Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hazánk Nobel -díjasai:

E-mail Nyomtatás PDF

-Mindig is érdekelt, hogy a sokak által dícsért, -vagy épp lenézett, magyar szellem milyen is valójában?! Vajon a Nagyvilág milyennek lát (látott) minket, magyar embereket...                                  Nyilván, erről igazán hiteles képet soha nem fogok kapni! Viszont EZ a lista, valamit sejtetni enged, hogy milyen is a magyar ember !

A magyar származású Nobel-díjasok:

Szent-Györgyi Alberttel együtt 12 magyar származású ember részesült e rangos kitüntetésben, tiszteletükre 1995-ben, a Nobel-testamentum centenáriuma évében a Magyar Posta bélyeget bocsátott ki. Közülük Lénárd Fülöp az 1904. évi fizikai, Bárány Róbert az 1914. évi orvosi, Zsigmondy Richárd az 1925. évi kémiai, Szent-Györgyi Albert az 1937. évi orvosi, Hevesy György az 1943. évi kémiai, Békésy György az 1961. évi orvosi, Wigner Jenô az 1963. évi fizikai, Gábor Dénes az 1971. évi fizikai, Polányi János az 1986. évi kémiai, Wiesel Elie az 1986. évi béke, Oláh György az 1994. évi kémiai és Harsányi János az 1994. évi közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje.E körben láthatóan a természettudományok művelői dominálnak: három-három fizikai valamint fiziológiai-orvosi, és négy kémiai díj egészül ki egy békedíjjal és egy közgazdasági díjjal. A magyar Nobel-díjasokra jellemző az interdiszciplinaritás. Szent-Györgyi Albert például az orvostudomány felől indult, és a biokémián át a fizikához ért. Békésy György fordított utat járt be: fizikusi alapképzettséget szerzett, fizika professzorként is oktatott, hírközlési mérnökként kutatott, és fiziológiai-orvosi Nobel-díjat kapott.

zent-Györgyi Albert volt az egyetlen magyar tudós, aki Magyarországról utazott Stockholmba átvenni a legrangosabb tudományos díjat. A Nobel-érmet ma is szülővárosában, Budapesten,           a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik.

Módosítás dátuma: 2010. március 10. szerda, 10:09  

Hozzászólások 

 
+1 #2 tyima 2010-03-12 15:26
A fene vigye el...
Mégsem volt teljes a lista...
-Nos így 13, azaz tizenhárom (?!) Nobel-díjasunk van!
a szám lehet szerencsés, és kevésbé az...
-Andris, köszönöm az igazítást!
-Nem nagyon jönnek a képek a lakhelyekről (címlapon olvasd légyszíves!)...
Idézet
 
 
0 #1 andrás 2010-03-12 11:26
És Kertész Imre: irodalmi (2002).

Büszke vagyok a sok Nobel-díjasunkra.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 87 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások