Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Fototyim

Nemsokára itt a tavasz?

E-mail Nyomtatás PDF

Bár alig-alig kukucskál a Napocska, a hóvirág már elnyílott, itt-ott már látom a krókusz lilás, sárgás fejecskéjét kandikálni. Az orchideáinktól egyenesen meg vagyok italosodva...Bár még két napig februárt írunk, én már készülődök a tavaszra:

orchidea

Módosítás dátuma: 2016. február 28. vasárnap, 09:15
 

Messze még a hajnal...

E-mail Nyomtatás PDF

"Messze még a hajnal, három óra húsz"Tényleg még messze, Füreden a P.Horváth utcában, egy ablakból figyel a motoros hírlaposra...

Fnykp0413

Módosítás dátuma: 2016. február 08. hétfő, 08:19
 

Tappancs kutya, vagy a Mikulás-raj?

E-mail Nyomtatás PDF

Fura helyzetben és helyszínen őrzi házunkat, Tappancs kutya. A kérdés az, ki ér fel hamarabb, Tappancs, vagy a Mikulás-raj?

kiskutyabentrlkiskkintnkikskint2

 

Ez a gőzmozdony!?

E-mail Nyomtatás PDF
Nem, csak a szokásos, Kiss János utcai csend és bűzélet!Az uralkodó szélirány lenyomja, az utcában mellkasig ér a köd, felette ez a füstös trutyi...Fnykp0401
Módosítás dátuma: 2015. december 19. szombat, 08:14
 

Az etetés csendélete...

E-mail Nyomtatás PDF

Reggeli közben lestem meg tavam élővilágát! A felkelő napban fürdő víztükör csendes. Tavirózsám, vízililiomom, ecsetkákám, békaszittyóm, nőszirmom, és vízimentám még bóbiskol. De nem a halak...Mióta teknőceim elajándékoztam egy kedves ismerősömnek, ki teknőcfarmot üzelemeltet, tavam élővilága megnyugodott, lecsendesedett! Figyi csak, hogy cserkészik be halaim a kaját:

Elsőnek Lajos király tűnik fel...Lassan méltóságteljesen sejlik fel a mélyből.Teheti, ő a rangidős, és a legimpozánsabb tólakóm.

Fnykp0355

Méreteiről mindent elárul, ez egy méretarányos, 40x 40-es kép. Tehát Lajos király, kb 22 -25 cm hosszú lehet. Ritkán jön elő, rejtőzködő, tipikus koi ponty:

Fnykp0358

Más nézetből a tavi fauna, miközben,elősündörög udvartartása, Lili, Ili, Lali, Lalika...

Fnykp0359

-Aranyosak, ugye?Ennek ellenére, nem tervezek társat egyelőre Lajos királynak! Mert hiába szép a koi ponty, és Japánban szinte szent állat, a vízinövényeket szétdúlja, felkeveri a vizet, és gyakran űzi udvartartását, az aranyhalakat...

Fnykp0360

Módosítás dátuma: 2015. július 22. szerda, 09:02
 

Orrszarvú bogárral találkoztam.

E-mail Nyomtatás PDF
A minap ért véget táborunk, melyben a Természet titkait igyekeztünk a gyerekeknek bemutatni, az állat és az ember kapcsolatát, élőben láttatni, éreztetni!Megcsodáltunk különleges madarakat, rovarokat, lepkéket, érdekes növényeket, valamennyire belestünk a környezetünk titokzatos, és szép világába. A gyerekek érdeklődtek, tanultak, eljátszottak velük. Az egyik legfogékonyabb táborlakó, Dominik figyelmébe ajánlom a tegnapi felfedezésem! Dominik büszkén vitte haza, az általunk talált, óriási méretű, hím szarvasbogár tetemet, vigyázott rá, és ígérte, megőrzi emlékül, a következő, Balatonszőlősi Nyári Táboroknak. A szarvasbogár fellelésekor, szóba került egy nagyon ritka rokona, az orrszarvúbogár.-Nos a sors tegnap ritka élménnyel ajándékozott meg! Ha a tábor alatt nem is láthattunk orrszarvúbogarat, tegnap egy korhadt törzs maradéka közelében, mire bukkantam:"Az orrszarvúbogár (Oryctes nasicornis) Európában, Észak-Afrikában és Észak-Ázsiábanelőforduló, jellegzetes megjelenésű bogár. Nevét a hímek feje tetején látható, ívelt kinövésről kapta.

A hím és a nőstény orrszarvúbogarak között látványos eltérések mutatkoznak. Bár a két nem nagyjából azonos méretű (24-45milliméter hosszú), a hímek előtorának jóval markánsabb a dudorodása, és ahol a hímeknek „szarvuk” van, a nőstények homlokán csak kisebb púp díszlik. A szarvnak egyébként nincs különösebb szerepe: mérete rendszerint egyenesen arányos viselőjének termetével, így szerepe lehet a hímek közti hierarchia békés eldöntésében.

Az orrszarvúbogarak alapszíne sötétbarna, bár a szárnyfedőkön találkozhatunk vörösesbarna árnyalattal.

Életciklus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az orrszarvúbogárszaproxilofág állat, ami azt jelenti, hogylárva állapotban eredetilegfák – főlegtölgyek – korhadó törzsében és gyökereiben fejlődik. A meleg nyár eleji napokon megjelenő imágók legfőbb feladata aszaporodás. A nappal elrejtőző orrszarvú bogarak szürkület és sötétség idején kapnak szárnyra, de meglehetősen lassan és lomhán repülnek. Ekkor zajlik a párkeresés.

A győztes hím megtermékenyíti a nőstényt, majd hamarosan elpusztul. A nőstények nyár közepéig is elélhetnek.Petéiket leginkább korhadó fatörzsekbe, pusztuló rönkökbe rakják, de újabban inkább komposztba fűrésztelepek korhadékába is.

A petékből kelnek ki a nagy, sárgásfehér, görbült testű,lárvák, apajorok. Azóriás tőrösdarázs(Megascolia flavifrons) elsősorban az orrszarvúbogarak pajorjaiba rakja petéit, és lárvái gazdáikat fogyasztva nőnek fel.A lárvák az őket körülvevő korhadékkal táplálkoznak, ám mivel ebben a közegben kevés a tápanyag, fejlődésük lassú: 2-4 éven keresztül rágják erős szájszervükkel a faanyagot, mire ősszel, úgy 10-12 centiméteres hosszt elérve atalajban üreget ásnak maguknak, és bebábozódnak. Még a tél folyamán átalakulnak kifejlett egyedekké. Ezek kültakarója ekkor még fehér és lágy, majd amikor megkeményedik és kiszíneződik, nyár elején az imágó kiássa magát a felszínre.Élőhelye folyamatos pusztítása miatt visszaszorulóban van élőhelye nagy részén. Magyarországon védett, eszmei értékét 50 000 forintban szabták meg.

Fnykp0353

Fnykp0354

(Ígérem, eljuttatom Dominikhoz e tetemet, nála méltó helyen lesz rokona, a szarvasbogár mellett)...

Módosítás dátuma: 2015. július 21. kedd, 10:23
 

Egyszerűen gyönyörű...

E-mail Nyomtatás PDF

Kiskertem apró ajándékai,9 óra körül:

Fnykp0350

Fnykp0349

Módosítás dátuma: 2015. június 09. kedd, 06:44
 

Fociedző magányossága...

E-mail Nyomtatás PDF

A hosszabbítás utolsó perce lehetett! Nem is mert az órára nézni...Szöglet után a másik, ha nagy nehezen sikerült a "tizenhatosról" kivágni a labdát, már jött is vissza...a közönség őrjöng, szerencsétlen edzőnek már nincs hangja...tíz másodpercenként kéri a sporit, fújja már le, vessen véget, a csapat egy emberként a kapuban, valaki még bedobja magát a lövésbe, labda kipattan, az ideg elpattan, a labda nincs a hálóban és végre...végre...Megszólal, felharsan, megment a hármas sípszó! Hármas sípszó!? -Dehogy, ébreszt a telefon:sárgalap, sárgalap, sárgalap, egyre halkulva sárgalap...Edző izzadt, csatakos, kábán réved a labdalámpára. Reggel van, a sárga focilabda-napocska bekukkant, simogatja, ébreszti...Telefon is újra, immár dühödten:piroslap, piroslap, piroslap...üvölti a géphang, míg végre az ember kinyomja, tétova mozdulatokkal felül a fociágyban. Nemzeti színű dresszben illeg-billeg a papagáj, repked ketrecében, rikoltozik: kéz volt, kéz volt, kéééz vooolt...Kávé, energiaital helyett, duplán...Gyors öltözés, sípcsontvédő, síp a nyakba, ki a lakásból, irány a pálya, ja, ja...Reggel, délben, meg este... Mikor már fáradt a teste, elmegy az esze, meg a hangja...oda-vissza, nap nap után, gyorsfotó az élet...Megöregszik, kirúgják, visszahívják, felmentik, kitüntetik...Imádják, utálják, lesz.rják, vállukra emelik...Aztán a pálya mellé temetik!?

20365026-3d-render-res-szoba-fbl-kszlt-padl

Módosítás dátuma: 2015. május 17. vasárnap, 13:13
 

Tyúkanyó tyimköltése

E-mail Nyomtatás PDF
...avagy, "vajúdtak a hegyek, és egeret szültek"...
Fnykp0345
Módosítás dátuma: 2015. május 06. szerda, 06:47
 
További cikkeink...


3. oldal / 12

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 33 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások