tyima 2013-07-08 08:45
Félreértetted kedves Ricsi!
Petőfi apja valóban Petrovics volt. Torma úr pont arra gondolt, amire Te! Származása ellenére vallotta magát Magyarnak Petőfi, és fogott fegyvert azok ellen...Én meg attól vagyok rosszul, ha félreértesz valamit, ráadásul továbbfűzöd és torz teóriákat gyártasz! Liszt úgy vallotta magát Magyarnak, hogy nem beszélte a nyelvet...
Nyugodtan nézz utána ezeknek, és ne fáradtan szórd világgá felületességed!
-Torma urat felkérném, írja le nyugodtan honnan származik, és hogyan tud ott élni!Meglepődne Ricsi, azt hiszem...
Idézet
 
 
0 #2 Ricsi 2013-07-07 23:48
Na már Petőfit is szerbezik, az eszem megáll. Az ilyenektől mindig rosszul vagyok. Ez közhiedelem, mészárosmester volt, újabb kutatások alapján már szlovák családból származik. Ezek a szomszédos országok, mivel soha nem voltak önállóak elkezdtek kreálni maguknak történelmet. És ezeket pont mi, magyarok hisszük el. Emeljük már fel fejünket és legyünk már büszkék egy Hunyadi családra ( akik szintén nem románok voltak... ) egy Petőfire ( aki se szlovák, se szerb soha nem volt ) vagy Horthyra ( szintén nem román volt ) és minden nagyobb történelmi személyeinkre. Ők magyarok voltak, és letettek valamit az asztalra, követendő példa. Mindannyiukban közös volt a hazaszeretet, és a hazájukhoz való hűség. Azért is butaság olyanokat mondani hogy Petőfi szerb vagy szlovák származású, értelmét veszíti ez a nézet ha azt nézzük, hogy a forradalomban is a szerbek vagy szlovákok ellen fogott fegyvert!
Embert úgy ítélünk meg, hogy mit tett azért, hogy jobb legyen, milyen ötletekkel állt elő, ami előrébb vinné az országot. Itt nem feltétlen eszmékre, vagy dogmákra gondolok ( egyikben sem hiszek ) Ezért én is elutasítom a pár deci pálinka után üvöltöző náci jelszavas magyarokat, bár még mindig jobbnak tartom a liberális szabadgondolkod ónál, aki szerint mindent szabad, minden szabad.
A nemzeti egyébként egy nemzetet jelent, amely megkülönböztet a többitől, bár értelmetlennek tartom sokszor a használatát, pl. a dohányboltok előtt is a " nemzeti " jelzőt, hiszen nem csak magyar dohányokat lehet ottan venni. Igaz, szépen mutat a nemzeti színűre festett felirat a dohányboltok előtt, csak feleslegesnek tartom. Ugyanakkor az, hogy haverjaimnak adom a zsíros üzletet, attól nem fogunk egyről a kettőre jutni! Esetleg a haverok pénztárcája duzzad, de az egyszerű munkásé semmiképp.
Idézet
 
 
0 #1 Torma László 2013-07-07 09:09
Nagyon jó hogy idézve lett a Nemzeti dal, főleg azért ha azok részére akik nem tudnák hogy Petőfi Sándor tulajdonképen Petrovics Alekszandar ti.szerb származású. És ez azt mutatja amit egy erdélyi okos embertől hallotam, hogy magyarnak lenni nem a nyelven, ősőkön, hagyományokon múlik hanem a VÁLLALÁSON, azaz azon hogy válaljuk azt a sorsot ami abból ered hogy magyarnak valjuk magunkat. Petőfi pl.ezt vállalta, és ennél fogva nagyobb magyar sok nemzetiséggel hencegő "nagymagyarnál" !
Torma László
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 64 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások