Tyimességek

...avagy Tyima gondolatai.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Rockkalendárium

a_zene_lelki_taplalek_94051_708318_n

Ha rossz kedved van, és kikapcsolnád a külvilágot, akkor lapozd fel a Rockkalendáriumot! Megtalálsz e gyűjteményben, ritka történeteket, egykori zenészeket, és legendás zenekarokat!

-Hogy lehet, hogy három ilyen kaliberű zenész, egyaránt 27 évesen távozik?...és mit hagytak ránk"27 évesen, 1971. július 3-án halt meg Párizsban, a fürdőkádjában találtak rá; rajongók és biográfusok találgatnak, hogy halálát kábítószer-túladagolás vagy az amerikai kormány által megrendezett merénylet okozta-e. Morrison halála előtt többször is megjegyezte, hogy ő a harmadik. Ezzel arra utalt, hogy valószínűleg ő lesz a harmadik ember, aki rejtélyesen hal meg Jimi Hendrix és Janis Joplin után.[1] A hivatalos jelentés szívinfarktust jelölt meg a halál okaként. Morrisont a híres Père-Lachaise temetőbentemették el Párizs keleti részén, azonban rajongói sok kellemetlenséget okoznak a temetőnek, ott szemetelve és összefirkálva a sírokat, ezért felmerült, hogy új nyugvóhelyet kellene keresni neki".Snétberger Ferenc, és az Európai Zenei Szakkollégium

E-mail Nyomtatás PDF

Kis Hazánk, számos világhírű zenésszel ajándékozta meg a zeneértő közönséget! Komoly, vagy könnyűzenében is jegyzik a magyar muzsikusokat. A Rockkalendárium mai cikke, egy virtuóz gitárosról szól, kinek munkássága (nagy örömömre, és büszkeségemre) kapcsolódik lakhelyemhez!

Snétberger Ferencről van szó.

A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. 1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „IN MEMORY OF MY PEOPLE“ (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet népének ajánlott. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. Kamarazenekari kísérettel maga a komponista mutatta be Magyarországon, Olaszországban és Németországban, valamint 2007-ben, a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából, az Egyesült Nemzetek New York-i székházában. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában és az USÁ-ban.( Tavaly nyáron fellépett Balatonfüreden is, személyesen élhettem át zseniális muzsikáját, és szinte láthatatlanul gyors ujjátékát).

Snétberger Ferencet 2002-ben szülővárosa díszpolgárává avatták, két évvel később pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki. 2005-ben Budapesten Liszt Ferenc-díjat kapott.

Többek között David Friedman, Dhafer Youssef, James Moody, Trilok Gurtu, Pandit Hariprasad Chaurasia és Bobby McFerrin partnereként is színpadra lépett. (elképesztő nevek)
2004-ben Snétberger új triót alapított a legendás norvég bőgőssel, Arild Andersennel, és a Norvégiában élő olasz származású, dobokon és ütőhangszereken játszó művésszel, Paolo Vinaccia-val. A három zenész természetes könnyedséggel kombinálja a legkiválóbb válogatott műveket, a technikai tudást, az improvizációs energiát és a zenei fantáziát. "Nomad" című albumuk 2005 őszén jelent meg, és lelkes fogadtatásra talált mind a közönség, mind a sajtó körében
Ugyanebben az évben lépett fel először Bobby McFerrinnel a Veszprémi Ünnepi Játékokon. A koncert megtekinthető Snétberger DVD-jén (Snétberger live Veszprémben, szóló, duett Bobby McFerrinnel és a NOMAD trió).
2007 nyarán Snétberger Ferencet Bobby McFerrin közös németországi és spanyolországi koncertsorozatra hívta.

-Már régebben megemlítettem, hogy Felsőőrsön létrehozta az Európai Zenei Szakkolégiumot. Snétberger vezetésével világhírű tanároktól tanulhatnak a gyerekek. Eddig mintegy 150 jelentkezőt hallgattak meg, többek között Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Salgótarjánban és Szolnokon. A kiválasztás még folytatódik Erdélyben, Felvidéken, Újvidéken, valamint magyarországi kisebb településeken! Összesen hatvan roma, és nem roma fiatalt vesznek fel idén.

-"Nemzetközileg is elismert, példaértékű iskolát szeretnék teremteni" mondja Snétberger Ferenc!

Akinek munkájához, a roppant szimpatikus módszereihez, csak sok sikert tudok kívánni!

(hogy is szól a legendás "kis kece lányom" áthangolva jazzra, lazán pengető nélkül) :

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

Richard Bona - Wikipédia

Paolo Vinaccia - Wikipedia, the free encyclopedia

 

Módosítás dátuma: 2011. január 21. péntek, 10:10
 

Rockkalendárium: Syrius

E-mail Nyomtatás PDF

Mint tudjátok, a Rockkalendárium segítségével, különleges utazásra hívlak Benneteket! Megelevenedik a rég, vagy -nemrég múlt, elképesztő zenészek, együttesek kerülnek napvilágra. A múlt rendszer értett ahhoz, hogy vagy megtanulj tűrni, és okosan virágnyelven fogalmazz, vagy le kellett pattanni az országból...Két út, két alternatíva létezett, ha  -létezni akartál! Illetve egy harmadik is, de az a megsemmisülés útja :Radics Béla, Bencsik Samu...

Módosítás dátuma: 2011. január 06. csütörtök, 12:05
 

Hogy ki is volt Radics Béla?

E-mail Nyomtatás PDF

Öreg vájt fülű rock rajongók!

Béci már rég nincs köztünk! Én is kétszer 4...Tehát, amíg ki nem futok az időből, hazafias kötelességem, hogy ennek a fiatalon elhunyt embernek, egy önálló oldallal állítsak emléket! Nem olyan véget ért, mint amit a képességei alapján megérdemelt volna!

-Hányan, de hányan voltak így a 70-80-90 -es években?! Zenészek, költők, művészek, tehetséges, meg nem értett, rossz helyre születető, újat akarók.

Módosítás dátuma: 2019. május 17. péntek, 06:40
 

Rockkalendárium:Jerry Lee Lewis, 75 éves.

E-mail Nyomtatás PDF

Nem akárki ünnepli, "háromnegyed századát" !

A zongora virtuóza, a "gyilkos", aki azon zenészek közé tartozik, kik stílust teremtettek, kik nevéhez köthető valami új felfedezése, megalkotása, és szerte a világon -elterjesztése. Azon kevesek közé tartozik, kik bőven túl a nagypapa koron, még aktívan zenélnek.Gondoljunk bele...75 hetvenöt évesen koncertezik, járja a világot...ahogy :

Módosítás dátuma: 2011. január 06. csütörtök, 12:06
 


4. oldal / 5

Keresés

Jelenlévők

Oldalainkat 37 vendég böngészi
A site hozzáadása a KedvencekhezAz oldal hozzáadása a KedvencekhezBeállítás kezdőlapnak!Oldal megosztásaOldal elküldése emailkéntOldal nyomtatása

Hozzászólások