Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Általános, másság, és zsenik.

E-mail Nyomtatás PDF

A mai megyei napilapban olvastam egy levelet. Vélekedését az újságolvasó, szinte törvényként így közli:

Fogadja el, és tartsa tiszteletben a többségi társadalom, a homoszexualitást, az értelmi fogyatékost, mozgáskorlátozottat, és a zsenit...

-Nem akarom törvényként elfogadtatni a véleményem, ám leírom azért!

Hosszú évek óta foglalkozom emberekkel. Gyerekekkel, felnőttekkel. Találkoztam mozgáskorlátozott labdarúgóval. Leszbikussal, homoszexuálissal, autistával, hiperaktívval és zsenivel is. Írhatom talán, hogy nem lehet általánosan vélekedni róluk, és nem is lehet egységes bánásmódban részesíteni őket! Mozgáskorlátozott focistáim imádták a labdarúgást. Nyilván a bedobást nem ők végezték el, és a csapattagok segítettek cipőbekötésnél, öltözésnél. Türelem kellett hozzájuk, és ők szorgalommal pótolták hiányosságaikat. Megható volt látni igyekezetüket, de ők is tudták, hogy egy bizonyos szintig játszhatnak csak együtt a többiekkel!

Homoszexuális vagy leszbikus játékosaim, csendes, megbízható csapattagként játszottak és játszanak, egy kivétellel...Az egy kivételt leszámítva, meg kellett találni a helyüket a csapatban. Amit esetükben nehezen kezeltem, az, hogy egymáshoz vonzódásukat nyíltan tették! Látta ezt serdülő, ifista, felnőtt...No és szülő is...Kinek arra a kérdésére, hogy vajon ez az életforma innentől mennyire lesz szokásos, nehezen tudtam mit mondani!? Nem hiszem, hogy a 10-13 éves lánynak-fiúnak, kötelező testközelben átélni, egy-egy ilyen pillanatot...Legyen ez magánügy, és otthon derüljön ki a szexuális beállítottság!

Autista gyermekfocistámmal különös a kapcsolatom! Soha nem lesz válogatott labdarúgó, de EMBER lehet...Nagyon ragaszkodó, csendes, ő hol a pálya világát éli, hol hosszú percekre ellebeg saját világába...Olyankor a mesét éli a Természet, egy állatka, madárka lesz a társa, és én tiszteletben tartom. Nehéz volt elnyernem bizalmát, mára titkokat oszt meg velem, és tisztelem ezért, köszönöm neki! Figyelek rá, óriási türelemmel, és csodálom valahol! Ki tud kapcsolni, nincs számára eredmény, csak az ő saját világa, hosszú percekre...-Ahol biztos jól érzi magát...

A hiperkatív szinte nem áll le! Jó vele dolgozni, addig, amíg figyelmét a gyakorlat le tudja kötni...Az elméletet, vagy konditermet nehezen viseli. Terhelhetősége szinte végtelen, ezért nehéz nála a fáradtságot elérni...

A zseni más téma...Vele külön is kell foglalkozni, bárhogy próbálja a levélíró, egységbe tömöríteni a többiekkel! Hiszen azért zseni, mert egy született tehetség, ő nem tanulta, örökölte, az átlagnál jobb képességeit! Ezt a képességet, CSAK AKKOR lehet, az átlag fölött tartani, ha külön ápolom, ápoljuk...Pont az a cél, ne süllyedjen vissza átlagnak, hanem emelkedjen ki, és jelentsen egy olyan szintet, ahová el lehet jutni, amihez lehet mérni más teljesítményeket!

-Én meg így látom, a levélíróval ellentétben...


Módosítás dátuma: 2014. augusztus 21. csütörtök, 12:20  

Hozzászólások 

 
+1 #7 tyima 2014-08-30 07:21
Barna érvelését is logikusnak érzem! Tehát ő is máshogy kezel egy meleget, zsenit, és megint máshogy a fogyatékost!Nem lehet egységes bánásmódban részesíteni a teljesen eltérő embereket!
-Viszont itt gondolkozom el azon, hogy közel 200 ezer ember olvasta el a levélíró téves állításait, tehát túl nagy médiafelületet kapott egy téveszme ismét...Ahogy a mostani világunkban, szinte természetes...Meddig lesz ez még így?!
Idézet
 
 
+1 #6 tyima 2014-08-30 07:07
Na ez az Fatima, tökéletesen igaznak érzem amit írsz! Egy fociedzés, az fociedzés!Ahol egységes viselkedés forma vonatkozik mindenkire...Mert egy nyilvános csoport életéről van szó. Ahogy az utca is nyivános...Tehát ne egy csoport sajátítsa ki! Mert a többieket nyomja el, mikor valami büszkeséget hangoztatva zavarja a többit...Legyen hidegen, vagy melegen, mindegy nekem, otthonában büszke, és innentől magánügyévé válik!Vissza cikk mondájára:Nincs igaza véleményem szerint a levélírónak, mert egy zsenit, egy meleget, értelmi fogyatékost, vagy testi problémást, nem lehet egy kalap alá venni!
A zseni külön kategória. A meleg is. A fogyatékos is. Mind-mind más viszonyulást, más bánásmódot igényel...-Persze értem én a levélírót, ajelen kor szokásának megfelelően, a melegséget akarja a többi viselkedési forma fölé emelni...
Idézet
 
 
+1 #5 tyima 2014-08-22 07:02
Németh Barna 2:

"A sport szerintem egy remek ránevelés és hozzászoktatás ahhoz, ami később egy cégnél várja majd őket. Csapatmunka, fegyelem, szabályok. Ezeken belül kell nekik önmagukat megtalálni, ahogy a cikk is írja.

Abban is egyetértek, hogy a más embereket (autista, mozgáskorlátozo tt, zseni) máshogy kell kezelni. Mindenkit saját magához kell mérni, nem pedig a világ legjobbjaihoz. Ez azt jelenti, hogy a zseninek olyan feladatot kell adni, ami neki kihívás. Mindig kihívások elé kell állítani, így fejlődik mindenki szerintem. Legyőzi önmagát és azt megteszi, amit előtte még soha.
A zseni mindig olyat akarjon megtenni, ami lehetetlen, hiszen a lehetségeset már megcsinálta. Így persze megfelelő pedagógiai módszerekkel az autista, a hiperaktív és a mozgáskorlátozo ttak is megfelelő törődést és kihívásokat igényelnek.

Ha fociról beszélünk szigorúan -mi másról-, akkor azt látom, hogy bárkiből lehet zseni, csak meg kell találnunk az eszközöket nekünk edzőknek, amivel ki lehet hozni belőle. Ki tudta Diego Costáról 5 éve, hogy kicsoda? Ki tudta a 19 éves Lewandowskiról anno, hogy kicsoda? Most pedig előbbi idén, míg utóbbi tavaly játszott BL-döntőn....
Itt szerintem arról van szó, hogy ki mennyire akarja. Ha nagyon akarja, akkor sokkal később fog beérni, de sokkal erősebb lesz, mint az, aki nem akarja és már beérett. Az élet akadályokat állít eléjük, amit sorra le kell győzni a sikerért. Meg kell érte szenvedni. És ezeket a gyerekeket, akiknek ilyen a hozzáállásuk, mutogatni kell és példaként kell őket állítani a többiek előtt. És NEM: nem a cselezőképesség ét vagy a lövőerejét: a kitartását és elszántságát! Mert az bárkiben lehet, de nem mindenkiben van! "
Idézet
 
 
+1 #4 tyima 2014-08-22 07:01
Németh Barna véleményét másolom:
"Először a nyílt homoszexualitás ról akarnék szólni: lehet egy csapatban játszani egy párnak, lehet egymással párban lenni edzésen, de a sport, ami nekik egy szórakozás és egyben munkahely, az nem összeegyeztethe tő a magánélettel. Két külön szférába tartozik ez a két fogalom. Ennek éles határt is kell szabni és az edzőnek nem szabad hagynia, hogy az edzésén ez történjen. Ha megtörténik, akkor nyilván azonnal példát kell statuálni. Ami nem tilos, azt szabad, így gondolják a fiatalabbak, ezért meg kell tiltani nekik legkésőbb az első ilyen eset után, amit Zoli bácsi helyesen tett.
Sőt, továbbmegyek, egy vállalatnál sem hagyhatja az elnök/igazgató, hogy a munkahelyen, munkaidőben ilyen történjen.
Idézet
 
 
+1 #3 Fatima 2014-08-21 18:16
És mondjuk ugyanígy nem értem a ló másiok oldalát sem, hogy mit kell ebből felvonulást, meg büszkeségfeszti vált csinálni??? Ilyen alapul vonulhatnának, az özvegyek, a szinglik, a családosok, a heterók, mert ők mind-mind nagyon büszkék arra, hogy azok, amik. És egyébként is ingoványos talaj nekem ez az egész. Mert oké, a másságnak genetikai alapja van, sőt az asztrológusok szerint a csillagokból is kiolvasható a hajlam, tehát ne bántsuk szegényeket mert számukra ez a természetes, az ő vágyakozásuk is "valódi" Oké, ezt meg is értem, de ilyen alapon a gerontofil, a pediofil, a nekrofil, az állatok iránt vonzódó is mondhatja, hogy az ő vágyakozása is "valódi" vonzalma tárgya iránt, tehát az is "természetes"+ De akkor hol végződik a genetika, és hol kezdődik a perverzió, a büntett, a betegség?
Idézet
 
 
+1 #2 Fatima 2014-08-21 18:07
Viszont, -tovább morfondírozva :)-, a dolog gyakorlati oldalát nézve, ha valakinek egy sportkörben, egy fociedzésen szottyan kedve kimutatni és kiélni a "másságát" az éppen nem magánügy! Az kb. olyan lehet, mintha mondjuk drogot vinne magával a folglalkozásra és osztani kezdené, vagy kitalálné, hogy aznap ne a labdát rugják, inkább gyujtsanak fel néhány parkoló autót, magyarul ezzel a viselkedéssel zavarná csoport tevékenységét, eredeti célját. Szóval mehetne a levesbe, nem diszkriminációb ól, meg üldöztetésből, hanem mert mit keres a csizma az asztalon? Az edzésen focizzék, ne az irányultságát deklarálja.
Idézet
 
 
+1 #1 Fatima 2014-08-21 02:06
Csak azon morfondírozom, hogy egy heteroszexuális tól is elvárod, hogy otthon derüljék ki a beállítottsága? S ha magánügye, nem áll jogában akár ki is mutatni vonzódását, ha homo-, ha hetero-? Szerinted egy heteroszxuális kamasz, akinek a biológiája a másnemüek iránti vonzódást diktálja, valóban annyira megsinyli, ha látja, hogy nem mindenki ugy érez, ahogy ő? Szerintem ez megint annyira tul van lihegve... Engem konkrétan nem tud izgatni ki ki iránt vonzódik, és hogy mutatja-é vagy sem. Ő dolga, befolyásolni meg főleg nem fog a saját privát szférámban, a gyerekeimet se félteném tőle, mint ahogy italt és drog miatt se paráztam, ez nem a kamaszkori tiltásokon, titkolásokonn mulik már, sokkal előbb dől el...no, csak úgy mondom
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 61 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások