Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Búza, mely nem okoz lisztérzékenységet!

E-mail Nyomtatás PDF

Bözödújfalu.Düh és szomorúság fog el, ha meghallom a település nevét.Szó szerint vízbe fojtott emberek, állatok,épületek:

"Bözödújfalusi-víztározó építése1988-ban kezdődött meg, a gátépítés azonban már1975-ben megindult,1977-ben leállt, de1984-től újra beindult. A gát 625 m hosszú és 28 m magas.

1985-ben elkezdődött a falu kitelepítése.1992-ben még 126 lakosa volt, melyből 99 magyar, 23 cigány és 4 román, de a tervek szerint minden lakót ki kellett volna telepíteni.1994-re a falu két templomával együtt teljesen víz alá került,[4] lakosai – ki hová tudott – elköltöztek.

Mindössze 12 ház menekült meg az elöntéstől, melyekben negyvenen laknak."

Ma Bözödújfalu újra hallat magáról!A terület arculatát meg tudta változtatni az esztelen hatalom, a szellemiségét nem:

"Tatabányai Múzeumban néhány hete teljes egészében látható a Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítás. A több részből álló tárlat a neolitikumtól és a jégkorszaktól napjainkig mutatja be a természet birtokbavételét és hasznosítását, a gazdálkodástól a térség történetén át az ipar térnyeréséig. Mindennek az alapja az élelemszerzés.

Az alakor meghatározó búzafajta a Kárpát-medencében is.

A Bözödi Alakor Társaság évek óta sikerrel termeszti a negyedszázada elsüllyesztett erdélyi település, Bözödújfalu határából származó alakor tájfajtát. Gyulai Ferencnek innét sikerült megmenteni néhány kilogrammnyit az ősi búzából: a falu környékén akkoriban szalmakalapot is készítettek a növény szárából, még múzeumot is alapítottak ennek népszerűsítésére. A hazánkba került gabonanövényből kísérleti vetésterületeket alakítottak ki a tatai mellett Héreg, Ócsa és Badacsony közelében. A termény hántolt szemeiből liszt, pékáru és tészta is készül.

Az alakor az egészségesebb táplálkozás forrása. Ez az egyetlen olyan búzafajta a tönköly mellett, amelyben nincs gliadin, ami a lisztérzékenységet okozza. A 10-12 ezer évvel ezelőtt felfedezett búzafajta a termékeny félhold aratónépességével terjedt el és jutott el a Kárpát-medencébe is, ahol négyezer éven át az egyik meghatározó gabonaféle volt. Ezt bizonyítják ásatásokon talált alakor-szemek és cséplési maradványok – az Által-ér medencéjében is. Ezek a korabeli eszközökkel, szerszámokkal – és az akkori aratónépesség tárgyi kultúrájával – együtt láthatók a Tatabányai Múzeum új állandó kiállításán."

Módosítás dátuma: 2016. július 26. kedd, 11:05  

Szóljon hozzá!

tyim elvben egy demokratikus, szókimondó portál! De azért vannak illemszabályok, melyeket nem illik áthágni! Ha mégis mutatkozna szándék, tyim éber...


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 42 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások