Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Adatkezelési hatályos jogszabályok.

E-mail Nyomtatás PDF

Manapság mindenki használja az internetet. Könnyű elérni segítségével munkahelyet, barátot, rokont a Nagyvilágot! Tudja ezt a Facebook, a chat, a telefontársaságok, meg a boldog-boldogtalan...Ezért a világháló adta kényelmért cserébe, igyekszik megtudni adatainkat, beférkőzni mindennapjainkba az összes szolgáltató! Okádják hirdetéseiket, kérdéseiket pillanatonként. Felugró ablakokkal idegesítenek szüntelen, mely kérdések a magánszférához tartoznak! Nem regisztrálhatsz, ha nem írod meg, hol laksz, hány éves vagy, mi a családi állapotod, iskolai végzettséged, kinek szurkolsz, stb, stb...

-De ehhez valójában van-e joguk? Lehet-e kirakni egy nyilvánosnak hirdetett oldalra, egy csak "lájkkal" megnyitható hírt, vagy egy korlátlannak hirdetett felületet, csak korlátozások után megnyitni?Ahogy nem becsapás-e, egy cikk utáni hozzászólást szabdnak hirdetni,hogy aztán kiderüljön, hogy csak regisztráció után lehet véleményt nyilvánítani!? A napokban jelent meg és terjed egy kötött szöveg a facebookon, hogy a felhasználók nem engedik feltöltött anyagaikat, az oldal kezelőjének korlátok nélkül felhasználni! Sokan vélekedtek úgy, hogy ehhez mégis van joga a facebooknak...

2015 január elsejétől változtak az idevonatkozó szabályok, és februártól is fognak! Ízelítő a jelen törvényéből:

"Módosult és február 1-jén ismét változik az Infotv.

2015. január 1-jén módosultak az Infotv. egyes rendelkezései, február első napján újabb módosítás lép hatályba...Az Infotv. alapjait nem érinti a titokfelügyeleti hatóság eljáráshoz kapcsolódó bírósági eljárás szabályainak kisebb változtatása sem. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény módosítása sok más jogszabályt, így az Infotv.-t is érinti."

2. § (1) E törvény hatálya a Magyarország területén folytatott minden olyan adatkezelésre és adatfeldolgozásra kiterjed, amely természetes személy adataira, valamint közérdekű adatra vagy közérdekből nyilvános adatra vonatkozik...Végezetül a legfontosabb rész:"

4. § (1) Személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, az adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie.

(2) Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas. A személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(3) A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Az érintettel akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amelyek a helyreállításhoz szükségesek.

(4) Az adatkezelés során biztosítani kell az adatok pontosságát, teljességét és - ha az adatkezelés céljára tekintettel szükséges - naprakészségét, valamint azt, hogy az érintettet csak az adatkezelés céljához szükséges ideig lehessen azonosítani. (5)5 A személyes adatok kezelését tisztességesnek és törvényesnek kell tekinteni, ha az érintett véleménynyilvánítási szabadságának biztosítása érdekében az érintett véleményét megismerni kívánó személy az érintett lakóhelyén vagy tartózkodási helyén felkeresi, feltéve, hogy az érintett személyes adatait e törvény rendelkezéseinek megfelelően kezelik és a személyes megkeresés nem üzleti célra irányul. A személyes megkeresésre a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napon nem kerülhet sor.

5. Az adatkezelés jogalapja

5. § (1) Személyes adat akkor kezelhető, ha

a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy

b) azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli (a továbbiakban: kötelező adatkezelés).


 

Hozzászólások 

 
0 #1 MA 2015-01-12 19:34
Köszönjük a tájékoztatást, nagyon hasznos ezt tudni. Ezek szerint az ilyen regisztrációkér ések nem teljesen törvényesek... Eddig is tudtam, hogy nem tisztességes, de hogy nem is törvényes, az igazán megnyugtató. Végre egyszer egy oldalon áll a jog és az igazság. (Ez nincs mindig így!) Azzal egyetértek, hogy hozzászóláskor vállaljuk a nevünket, arcunkat, de más adatot ne kérjenek!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 40 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások